Τώρα

  • Ελληνική Μουσική
Radio Neapolis 90.8 ΑΚΟΥΣΤΕ ΖΩΝΤΑΝΑ

Καταγγελτική στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων η Σουλτάνα Ελευθεριάδου

Αναρτήθηκε στις 24/10/2019

 

Στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων συζητείται αυτές τις μέρες το προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2020. Η βουλευτής Καβάλας και μέλος της Επιτροπής, Τάνια Ελευθεριάδου, στην τοποθέτηση της επεσήμανε τις αναντιστοιχίες του περιεχομένου του Προϋπολογισμού με τις προεκλογικές δεσμεύσεις της ΝΔ, την ταξική μεροληψία υπέρ των πλουσίων, οι οποίοι θα επωφεληθούν, εν αντιθέσει με τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, καθώς και την ακύρωση μίας σειρά ρυθμίσεων που είχαν δρομολογηθεί από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Χαρακτηριστικά, ανέφερε την ακύρωση μεσοσταθμικής μείωσης του ΕΝΦΙΑ, τη μείωση του ΦΠΑ από το 2020, την κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης, αλλά και την υποχώρηση των στόχων ανάπτυξης, από το προεκλογικό 4% στο-υπεραισιόδοξο, σύμφωνα με το Δημοσιονομικό Συμβούλιο-2,8%.

Aναλυτικά η ομιλία:

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, καταρχήν, θέλω να διορθώσω το συνάδελφο, τον κ. Κοντογεώργο, ο οποίος πριν είπε ότι αυτός είναι ο πρώτος Προϋπολογισμός της Ν.Δ. που βλέπουμε. Δεν είναι, λοιπόν, ο πρώτος Προϋπολογισμός της Ν.Δ.. Έχουμε δει δεκάδες Προϋπολογισμούς της Ν.Δ. που οδήγησαν τη χώρα στην κρίση, στα Μνημόνια και κατέστρεψαν οικονομικά τη μεσαία τάξη.

Αυτός, λοιπόν, είναι ο πρώτος Προϋπολογισμός που συζητάμε, μετά την έξοδο από τα Μνημόνια, έξοδος η οποία οφείλεται, αποκλειστικά, στη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Χθες, ο Γενικός Εισηγητής της Ν.Δ. είπε, απευθυνόμενος στους Εισηγητές του ΣΥΡΙΖΑ, «ότι επιστροφή στην Αντιπολίτευση, δεν σημαίνει επιστροφή στις ανέμελες εποχές του 2015». Του λέω, λοιπόν, ότι η επιστροφή στην Κυβέρνηση με ψεύτικες υποσχέσεις και θέσεις για το Μακεδονικό, το προσφυγικό, το Μάτι, το Ελληνικό, την αποκομματικοποίηση και τα πλεονάσματα και παραπληροφόρηση από το 99% των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, δεν σημαίνει επιστροφή στις εποχές της ασυδοσίας και του λαϊκισμού των Κυβερνήσεων της Ν.Δ..

Λέω «λαϊκισμό», γιατί ακούγοντας, για ακόμη μία φορά, τις ομιλίες όλων των συναδέλφων της Κυβέρνησης, αλλά και του ίδιου του Υπουργού, θα νόμιζε κανείς ότι κυβερνά ένα κεντρώο αριστερό κόμμα. Σε αντίθεση, όμως, με τις ομιλίες, αν διαβάσει κανείς το προσχέδιο του Προϋπολογισμού, αντιλαμβάνεται, ακριβώς, τους στόχους και τους σκοπούς για την ενίσχυση των μεγάλων επιχειρήσεων, των τραπεζών και των πλουσίων και που έχει, βεβαίως, ως αποτέλεσμα να κάνει τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους. Ευτυχώς, βέβαια, που διαβάσαμε και το άρθρο της «Καθημερινής» που πρόσκειται πολιτικά σε εσάς, γιατί αλλιώς θα πιστεύαμε ότι μας είχατε στείλει άλλον Προϋπολογισμό στα e-mail μας.

Τι φέρνει ο Προϋπολογισμός; Κατ' αρχάς, καταρρέει όλη η προεκλογική εκστρατεία της Ν.Δ. με την οποία υποσχόταν ανάπτυξη, για το 2020, στο 4%. Αυτή η υπόσχεση έγινε μετεκλογικά 3% και τώρα έχουμε φτάσει το ποσοστό ανάπτυξης στο 2,8%. Ακόμη και αυτό, όμως, το 2,8%, σύμφωνα με το Δημοσιονομικό Συμβούλιο, το οποίο είναι αντικειμενικό, όπως και με όλους τους θεσμούς της Ε.Ε είναι πολύ υψηλό ποσοστό.

