Τώρα

  • Ενημέρωση με Αλήθειες
Radio Neapolis 90.8 ΑΚΟΥΣΤΕ ΖΩΝΤΑΝΑ

Κυκλοφορεί η νέα έκδοση του Ιδρύματος Γιάννη Κουτσοχέρα και Λένας Στρέφη

Αναρτήθηκε στις 29/03/2018

Με πρόλογο του ιστορικού τέχνης Λεόντιου Πετμεζά

 

Το βιβλίο ‘’Το χρέος μου στην Γαλλία, το πιστεύω μου στον ελεύθερο κόσμο’’ του  Γιάννη Κουτσοχέρα (1904-1994) κυκλοφορεί σε μια νέα καλαίσθητη και επιμελημένη έκδοση από το Ίδρυμα Γιάννη Κουτσοχέρα και Λένας Στρέφη .

Το βιβλίο εντάσσεται  στη σειρά  εκδόσεων του  Διεθνούς Ιδρύματος που τα τελευταία χρόνια αναπαράγει σημαντικά κείμενα του διακεκριμένου  πολιτικού και ποιητή. Το συγκεκριμένο αναφέρεται στην επιστολή που έστειλε στο Παρίσι το 1970 για την τελετή βράβευσης του με την ύψιστη τιμή από το Γαλλικό κράτος .

Στον πρόλογο του βιβλίου ο ιστορικός τέχνης Λεόντιος Πετμεζάς που έχει μελετήσει τη συνολική παρουσία και το έργο του και έγραψε το 2001 το δοκίμιο ‘’Γιάννης Κουτσοχέρας, ο ηθοπλάστης διανοούμενος της πολιτικής  συνείδησης ‘’ επισημαίνει μεταξύ άλλων:   ‘’Ο διανοούμενος, στοχαστής, ποιητής– συγγραφέας, νομικός και πολιτικός που η σθεναρή αγωνιστικότητα του κινήθηκε για χρόνια σε πολλά επίπεδα  και πεδία δράσης προβαίνει σημειολογικά σε  μια ενορχηστρωμένη αυτοβιογραφική κατάθεσης ψυχής. Αναφέρεται διεξοδικά και ενημερωτικά σε φωτισμένα διεθνή πνεύματα της Ευρώπης και της Αμερικής που ύμνησαν με  εγκωμιαστικές, εμπεριστατωμένες και θετικές κριτικές το σημαντικό  έργο του όπως ο Rene Cassen, o Andre Mirabel,o Pierre Portejoie, o Andre Chamson , o Jean  Cassou ,ο Guston –Henry Aufrere, o Geo Delcampe,o Andre Pourtier,ο Artrur Miller , πνευματικές προσωπικότητες  που  νωρίς προσέγγισαν το μεγαλείο και την ιδιαιτερότητα  της γραφής του παράλληλα με τους κορυφαίους  Έλληνες όπως ο Καβάφης ,ο Παλαμάς, ο Σεφέρης, ο Καζαντζάκης ,ο Σικελιανός .Επισημαίνει ακόμη  εκείνους που επηρέασαν και καθόρισαν τη σκέψη και την πορεία του. Aνάμεσα τους ο Clemenceau ,ο Mahatha Ganti,o Martin Louther King, o Victor Hygo, o Desan, o Boris Pasternak, o Ayguste Compte,ο Jean-Jacques Rousseau ,ο Verlaine.

