Καταγγελτική στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων η Σουλτάνα Ελευθεριάδου

Αναρτήθηκε στις 24/10/2019

 

Στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων συζητείται αυτές τις μέρες το προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2020. Η βουλευτής Καβάλας και μέλος της Επιτροπής, Τάνια Ελευθεριάδου, στην τοποθέτηση της επεσήμανε τις αναντιστοιχίες του περιεχομένου του Προϋπολογισμού με τις προεκλογικές δεσμεύσεις της ΝΔ, την ταξική μεροληψία υπέρ των πλουσίων, οι οποίοι θα επωφεληθούν, εν αντιθέσει με τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, καθώς και την ακύρωση μίας σειρά ρυθμίσεων που είχαν δρομολογηθεί από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Χαρακτηριστικά, ανέφερε την ακύρωση μεσοσταθμικής μείωσης του ΕΝΦΙΑ, τη μείωση του ΦΠΑ από το 2020, την κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης, αλλά και την υποχώρηση των στόχων ανάπτυξης, από το προεκλογικό 4% στο-υπεραισιόδοξο, σύμφωνα με το Δημοσιονομικό Συμβούλιο-2,8%.

Aναλυτικά η ομιλία:

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, καταρχήν, θέλω να διορθώσω το συνάδελφο, τον κ. Κοντογεώργο, ο οποίος πριν είπε ότι αυτός είναι ο πρώτος Προϋπολογισμός της Ν.Δ. που βλέπουμε. Δεν είναι, λοιπόν, ο πρώτος Προϋπολογισμός της Ν.Δ.. Έχουμε δει δεκάδες Προϋπολογισμούς της Ν.Δ. που οδήγησαν τη χώρα στην κρίση, στα Μνημόνια και κατέστρεψαν οικονομικά τη μεσαία τάξη.

Αυτός, λοιπόν, είναι ο πρώτος Προϋπολογισμός που συζητάμε, μετά την έξοδο από τα Μνημόνια, έξοδος η οποία οφείλεται, αποκλειστικά, στη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Χθες, ο Γενικός Εισηγητής της Ν.Δ. είπε, απευθυνόμενος στους Εισηγητές του ΣΥΡΙΖΑ, «ότι επιστροφή στην Αντιπολίτευση, δεν σημαίνει επιστροφή στις ανέμελες εποχές του 2015». Του λέω, λοιπόν, ότι η επιστροφή στην Κυβέρνηση με ψεύτικες υποσχέσεις και θέσεις για το Μακεδονικό, το προσφυγικό, το Μάτι, το Ελληνικό, την αποκομματικοποίηση και τα πλεονάσματα και παραπληροφόρηση από το 99% των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, δεν σημαίνει επιστροφή στις εποχές της ασυδοσίας και του λαϊκισμού των Κυβερνήσεων της Ν.Δ..

Λέω «λαϊκισμό», γιατί ακούγοντας, για ακόμη μία φορά, τις ομιλίες όλων των συναδέλφων της Κυβέρνησης, αλλά και του ίδιου του Υπουργού, θα νόμιζε κανείς ότι κυβερνά ένα κεντρώο αριστερό κόμμα. Σε αντίθεση, όμως, με τις ομιλίες, αν διαβάσει κανείς το προσχέδιο του Προϋπολογισμού, αντιλαμβάνεται, ακριβώς, τους στόχους και τους σκοπούς για την ενίσχυση των μεγάλων επιχειρήσεων, των τραπεζών και των πλουσίων και που έχει, βεβαίως, ως αποτέλεσμα να κάνει τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους. Ευτυχώς, βέβαια, που διαβάσαμε και το άρθρο της «Καθημερινής» που πρόσκειται πολιτικά σε εσάς, γιατί αλλιώς θα πιστεύαμε ότι μας είχατε στείλει άλλον Προϋπολογισμό στα e-mail μας.

Τι φέρνει ο Προϋπολογισμός; Κατ' αρχάς, καταρρέει όλη η προεκλογική εκστρατεία της Ν.Δ. με την οποία υποσχόταν ανάπτυξη, για το 2020, στο 4%. Αυτή η υπόσχεση έγινε μετεκλογικά 3% και τώρα έχουμε φτάσει το ποσοστό ανάπτυξης στο 2,8%. Ακόμη και αυτό, όμως, το 2,8%, σύμφωνα με το Δημοσιονομικό Συμβούλιο, το οποίο είναι αντικειμενικό, όπως και με όλους τους θεσμούς της Ε.Ε είναι πολύ υψηλό ποσοστό.

