Τώρα

  • Επιλεγμένη Μουσκή
Radio Neapolis 90.8 ΑΚΟΥΣΤΕ ΖΩΝΤΑΝΑ

Οι βυθιζόμενοι κάδοι θα έχουν την τύχη των ρομποτικών;

Αναρτήθηκε στις 10/01/2018

Καλωσήρθατε … τώρα μπορείτε να πετάξετε τα σκουπίδια σας!!!

Με αυτό το μήνυμα καλοσώριζαν τους δημότες οι αυτόματοι ρομποτικοί κάδοι όσο λειτουργούσαν επί Δημαρχίας Σιμιτσή.  Την πρωτοποριακή μάλιστα τότε λειτουργία του νέου ρομποτικού κάδου συγκέντρωσης απορριμμάτων, που είχαν  εγκατασταθεί στην κεντρική πλατεία της πόλης, παρουσίασε το Σεπτέμβρη του 2009 ο ίδιος ο π. δήμαρχος της Καβάλας, Κωστής Σιμιτσής.

Ο καινούριος κάδος, έχει ύψος περίπου πέντε μέτρα και ο δήμος τον προμηθεύτηκε από ελληνική επιχείρηση που εδρεύει στη Λάρισα.

Σύμφωνα με το δήμαρχο, είχε χωρητικότητα όσο πενήντα παλαιού τύπου κάδοι, των 600 λίτρων ο καθένας. Πρόσθεσε μάλιστα πως αυτό οφείλεται στη δυνατότητα συμπίεσης των απορριμμάτων, μέσω του ρομποτικού του μηχανισμού.

Ο κάδος-ρομπότ ανοίγει αυτόματα μόλις αντιληφθεί την παρουσία του πολίτη που επιχειρεί να πετάξει σκουπίδια, στον οποίο δίνει και οδηγίες. Μάλιστα, μόλις ο πολίτης ρίξει τα σκουπίδια του, ο κάδος πλένεται και απολυμαίνεται αυτόματα. Γι’ αυτό είναι συνδεδεμένος με το δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης, ενώ διαθέτει σύστημα αυτοπροστασίας από την πυρκαγιά.

Όπως είχε εξηγήσει τότε ο κ. Σιμιτσής, μόλις ο κάδος έφθανε στο 100% της χωρητικότητάς του, ενημερώνει με σήμα που στέλνεται σε κινητό τηλέφωνο της υπηρεσίας καθαριότητας, οπότε ειδικό απορριμματοφόρο αναλαμβάνει να τον αδειάσει.

Ολόκληρος ο κάδος είναι κατασκευασμένος από ανοξείδωτο ατσάλι και έχει πολύ μεγάλες αντοχές σε φθορές και άσχημες καιρικές συνθήκες.

Η αγορά και η εγκατάστασή του κόστισε στο δήμο 80.000 ευρώ και, όπως τόνισε ο τότε δήμαρχος, στόχος του συγκεκριμένου πιλοτικού προγράμματος είναι να τοποθετηθούν συνολικά τέσσερις τέτοιοι κάδοι σε κεντρικά σημεία της πόλης.

Για βανδαλισμούς και ρίψη ακόμα και παντζουριών, ειδών υγιεινής που κατέστρεψαν και κατέστησαν ανενεργούς τους ρομποτικούς κάδους έκανε λόγο ο σημερινός Αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής και Πρασίνου κ. Α.Τσουρουκίδης. Τόνισε χαρακτηριστικά ότι οι νέοι βυθιζόμενοι κάδοι με πρώτο αυτόν που τοποθετήθηκε πιλοτικά στην χερσόνησο της Παναγίας με συνολικό κόστος 74.000ευρώ είναι άλλης κατασκευής με μικρότερο στόμιο αλλά σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να  ρίχνουν οι δημότες  εντός των κάδων βαρέα αντικείμενα  τα οποία με ειδικό φορτηγό κάθε Πέμπτη ο Δήμος τα μαζεύει από την ιστορική χερσόνησο. « Θα αλλάξουμε την εικόνα στην Παναγία η οποία είναι επισκέψιμη αλλά θέλουμε μαζί μας τους πολίτες…» κατέληξε ο Αντιδήμαρχος.

ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΝΕΑ
Αναρτήθηκε 22 Ιανουαρίου 2018 Μακάριος Λαζαρίδης: Η συζήτηση για το Σκοπιανό είναι σε λάθος δρόμο Αναρτήθηκε 22 Ιανουαρίου 2018 Η λύση στη σύνθετη ονομασία της FYROM είναι μία, και είναι η: «ΨευτοΜακεδονία», κατά τον αείμνηστο νομπελίστα Οδυσσέα Ελύτη! Αναρτήθηκε 17 Ιανουαρίου 2018 Στρατηγός Γ. Επιτήδειος: «Το πρόβλημα στην Ελλάδα δημιουργήθηκε για να διασωθεί το ευρώ» Αναρτήθηκε 15 Ιανουαρίου 2018 15 Ιανουαρίου 1950- ιστορική ημερομηνία της Κύπρου Αναρτήθηκε 14 Δεκεμβρίου 2017 Οι καινοτομίες του κ. Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στον πολιτικό στίβο! Αναρτήθηκε 6 Δεκεμβρίου 2017 Συγχαρητήριο σε μαθητές και εκπαιδευτικούς του ΓΕΛ Νέας Περάμου Αναρτήθηκε 4 Δεκεμβρίου 2017 Λ.Φουντούλης: «Το Κίνημα μας ήταν το μόνο που στάθηκε στο πλευρό των κατοίκων» Αναρτήθηκε 20 Νοεμβρίου 2017 Το Βατερλώ της Δράμας Αναρτήθηκε 20 Νοεμβρίου 2017 Για την Ανακύκλωση… Αναρτήθηκε 20 Νοεμβρίου 2017 «Σε κακό χάλι» παραμένουν τα σχολικά κτίρια Αναρτήθηκε 7 Νοεμβρίου 2017 Οι δημοτικοί χώροι ανήκουν στους πολίτες της πόλης χωρίς αποκλεισμούς Αναρτήθηκε 30 Οκτωβρίου 2017 Ελίζα Βόζεμπεργκ: «Η σεξουαλική παρενόχληση συντηρείται από χαλαρές συνειδήσεις και νοσηρές νοοτροπίες» Αναρτήθηκε 9 Οκτωβρίου 2017 Κούλογλου: Δεν είμαστε Ιράν. Τέρμα με τους Αγιατολάχ