Πώς καταφέρνει την ανάπτυξη, λοιπόν, του 2,8% ο Προϋπολογισμός; Μεροληπτεί υπέρ των μεγάλων εισοδημάτων. Ο μισός δημοσιονομικός χώρος χρησιμοποιείται για τη μείωση της φορολογίας στις επιχειρήσεις από το 28% στο 24% και τη μείωση του φόρου των μερισμάτων από το 10% στο 5%. Γι’ αυτούς τους δύο σκοπούς δίνετε στον Προϋπολογισμό σας 635 εκατ. €. Επομένως, οι τεράστιες φορολογικές μειώσεις που ακούω στις ομιλίες σας, αφορούν τις μεγάλες επιχειρήσεις και τον φόρο μερισμάτων. Και, μάλιστα, τις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις, γιατί εισοδήματα που έχει διαφορά ο φόρος από 28% στο 24%, έχουν πολύ λίγες επιχειρήσεις Ελλάδα.

Για να πετύχετε τον στόχο σας ακυρώσατε, μία σειρά από προεκλογικές δεσμεύσεις και από μέτρα τα οποία έχει φέρει και είχε προγραμματίσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ακυρώσατε την περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 38% μεσοσταθμικά, που είχε δρομολογηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ για το 2020.

Ακυρώσατε και τις, ήδη, εφαρμοσθείσες -από εσάς- μειώσεις του ΕΝΦΙΑ, καθώς αυξάνοντας την αντικειμενική αξία για τα ακίνητα, τα οποία υπόκεινται σε ΕΝΦΙΑ, στο τέλος δεν υπάρχει καμία ελάφρυνση.

Ακυρώσατε την υπόσχεσή σας για μείωση προκαταβολής του φόρου.

Ακυρώσατε την εισφορά αλληλεγγύης.

Ακυρώσατε τη μείωση του Φ.Π.Α, που θα μειωνόταν σε κάποια είδη το 2020.

Ακυρώσατε τη βασική προεκλογική σας δέσμευση, ότι θα αυξανόταν ο μισθός των εργαζομένων στο διπλάσιο του ρυθμού ανάπτυξης. Κανονικά, θα έπρεπε να υπάρχει στον Προϋπολογισμό σας αύξηση στο 5,6%. Υπάρχει κάπου; Δεν την έχω δει.

Το δημοσιονομικό κενό για το 2020 , όπως μπορώ να καταλάβω ως δικηγόρος που είμαι και όχι ως οικονομολόγος, το καλύπτετε στο προσχέδιο με αόριστα ευχολόγια. Πρόβλεψη για ρυθμό ανάπτυξης 2,8% μεγαλύτερη, από ό,τι προβλέπουν διεθνείς οργανισμοί και διπλάσιο από τον αντίστοιχο μέσο όρο στην Ε.Ε.. Δηλαδή, θα φθάσουμε σε επίπεδα Σουηδίας. Αυτό είναι το σχέδιό σας και η υπόσχεσή σας για το 2020.

Αύξηση του ΕΝΦΙΑ κατά 200 εκατ. €, από την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών. Άρα, παίρνετε πίσω τη μείωση και τις υποσχέσεις σας για περαιτέρω μείωση, που αφορούν αυτό το μέτρο.

Θα ήθελα να κάνω εδώ μια παρένθεση. Φάνηκε, από την ομιλία του κ. Σταϊκούρα πριν, ποιος ήταν ο λόγος του νομοσχεδίου για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ. Ήταν οι τράπεζες. Στον τρίτο στόχο του προϋπολογισμού, έτσι όπως τον παρέθεσε ο κ. Σταϊκούρας, - και σας παραπέμπω στις δηλώσεις του - είναι η ενίσχυση της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος. Αυτός είναι ο τρίτος σας στόχος.

Τι είπε ο κ. Σταϊκούρας πριν; Με τη μείωση του ΕΝΦΙΑ καταφέραμε να αυξηθεί η ποιότητα του χαρτοφυλακίου των τραπεζών. Αυτό είναι που, ακριβώς, εμείς επισημαίναμε, ότι η μείωση του ΕΝΦΙΑ έγινε για να ενισχυθούν οι τράπεζες και τα πολύ μεγάλα εισοδήματα. Αυτό, φαίνεται ξεκάθαρα στις δηλώσεις του κ. Σταϊκούρα, ο οποίος θα πρέπει να δει λίγο το θέμα των παράνομων και καταχρηστικών χρεώσεων, που προτίθενται να βάλουν οι τράπεζες και προσβάλλουν τα δικαιώματα των καταναλωτών και σε καμία περίπτωση δεν οφείλονται στις ανάγκες για το λειτουργικό κόστος των τραπεζών.