Πώς καταφέρνει την ανάπτυξη, λοιπόν, του 2,8% ο Προϋπολογισμός; Μεροληπτεί υπέρ των μεγάλων εισοδημάτων. Ο μισός δημοσιονομικός χώρος χρησιμοποιείται για τη μείωση της φορολογίας στις επιχειρήσεις από το 28% στο 24% και τη μείωση του φόρου των μερισμάτων από το 10% στο 5%. Γι’ αυτούς τους δύο σκοπούς δίνετε στον Προϋπολογισμό σας 635 εκατ. €. Επομένως, οι τεράστιες φορολογικές μειώσεις που ακούω στις ομιλίες σας, αφορούν τις μεγάλες επιχειρήσεις και τον φόρο μερισμάτων. Και, μάλιστα, τις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις, γιατί εισοδήματα που έχει διαφορά ο φόρος από 28% στο 24%, έχουν πολύ λίγες επιχειρήσεις Ελλάδα.

Για να πετύχετε τον στόχο σας ακυρώσατε, μία σειρά από προεκλογικές δεσμεύσεις και από μέτρα τα οποία έχει φέρει και είχε προγραμματίσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ακυρώσατε την περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 38% μεσοσταθμικά, που είχε δρομολογηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ για το 2020.

Ακυρώσατε και τις, ήδη, εφαρμοσθείσες -από εσάς- μειώσεις του ΕΝΦΙΑ, καθώς αυξάνοντας την αντικειμενική αξία για τα ακίνητα, τα οποία υπόκεινται σε ΕΝΦΙΑ, στο τέλος δεν υπάρχει καμία ελάφρυνση.

Ακυρώσατε την υπόσχεσή σας για μείωση προκαταβολής του φόρου.

Ακυρώσατε την εισφορά αλληλεγγύης.

Ακυρώσατε τη μείωση του Φ.Π.Α, που θα μειωνόταν σε κάποια είδη το 2020.

Ακυρώσατε τη βασική προεκλογική σας δέσμευση, ότι θα αυξανόταν ο μισθός των εργαζομένων στο διπλάσιο του ρυθμού ανάπτυξης. Κανονικά, θα έπρεπε να υπάρχει στον Προϋπολογισμό σας αύξηση στο 5,6%. Υπάρχει κάπου; Δεν την έχω δει.

Το δημοσιονομικό κενό για το 2020 , όπως μπορώ να καταλάβω ως δικηγόρος που είμαι και όχι ως οικονομολόγος, το καλύπτετε στο προσχέδιο με αόριστα ευχολόγια. Πρόβλεψη για ρυθμό ανάπτυξης 2,8% μεγαλύτερη, από ό,τι προβλέπουν διεθνείς οργανισμοί και διπλάσιο από τον αντίστοιχο μέσο όρο στην Ε.Ε.. Δηλαδή, θα φθάσουμε σε επίπεδα Σουηδίας. Αυτό είναι το σχέδιό σας και η υπόσχεσή σας για το 2020.

Αύξηση του ΕΝΦΙΑ κατά 200 εκατ. €, από την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών. Άρα, παίρνετε πίσω τη μείωση και τις υποσχέσεις σας για περαιτέρω μείωση, που αφορούν αυτό το μέτρο.

Θα ήθελα να κάνω εδώ μια παρένθεση. Φάνηκε, από την ομιλία του κ. Σταϊκούρα πριν, ποιος ήταν ο λόγος του νομοσχεδίου για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ. Ήταν οι τράπεζες. Στον τρίτο στόχο του προϋπολογισμού, έτσι όπως τον παρέθεσε ο κ. Σταϊκούρας, - και σας παραπέμπω στις δηλώσεις του - είναι η ενίσχυση της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος. Αυτός είναι ο τρίτος σας στόχος.

Τι είπε ο κ. Σταϊκούρας πριν; Με τη μείωση του ΕΝΦΙΑ καταφέραμε να αυξηθεί η ποιότητα του χαρτοφυλακίου των τραπεζών. Αυτό είναι που, ακριβώς, εμείς επισημαίναμε, ότι η μείωση του ΕΝΦΙΑ έγινε για να ενισχυθούν οι τράπεζες και τα πολύ μεγάλα εισοδήματα. Αυτό, φαίνεται ξεκάθαρα στις δηλώσεις του κ. Σταϊκούρα, ο οποίος θα πρέπει να δει λίγο το θέμα των παράνομων και καταχρηστικών χρεώσεων, που προτίθενται να βάλουν οι τράπεζες και προσβάλλουν τα δικαιώματα των καταναλωτών και σε καμία περίπτωση δεν οφείλονται στις ανάγκες για το λειτουργικό κόστος των τραπεζών.

