Για την Ανακύκλωση…

Αναρτήθηκε στις 20/11/2017

Πριν μερικές μέρες στην Ολομέλεια της Βουλής συζητήθηκε το νομοσχέδιο «για την Ανακύκλωση». Αντικείμενό του, το πώς θα προσαρμοστούν στην ελληνική νομοθεσία οι ευρωενωσιακές φιλομονοπωλιακές κατευθύνσεις.

Στόχος: Τα αστικά απόβλητα να μετατρέπονται, σε φτηνή πρώτη ύλη (π.χ. ανακύκλωση ξηρών κλασμάτων, απόβλητα ως «εναλλακτική» πρώτη ύλη) ή καύσιμο («ενεργειακή καύση») για τις ανάγκες: Βιομηχανικών εγκαταστάσεων (κύρια τσιμεντοβιομηχανίες και μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας) και μεγάλων αγροτικών εκμεταλλεύσεων (παραγωγή εδαφοβελτιωτικού υλικού–«κομποστοποίηση», θερμική ενέργεια για θερμοκήπια από μονάδες συμπαραγωγής κατά την καύση αποβλήτων).

Όλα αυτά με όρους εργασίας και αμοιβές του 19ου αιώνα και με πόρους, που προέρχονται από την επί πλέον αφαίμαξη του λαϊκού εισοδήματος με το «ο ρυπαίνων πληρώνει», τη «διευρυμένη ευθύνη του παραγωγού», το «πληρώνω όσο πετάω» και το «ειδικό τέλος ταφής».

Σημειώνουμε παρακάτω τρεις χαρακτηριστικές περιπτώσεις «δειγμάτων γραφής» της κυβέρνησης, που αποκαλύπτουν τον βαθειά αντιλαϊκό και οπορτουνιστικό χαρακτήρα των επιλογών της:

(α)  Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταψηφίσει ως «απαράδεκτο» κατά τη συζήτησή του στη Βουλή το Ν. 4042/12, τον οποίο τώρα εφαρμόζει με θρησκευτική ευλάβεια.

(β) Οι καταδικασμένες, πάλαι ποτέ, από το ΣΥΡΙΖΑ συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) αποτελούν τώρα το «σκληρό πυρήνα» της πολιτικής της. Και οι 5 ΣΔΙΤ, προωθούνται τώρα από την κυβέρνηση σταθερά: Δυτικής Μακεδονίας (υλοποιείται), Ηπείρου (έχει υπογραφεί), Σερρών (έχει υπογραφεί), Ηλείας (αναμένεται η υπογραφή της), Πελοποννήσου (έχει συναφθεί Π.Σ. μεταξύ ΦΟΔΣΑ και Περιφέρειας Πελοποννήσου για την υπογραφή της ΣΔΙΤ). Στο μεταξύ «ξεφύτρωσε» και 6η ΣΔΙΤ για την ΜΕΑ Θήβας Αλίαρτου – Τανάγρας (έχει υπογραφεί).

(γ) Ταυτόχρονα  όλο και περισσότερο πληθαίνουν τον τελευταίο καιρό οι εκκλήσεις της κυβέρνησης προς το ξένο κεφάλαιο για επενδύσεις στη διαχείριση των αποβλήτων. Τακτικές συναντήσεις με τον κ. Φούχτελ της «Ελληνογερμανικής Συνέλευσης», πρόσφατη ημερίδα, που διοργάνωσε το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο στη Θεσσαλονίκη (10 Οκτώβρη) για λογαριασμό 8 γερμανικών εταιρειών με αντικείμενο τη διαχείριση απορριμμάτων.

Το νομοσχέδιο είναι ένα ακόμη βήμα στην κατεύθυνση πλήρους ιδιωτικοποίησης της διαχείρισης των απορριμμάτων. Μεταξύ, άλλων αυξάνει το κόστος επεξεργασίας και αποκομιδής, με αύξηση των τελών για τη διαχείριση των απορριμμάτων (πρόστιμα 200 - 500 ευρώ για όσους δεν ανακυκλώνουν).

Σε αυτή τη ρότα κινείται και η Τοπική Διοίκηση Δήμοι και Περιφέρειες, ο δικός μας Δήμος συγκεκριμένα, ο οποίος συναίνεσε, στην «αυλή» της πόλης, να κατασκευαστεί το εργοστάσιο (ΜΕΑ) απορριμμάτων Δυτικού Τομέα της Περιφέρειας. Συναίνεσαν στη κατασκευή του εργοστασίου σε έκταση του Δήμου στο ΕΣΚΙ ΚΑΠΟΥ, την οποία παραχωρούν με ειδική σύμβαση χρησιδανείου  στη ΔΙ.Α.ΜΑ.Θ. Α.Α.Ε.  για 50 χρόνια, όπου στη σύμβαση ρητά αναφέρεται: … Είναι ωστόσο δυνατή, η περαιτέρω παραχώρηση από αυτήν (σημ.: ΔΙΑΜΑΘ) της χρήσεως της εκτάσεως καθώς και των επ’ αυτής εγκαταστάσεων, συστατικών και παραρτημάτων σε τρίτους, φυσικά ή νομικά πρόσωπα, (δικαίωμα που παρέχεται ήδη από τον Δήμο Καβάλας στην ΔΙΑΑΜΑΘ ΑΑΕ με το παρόν)….. Ο χώρος επιλέχτηκε   μετά την αλλαγή του σχεδίου που προέβλεπε το προηγούμενο ΠΕΣΔΑ  το εργοστάσιο στη Χρυσούπολη, λόγω διαμαρτυρίας των κατοίκων.