Όσον αφορά τη μείωση των ορίων δαπανών στο δημόσιο τομέα, που λέτε ότι θα κάνετε στον προϋπολογισμό, δεν έχω δει σε ποιες κατηγορίες αναφέρεστε. Που θα γίνει η μείωση των δαπανών; Επίσης, δεν αναφέρετε τίποτα στον προϋπολογισμό για τις προσλήψεις σε παιδεία και υγεία.

Δεν αναφέρετε τίποτα για το πώς θα δοθούν τα αναδρομικά των συντάξεων στους συνταξιούχους, επομένως δεν μπορώ να καταλάβω, - και νομίζω ότι κανείς δεν μπορεί να καταλάβει - πώς θα καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό του 1,9 δισεκατομμυρίων ευρώ, για το 2020.

Συμπερασματικά, για να καταλάβει και ο απλός κόσμος μας παρακολουθεί, η μεσαία τάξη και οι μισθωτοί, δεν πρόκειται να δουν καμία μείωση φόρου στα εκκαθαριστικά τους. Καμία μεταβολή φόρου για όσους έχουν εισόδημα έως και 8000 €. Αυτό σημαίνει έξι στους δέκα πολίτες, οι οποίοι για να επωφεληθούν από το αφορολόγητο- να γελάτε με το δημοσίευμα της Καθημερινής, που πρόσκειται σε εσάς - οι οποίοι έχουν εισόδημα έως 9000 €, πρέπει να ψάχνουν αποδείξεις 30% των εξόδων τους, με τις οποίες θα πρέπει να κάνουν ηλεκτρονικές συναλλαγές, χωρίς να διευκρινίζεται ποιες κατηγορίες αποδείξεων πιάνονται, ώστε να μπορούν να πετύχουν αυτό το αφορολόγητο, το μηδέν που λέτε.

Δέκα έως δεκαπέντε χιλιάδες μισθό εισόδημα, φοροελάφρυνση 117 έως 177 €, δεκαέξι έως πενήντα χιλιάδες, 17 ευρώ -  αυτή είναι η μεσαία τάξη - και από 55.000 και πάνω, βέβαια,  οι φοροελαφρύνσεις είναι χιλιάδων ευρώ.

Επομένως, μεγάλοι κερδισμένοι του προϋπολογισμού είναι οι εταιρείες. Μισθωτοί και συνταξιούχοι θα σηκώσουν τα φορολογικά βάρη, δυστυχώς, για ακόμη μια φορά, στον πρώτο, μετά την έξοδο από τα μνημόνια, προϋπολογισμό της Ν.Δ.. Σας ευχαριστώ

ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΝΕΑ
Αναρτήθηκε 16 Ιανουαρίου 2020 Θ.Μουριάδης: «Δεν βρίσκω μηχανικό να βάλει την υπογραφή του για την αμφιδρόμηση του δρόμου» Αναρτήθηκε 16 Ιανουαρίου 2020 Με την άδεια Πολύζου τα μπάνια των Καβαλιωτών το 2020 στην Καλαμίτσα Αναρτήθηκε 16 Ιανουαρίου 2020 Κώστας Φραγκογιάννης: «Ο 2ος Καβαλιώτης που βρέθηκε στον Λευκό Οίκο» Αναρτήθηκε 14 Ιανουαρίου 2020 Δες γιατί απέχουν οι συμβολαιογράφοι από τα καθήκοντά τους Αναρτήθηκε 14 Ιανουαρίου 2020 Γίνε λαμπαδηδρόμος και σήκωσε την «Ολυμπιακή Φλόγα» στην Καβάλα Αναρτήθηκε 14 Ιανουαρίου 2020 Πυρ και μανία ο Δήμαρχος με ραδιοφωνική εκπομπή (Βγάζει από την αδράνεια το δημοτικό ραδιόφωνο) Αναρτήθηκε 13 Ιανουαρίου 2020 Ο Μακάριος Λαζαρίδης με τους αγρότες του Ν.Καβάλας (Έρχονται σαρωτικές αλλαγές στον ΕΛΓΑ) Αναρτήθηκε 13 Ιανουαρίου 2020 Συστάσεις από το Μαξίμου στον Πασχαλίδη για δηλώσεις του σε ραδιοφωνικό σταθμό Αναρτήθηκε 13 Ιανουαρίου 2020 Μάκης Παπαδόπουλος για Κώστα Κουνάκο: «Φλερτάρει με την κόκκινη γραμμή» Αναρτήθηκε 12 Ιανουαρίου 2020 Μετά τα Θεοφάνια ο Δήμαρχος απουσίαζε και από την κοπή της πίτας του Επιμελητηρίου Αναρτήθηκε 12 Ιανουαρίου 2020 Στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής ο Βασίλης Βεργόπουλος από το Δήμο Παγγαίου Αναρτήθηκε 12 Ιανουαρίου 2020 Σε δίλημμα ο Δήμαρχος Καβάλας για τον νέο Αντιδήμαρχο Οικονομικών (Μεταξύ δύο προσώπων ο Μουριάδης) Αναρτήθηκε 11 Ιανουαρίου 2020 Το έθιμο του «κουρμπανιού» στο Καλαμπάκι Αναρτήθηκε 10 Ιανουαρίου 2020 Από 10-25 Ιανουαρίου χωρίς αξονικές λόγω αντικατάστασης του μηχ/τος Αναρτήθηκε 10 Ιανουαρίου 2020 Μακάριος Λαζαρίδης: «Το στοίχημα για τους κατοίκους της Παναγίας θα κερδηθεί» Αναρτήθηκε 9 Ιανουαρίου 2020 Γαλάζιο παρασκήνιο, πάθη και ίντριγκες στο Επιμελητήριο Καβάλας Αναρτήθηκε 4 Ιανουαρίου 2020 3η επιστολή της ELFE προς το Σωματείο Εργαζομένων (Τι απαντά το Σωματείο) Αναρτήθηκε 4 Ιανουαρίου 2020 Tρεις Kαβαλιώτες ποιητές στο Ποιητικό Ημερολόγιο 2020 των εκδόσεων Ιωλκός Αναρτήθηκε 2 Ιανουαρίου 2020 Ευχές του δημοτικού συμβούλου Καβάλας Δημήτρη Βογιατζή Αναρτήθηκε 1 Ιανουαρίου 2020 Η κοπή της βασιλόπιτας της Μητρόπολης ΦΝΘ στο Τραπέζι της Αγάπης (φωτορεπορταζ) Αναρτήθηκε 1 Ιανουαρίου 2020 Πρωτοχρονιά τιμώντας τον Τύπο έκανε ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Αναρτήθηκε 25 Δεκεμβρίου 2019 MEDIA GROUP NEAPOLIS: «ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΦΩΣ ΣΤΙΣ ΖΩΕΣ ΣΑΣ»!!! Αναρτήθηκε 25 Δεκεμβρίου 2019 Μακάριος Λαζαρίδης: «Το μέλλον μας σκοτεινιάζει όταν δεν φροντίζουμε να φωτίζουμε το παρελθόν μας» Αναρτήθηκε 24 Δεκεμβρίου 2019 Στήριξη της καινοτομίας στο τομέα της Αγροδιατροφής από την Περιφέρεια ΑΜΘ Αναρτήθηκε 23 Δεκεμβρίου 2019 Αντικείμενο λατρείας ο Καβαλιώτης συγγραφέας Χάρης Τσιρκινίδης. Το ΚΟΚΚΙΝΟ ΠΟΤΑΜΙ συγκινεί…θα δοκιμάσει ξανά για βουλευτής; Αναρτήθηκε 22 Δεκεμβρίου 2019 Βήματα για την αναβίωση του Δημοσιογραφικού Συνεδρίου στη Σαμοθράκη Αναρτήθηκε 22 Δεκεμβρίου 2019 Ο πολιτευτής του ΜέΡΑ 25 καλεί σε εγκράτεια τα ΜΜΕ χωρίς να συγχαρεί για την επιτυχία της την ΕΛ.ΑΣ για την εξάρθρωση της ληστείας μαμούθ! Αναρτήθηκε 21 Δεκεμβρίου 2019 «ΚΑΡΥΟΘΡΑΣΤΗΣ» με ελεύθερη είσοδο στο Μέγαρο Μουσικής στην Κομοτηνή Αναρτήθηκε 19 Δεκεμβρίου 2019 H ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ (αν και ακέφαλη επί Μουριάδη και με υποχρηματοδότηση) βραβεύθηκε στο Μέγαρο για τα έργα και τις ημέρες της Α.Ιωσηφίδου Αναρτήθηκε 18 Δεκεμβρίου 2019 Αυτά είναι τα μέλη του Δ.Σ. της Εργοανάπτυξη ΑΜΘ ΑΕ Αναρτήθηκε 18 Δεκεμβρίου 2019 ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΚΑΒΑΛΑΣ: «Να εργασθούν και να συνεργασθούν για το κοινό καλό της πόλης. Αλλιώς ας αποχωρήσουν» Αναρτήθηκε 16 Δεκεμβρίου 2019 Παρά τα περί οικονομίας ο προϋπολογισμός για τα Χριστούγεννα αγγίζει τα 100χιλ ευρώ!!! Αναρτήθηκε 16 Δεκεμβρίου 2019 Όταν οι αναγνώστες της ΄Ν΄ «γλεντάνε» την επικαιρότητα Αναρτήθηκε 16 Δεκεμβρίου 2019 ΑΚΡΟΛΙΘΟΣ: Μια Καβαλιώτικη εταιρεία για 3η φορά στα Ευρωπαϊκά βραβεία