Όσον αφορά τη μείωση των ορίων δαπανών στο δημόσιο τομέα, που λέτε ότι θα κάνετε στον προϋπολογισμό, δεν έχω δει σε ποιες κατηγορίες αναφέρεστε. Που θα γίνει η μείωση των δαπανών; Επίσης, δεν αναφέρετε τίποτα στον προϋπολογισμό για τις προσλήψεις σε παιδεία και υγεία.

Δεν αναφέρετε τίποτα για το πώς θα δοθούν τα αναδρομικά των συντάξεων στους συνταξιούχους, επομένως δεν μπορώ να καταλάβω, - και νομίζω ότι κανείς δεν μπορεί να καταλάβει - πώς θα καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό του 1,9 δισεκατομμυρίων ευρώ, για το 2020.

Συμπερασματικά, για να καταλάβει και ο απλός κόσμος μας παρακολουθεί, η μεσαία τάξη και οι μισθωτοί, δεν πρόκειται να δουν καμία μείωση φόρου στα εκκαθαριστικά τους. Καμία μεταβολή φόρου για όσους έχουν εισόδημα έως και 8000 €. Αυτό σημαίνει έξι στους δέκα πολίτες, οι οποίοι για να επωφεληθούν από το αφορολόγητο- να γελάτε με το δημοσίευμα της Καθημερινής, που πρόσκειται σε εσάς - οι οποίοι έχουν εισόδημα έως 9000 €, πρέπει να ψάχνουν αποδείξεις 30% των εξόδων τους, με τις οποίες θα πρέπει να κάνουν ηλεκτρονικές συναλλαγές, χωρίς να διευκρινίζεται ποιες κατηγορίες αποδείξεων πιάνονται, ώστε να μπορούν να πετύχουν αυτό το αφορολόγητο, το μηδέν που λέτε.

Δέκα έως δεκαπέντε χιλιάδες μισθό εισόδημα, φοροελάφρυνση 117 έως 177 €, δεκαέξι έως πενήντα χιλιάδες, 17 ευρώ -  αυτή είναι η μεσαία τάξη - και από 55.000 και πάνω, βέβαια,  οι φοροελαφρύνσεις είναι χιλιάδων ευρώ.

Επομένως, μεγάλοι κερδισμένοι του προϋπολογισμού είναι οι εταιρείες. Μισθωτοί και συνταξιούχοι θα σηκώσουν τα φορολογικά βάρη, δυστυχώς, για ακόμη μια φορά, στον πρώτο, μετά την έξοδο από τα μνημόνια, προϋπολογισμό της Ν.Δ.. Σας ευχαριστώ

ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΝΕΑ
Αναρτήθηκε 18 Νοεμβρίου 2019 26χρονη έπεισε τηλεφωνικά 63χρονο να της καταβάλλει 5.500Ευρώ Αναρτήθηκε 17 Νοεμβρίου 2019 Η μπαλαρίνα «έφυγε» από την παραλία της Καβάλας Αναρτήθηκε 17 Νοεμβρίου 2019 Άντεξε μεγάλες διοργανώσεις, δεν αντέχει την αδιαφορία και… καταρρέει Αναρτήθηκε 17 Νοεμβρίου 2019 Τράβηξαν τα βλέμματα στην εκδήλωση του ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ η Μαρία Καραμπουρνιώτη και η Ειρήνη Κουρτίδου Αναρτήθηκε 17 Νοεμβρίου 2019 100 ΧΡΟΝΙΑ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΑΒΑΛΑΣ (Ο Μ.ΔΕΜΠΑΣ ΤΙΜΗΣΕ ΤΟ ΘΕΣΜΟ) (φωτορεπορτάζ) Αναρτήθηκε 17 Νοεμβρίου 2019 Δες σε ποιον δίπλα κάθισε ο Γιώργος Καλαντζής στα 100 Χρόνια του ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ (Η «κομμένη» φωτο από όλα τα τοπικά ΜΜΕ) Αναρτήθηκε 16 Νοεμβρίου 2019 Σέρρες: Με θλαστικά τραύματα νοσηλεύεται 9χρονος μαθητής μετά από επίθεση σκύλων Αναρτήθηκε 16 Νοεμβρίου 2019 Ακύρωσε επίσκεψη ο ΥΕΘΑ στη Θάσο λόγω των αντιδράσεων «Ανεπιθύμητο» τον θεωρούν οι Θάσιοι καταγγέλλοντας εμπαιγμό για τη κεραία στο Υψάριο Αναρτήθηκε 16 Νοεμβρίου 2019 Ο Άρχοντας της Καψούρας από το Κοκκινοχώρι του Δήμου Παγγαίου (Την Τρίτη γιόρτασε τα 66α γενέθλιά του) Αναρτήθηκε 16 Νοεμβρίου 2019 Προφιτερόλ που δίνεις «ρέστα», υπέροχη βιτρίνα αλλά …φοβισμένο προσωπικό Αναρτήθηκε 16 Νοεμβρίου 2019 ΜΑΚΑΡΙΟΣ: «Τα πανεπιστήμια είναι χώροι διακίνησης ιδεών και όχι μπαχαλάκηδων και ναρκωτικών Αναρτήθηκε 16 Νοεμβρίου 2019 Το φαινόμενο «LEMONIDIS». Εξαέρωσε το ΣΥΡΙΖΑ καθήλωσε το ΚΚΕ και ένωσε υπερκομματικά την πλειοψηφία των εμπόρων στην Καβάλα Αναρτήθηκε 15 Νοεμβρίου 2019 Απάντηση ΟΛΚ σε ΣΥΡΙΖΑ (Ρωτήστε να ενημερωθείτε πριν τοποθετηθείτε άστοχα) Αναρτήθηκε 15 Νοεμβρίου 2019 Για έξι ημέρες η καρδιά της χορωδιακής Ελλάδας θα χτυπά στην Καρδίτσα και στο Μουζάκι. Αναρτήθηκε 15 Νοεμβρίου 2019 ΤΕΡΗ ΧΡΥΣΟ ζητούν μέχρι και σήμερα οι ακροατές του ΡΑΔΙΟ ΝΕΑΠΟΛΙΣ 90.8 Αναρτήθηκε 15 Νοεμβρίου 2019 Το ΜέΡΑ25 για το Πολυτεχνείο Αναρτήθηκε 15 Νοεμβρίου 2019 Aπό τους Δημάρχους που δεν χρειάστηκε περίοδο προσαρμογής ο Μιχαηλίδης στο Νέστο Αναρτήθηκε 15 Νοεμβρίου 2019 «Βαβέλ» η «ΑΝΑΣΑ» στο Δ.Σ., τελευταία στιγμή το «έσωσε» η Αναστασία… Αναρτήθηκε 15 Νοεμβρίου 2019 Η Συμπαράταξη Πολιτών για την επέτειο του Πολυτεχνείου Αναρτήθηκε 14 Νοεμβρίου 2019 Τweet Μακάριου: η Καβάλα στο χάρτη των Βαλκανίων και της ΝΑ Ευρώπης Αναρτήθηκε 14 Νοεμβρίου 2019 Ανακοίνωση Τ.Ε. Καβάλας του ΚΚΕ για την επέτειο του Πολυτεχνείου Αναρτήθηκε 14 Νοεμβρίου 2019 Η Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει υποβάθμιση του «Απόστολος Παύλος» Αναρτήθηκε 14 Νοεμβρίου 2019 Δες πως ευχήθηκε στον Δήμαρχο Παγγαίου ο Δ.Μπαταλογιάννης Αναρτήθηκε 14 Νοεμβρίου 2019 Αστυνομικοί έλεγχοι μπροστά στη Λέσχη Αξιωματικών Αναρτήθηκε 14 Νοεμβρίου 2019 Κερνούσε ο Μάκης ανήμερα της ονομαστικής του εορτής Αναρτήθηκε 14 Νοεμβρίου 2019 Υποβολή αιτήσεων για Μείωση Δημοτικών Τελών Αναρτήθηκε 13 Νοεμβρίου 2019 Πρόγραμμα Εορτασμού της «Ημέρας των Ενόπλων Δυνάμεων» Αναρτήθηκε 13 Νοεμβρίου 2019 ΕΚΑΤΟ ΧΡΟΝΙΑ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΑΒΑΛΑΣ Αναρτήθηκε 13 Νοεμβρίου 2019 Στα βήματα Μακάριου η Θασιακή Ενωση Καβάλας (ομοβροντία καταγγελιών στον Πλακιωτάκη για τις αυξήσεις Μητσόπουλου) Αναρτήθηκε 13 Νοεμβρίου 2019 ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ στην ΚΑΒΑΛΑ Αναρτήθηκε 12 Νοεμβρίου 2019 Συστηθείτε με τη ΒΙΚΤΩΡΙΑ Αναρτήθηκε 12 Νοεμβρίου 2019 Συγχαρητήρια έλαβε ο Αστυνομικός Διευθυντής Καβάλας για την εξιχνίαση εντός 24ωρου του εγκλήματος στις Κρηνίδες Αναρτήθηκε 12 Νοεμβρίου 2019 Τήρησε την ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ του ΔΕΣΜΕΥΣΗ» ΕΔΩΣΕ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ ΤΟ ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ και τα ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ του ΕΞΟΔΑ ο ΜΑΚΑΡΙΟΣ ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ Αναρτήθηκε 12 Νοεμβρίου 2019 Λιμεναρχείο Καβάλας: Δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων από το πρωί της Τετάρτης 13 Νοεμβρίου