Τώρα

  • Επιλεγμένη Μουσκή
Radio Neapolis 90.8 ΑΚΟΥΣΤΕ ΖΩΝΤΑΝΑ

Οι δημοτικοί χώροι ανήκουν στους πολίτες της πόλης χωρίς αποκλεισμούς

Αναρτήθηκε στις 07/11/2017

Σε ένα νέο ατόπημα οδήγησε η ιδεοληψία της δημοτικής αρχής της Καβάλας εγκαινιάζοντας τον αποκλεισμό της χρησιμοποίησης των δημοτικών χώρων από τα κόμματα της πόλης και τις οργανώσεις τους. Σε πρόσφατο αίτημα της οργάνωσης μας για τη διεξαγωγή εκδήλωσης για τα 100 χρόνια της Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης στη Δημοτική Βιβλιοθήκη ή στη Δημοτική Καπναποθήκη η απάντηση ήταν αρνητική. Επίσημη δικαιολογία για το χώρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης ήταν η έλλειψη του αναγκαίου προσωπικού που οδηγεί στην ανάγκη να περιοριστεί ο αριθμός των εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται σ’ αυτό το χώρο. Και οι εκδηλώσεις των κομμάτων της πόλης θεωρήθηκαν οι πιο ασυμβίβαστες με τον χαρακτήρα της αίθουσας.

Όπως σε αρκετές περιπτώσεις στο παρελθόν ( μνημείο Εβραίων, μετεγκατάσταση προσφύγων από το Εσκί Καπού κλπ ) έτσι και τώρα η δημοτική αρχή επιβεβαιώνει την αποστροφή της σε κάθε πολιτική δραστηριότητα που υπερβαίνει τις ιδεοληπτικές εμμονές της, των οποίων θεματοφύλακες είναι μια μικρή ομάδα δημοτικών συμβούλων και συνεργατών της Δημάρχου.

Όμως απέναντι σ’ αυτές τις εμμονές έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής:

α) Η πόλη γενικά στερείται χώρων κατάλληλων να φιλοξενήσουν επαρκώς παρόμοιες εκδηλώσεις, έτσι ώστε οι υπεύθυνοι της λειτουργίας τους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν απευθύνουν απαγορεύσεις όπως αυτή που εισπράξαμε.

β) Τα κόμματα αποτελούν θεσμικό παράγοντα της πολιτικής και κοινωνικής ζωής της πόλης και η διευκόλυνση της δράσης τους πρέπει να αποτελεί μέλημα και της δημοτικής αρχής. Εξάλλου η ύπαρξη και λειτουργία των κομμάτων διασφαλίζει τη δημοκρατία και τους θεσμούς της ( και ανάμεσα τους και της Τοπικής αυτοδιοίκησης).

γ) Η απαγορευτική απόφαση της δημοτικής αρχής ενισχύει την αποστροφή των πολιτών για την πολιτική δράση που δημιούργησε η πολιτική των κομμάτων εξουσίας, και έρχεται να λειτουργήσει συμπληρωματικά στις πρακτικές των φασιστικών μορφωμάτων που ξανασήκωσαν κεφάλι και προπαγανδίζουν κατά των κομμάτων και της δημοκρατίας.

δ) Οι δημοτικοί χώροι ανήκουν στους πολίτες και τις συλλογικότητες τους ( πολιτικές, κοινωνικές, πολιτιστικές ) και όχι στην εκάστοτε δημοτική αρχή, που οφείλει να διευκολύνει και όχι να απαγορεύει τη χρήση τους από τις οργανώσεις τους.

Η δημοτική αρχή, και προσωπικά η Δήμαρχος, πρέπει να αναθεωρήσει την απόφαση της. Κι όχι απλά για να διευκολύνει τη διοργάνωση μιας πολιτικής εκδήλωσης της ΛΑΕ, αλλά για την ανάγκη της εξασφάλισης της δημοκρατικής λειτουργίας και των θεσμικών εκφράσεων αυτής της πόλης που θεματοφύλακας της πρέπει να είναι ο θεσμός της Τοπικής αυτοδιοίκησης που ηγείται.

 

                                                            Πολιτική Επιτροπή Καβάλας της ΛΑΕ

ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΝΕΑ
Αναρτήθηκε 22 Ιανουαρίου 2018 Μακάριος Λαζαρίδης: Η συζήτηση για το Σκοπιανό είναι σε λάθος δρόμο Αναρτήθηκε 22 Ιανουαρίου 2018 Η λύση στη σύνθετη ονομασία της FYROM είναι μία, και είναι η: «ΨευτοΜακεδονία», κατά τον αείμνηστο νομπελίστα Οδυσσέα Ελύτη! Αναρτήθηκε 17 Ιανουαρίου 2018 Στρατηγός Γ. Επιτήδειος: «Το πρόβλημα στην Ελλάδα δημιουργήθηκε για να διασωθεί το ευρώ» Αναρτήθηκε 15 Ιανουαρίου 2018 15 Ιανουαρίου 1950- ιστορική ημερομηνία της Κύπρου Αναρτήθηκε 14 Δεκεμβρίου 2017 Οι καινοτομίες του κ. Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στον πολιτικό στίβο! Αναρτήθηκε 6 Δεκεμβρίου 2017 Συγχαρητήριο σε μαθητές και εκπαιδευτικούς του ΓΕΛ Νέας Περάμου Αναρτήθηκε 4 Δεκεμβρίου 2017 Λ.Φουντούλης: «Το Κίνημα μας ήταν το μόνο που στάθηκε στο πλευρό των κατοίκων» Αναρτήθηκε 20 Νοεμβρίου 2017 Το Βατερλώ της Δράμας Αναρτήθηκε 20 Νοεμβρίου 2017 Για την Ανακύκλωση… Αναρτήθηκε 20 Νοεμβρίου 2017 «Σε κακό χάλι» παραμένουν τα σχολικά κτίρια Αναρτήθηκε 7 Νοεμβρίου 2017 Οι δημοτικοί χώροι ανήκουν στους πολίτες της πόλης χωρίς αποκλεισμούς Αναρτήθηκε 30 Οκτωβρίου 2017 Ελίζα Βόζεμπεργκ: «Η σεξουαλική παρενόχληση συντηρείται από χαλαρές συνειδήσεις και νοσηρές νοοτροπίες» Αναρτήθηκε 9 Οκτωβρίου 2017 Κούλογλου: Δεν είμαστε Ιράν. Τέρμα με τους Αγιατολάχ