Καθώς και όσους ενέσκηψαν, εντρύφησαν , διέδωσαν ,ασχολήθηκαν μεταφράζοντας και εξέφρασαν θέσεις και εμπεριστατωμένες τοποθετήσεις με ορόσημο τη πολυδιάστατη και πολυκύμαντη παρουσία του, αυξάνοντας την εμβέλεια του στα λογοτεχνικά μονοπάτια και στα γράμματα. Άλλωστε τα ποιητικά επιτεύγματα και πονήματα του με κύριο γνώμονα και κοινό παρονομαστή πάντα τον άνθρωπο από τις πρώτες δημοσιεύσεις στην ελληνική και γαλλική γλώσσα και αργότερα σε πολλές άλλες γλώσσες εμπεριείχαν μια αποκλειστικότητα και μια διδασκαλία  με τη βαθύτερη σημασία της λέξης που έλκυαν, συγκινούσαν και αφύπνιζαν το μυημένο αναγνωστικό κοινό ευπρόσδεκτα ,εύληπτα και καθοριστικά. Στις γραμμές του κειμένου επίσης διακρίνουμε την διάχυτη αγάπη, εκτίμηση και τον τεράστιο θαυμασμό του για την πόλη του φωτός το Παρίσι, τη δεύτερη πατρίδα του όπου έζησε και σπούδασε στα νεανικά χρόνια του. Ο λιτός δοκιμιακός μονόλογος του γίνεται σταδιακά αντίλογος και βαθμιαία διάλογος με ορίζοντα που εντυπωσιάζει και συνεπαίρνει ασταμάτητα .Είναι γραμμένος με ευγένεια, σώφρονα άποψη και έντονη διάθεση για ευγνωμοσύνη. Εκπέμπει μεστότητα, ακεραιότητα, ανωτερότητα, ηπιότητα και καλλιέργεια ,στοιχεία που τον χαρακτήριζαν. Εντάσσει τα απώτερα ουσιώδη στο εναλλακτικό εγχείρημα της υπερβατικής όσμωσης και στην τόνωση της αλληλουχίας των αξιοσημείωτων καταστάσεων και διαστάσεων. Η ανάδυση της ποικίλης αισθητικής του συνδέεται αναμφίβολα με τη δυνατότητα της συναισθηματικής συστηματοποίησης, την επισήμανση της αναδιαμόρφωσης, την εμμονή στην αισθαντικότητα της φιλοσοφίας, την άσκηση κριτικής στην επικαιρότητα με συγκρίσεις και παραπομπές ,την παρακολούθηση-καταγραφή γεγονότων και συμβάντων ,την προτεραιότητα  κατάταξης της παράδοσης και την υπεροχή της κοσμογονικής εξέλιξης .Η καινοτόμος γραφή του εισαγάγει τον αναγνώστη στην μαγεία του κοινωνικού λυρισμού της ευαισθησίας ,αιτιολογεί και μεταλαμπαδεύει με σύνεση τον προσδιορισμό και τον προσανατολισμό του στα ουμανιστικά ιδεώδη της ειρήνης και των κοινωνικών αγώνων τα οποία ενστερνίστηκε κοντά στον πατέρα της  Ελληνικής Δημοκρατίας Αλέξανδρο Παπαναστασίου.’’

ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΝΕΑ
Αναρτήθηκε 23 Απριλίου 2018 Προς ενημέρωση… Αναρτήθηκε 19 Απριλίου 2018 Δήμαρχος Καβάλας: Κατέθεσα μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία Αναρτήθηκε 18 Απριλίου 2018 Eκδήλωση από την ΛΑΕ Ν. ΚΑΒΑΛΑΣ Αναρτήθηκε 16 Απριλίου 2018 Ατμοσφαιρική ρύπανση: αδιάφορη η Δημοτική Αρχή Αναρτήθηκε 19 Μαρτίου 2018 Είμαστε το αύριο και είσαστε το χθες» Αναρτήθηκε 13 Μαρτίου 2018 Λ. ΦΟΥΝΤΟΥΛΗΣ: ΟΧΙ στην υποβάθμιση του δημόσιου χαρακτήρα των Ταχυδρομείων Αναρτήθηκε 12 Μαρτίου 2018 Εκδήλωση από το Δικηγορικό Σύλλογο Καβάλας Αναρτήθηκε 8 Φεβρουαρίου 2018 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΔΕΥΑΚ Αναρτήθηκε 22 Ιανουαρίου 2018 Μακάριος Λαζαρίδης: Η συζήτηση για το Σκοπιανό είναι σε λάθος δρόμο