Όλος ο σχεδιασμός του Δήμου δεν ξεφεύγει στο ελάχιστο από το κυβερνητικό σχεδιασμό στη διαχείριση των απορριμμάτων, επαφές με τον κ. Φούχτελ, σχέδια για τη (ΜΕΑ) των 20 εκ. € που θα γίνει με ΣΔΙΤ  και που τη διαφημίζουν και με την ευκαιρία της πρόσφατης συζήτησης του Τεχνικού Προγράμματος, σχέδια της ΜΕΑ να συμβαδίζουν με αυτά του Λαβρεντιάδη στη ΒΦΛ, που δεν έκρυψε ποτέ ότι ενδιαφέρεται για την παραγωγή ενέργειας, σχέδια για την εντατική-εκτατική  γεωργία στη πεδιάδα του Νέστου με την παραγωγή από το εργοστάσιο εδαφοβελτιωτικού υλικού – «κομποστοποίηση», θερμική ενέργεια για θερμοκήπια από μονάδες συμπαραγωγής κατά την καύση αποβλήτων κλπ.

Όσοι δέχονται τον Εθνικό και Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων, μάταια προσπαθούν να αποστασιοποιηθούν, όπως ο τοπικός Σύριζα στο Δημοτικό Συμβούλιο, από την εφαρμογή αυτού του σχεδιασμού που κάνει σήμερα η δημοτική πλειοψηφία. Το «ολίγον έγκυος» δεν το έχει «ανακαλύψει» ακόμη η σύγχρονη επιστήμη.

Ως ΛΣ θα συνεχίσουμε να αποκαλύπτουμε και να διεκδικούμε λύσεις που να ανταποκρίνονται στις λαϊκές ανάγκες:

-   ΟΧΙ στην εμπορευματοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων.

-  ΟΧΙ στη μετατόπιση των βαρών στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη και με οποιονδήποτε άλλο τρόπο.

-  ΟΧΙ  στην ιδιωτικοποίηση, στις ΣΔΙΤ και στις συμβάσεις παραχώρησης.

Για τη ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

Χ. Ποτόλιας

ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΝΕΑ
Αναρτήθηκε 19 Μαρτίου 2018 Είμαστε το αύριο και είσαστε το χθες» Αναρτήθηκε 13 Μαρτίου 2018 Λ. ΦΟΥΝΤΟΥΛΗΣ: ΟΧΙ στην υποβάθμιση του δημόσιου χαρακτήρα των Ταχυδρομείων Αναρτήθηκε 12 Μαρτίου 2018 Εκδήλωση από το Δικηγορικό Σύλλογο Καβάλας Αναρτήθηκε 20 Φεβρουαρίου 2018 ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ, ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΩΝ Ν.ΚΑΒΑΛΑΣ Αναρτήθηκε 12 Φεβρουαρίου 2018 4 χρόνια η Δήμαρχος “παίζει” με την υγεία των κατοίκων του Ζυγού! Αναρτήθηκε 8 Φεβρουαρίου 2018 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΔΕΥΑΚ Αναρτήθηκε 22 Ιανουαρίου 2018 Μακάριος Λαζαρίδης: Η συζήτηση για το Σκοπιανό είναι σε λάθος δρόμο Αναρτήθηκε 22 Ιανουαρίου 2018 Η λύση στη σύνθετη ονομασία της FYROM είναι μία, και είναι η: «ΨευτοΜακεδονία», κατά τον αείμνηστο νομπελίστα Οδυσσέα Ελύτη! Αναρτήθηκε 17 Ιανουαρίου 2018 Στρατηγός Γ. Επιτήδειος: «Το πρόβλημα στην Ελλάδα δημιουργήθηκε για να διασωθεί το ευρώ» Αναρτήθηκε 15 Ιανουαρίου 2018 15 Ιανουαρίου 1950- ιστορική ημερομηνία της Κύπρου Αναρτήθηκε 14 Δεκεμβρίου 2017 Οι καινοτομίες του κ. Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στον πολιτικό στίβο! Αναρτήθηκε 6 Δεκεμβρίου 2017 Συγχαρητήριο σε μαθητές και εκπαιδευτικούς του ΓΕΛ Νέας Περάμου Αναρτήθηκε 20 Νοεμβρίου 2017 Το Βατερλώ της Δράμας Αναρτήθηκε 20 Νοεμβρίου 2017 Για την Ανακύκλωση… Αναρτήθηκε 7 Νοεμβρίου 2017 Οι δημοτικοί χώροι ανήκουν στους πολίτες της πόλης χωρίς αποκλεισμούς Αναρτήθηκε 30 Οκτωβρίου 2017 Ελίζα Βόζεμπεργκ: «Η σεξουαλική παρενόχληση συντηρείται από χαλαρές συνειδήσεις και νοσηρές νοοτροπίες» Αναρτήθηκε 9 Οκτωβρίου 2017 Κούλογλου: Δεν είμαστε Ιράν. Τέρμα με τους Αγιατολάχ