Radio Neapolis 90.8 ΑΚΟΥΣΤΕ ΖΩΝΤΑΝΑ

ΠΡΟΣΟΧΗ – Χρήσιμες συμβουλές για οδήγηση στο χιόνι η παγετό

Αναρτήθηκε στις 12/01/2022

Προετοιμασία (πριν την εκδήλωση των φαινομένων)

Η πρόληψη είναι ο πιο φθηνός τρόπος αντιμετώπισης καταστάσεων.

Όταν σταθμεύουμε το αυτοκίνητο μας και περιμένουμε χιόνι ή παγετό πραγματοποιούμε τις παρακάτω ενέργειες (ανάλογα και με το που σταθμεύουμε το αυτοκίνητο μας).

 1. Το χειρόφρενο το αφήνουμε κατεβασμένο. Αν έχει υγρασία και παγώσει δεν θα απελευθερώνεται κατά την εκκίνηση.
 2. Βεβαιωνόμαστε ότι η μπαταρία μας έχει την απαραίτητη ισχύ για να εκκινήσει το αυτοκίνητο μας σε χαμηλή θερμοκρασία. Σε διαφορετική περίπτωση θα χρειαστούμε ή καλώδια εκκίνησης και μία άλλη πηγή ενέργειας ή starter.
 3. Σηκώνουμε τους υαλοκαθαριστήρες.
 4. Ψεκάζουμε με deicer (θα βρείτε στα βενζινάδικα και στα καταστήματα αξεσουάρ αυτοκινήτων) τις υάλινες επιφάνειες, τις κλειδαριές και τα λάστιχα από τις πόρτες του αυτοκινήτου. Σε περίπτωση που υπάρχει υγρασία στα λάστιχα από τις πόρτες, παγώνει και η πόρτα δεν ανοίγει. Σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες ενδέχεται οι ηλεκτρικές κλειδαριές να μην λειτουργήσουν.
 5. Βάζουμε αντιπαγωτικό στο δοχείο υγρού του υαλοκαθαριστήρα.
 6. Ελέγχουμε την ικανότητα του ψυκτικού υγρού.
 7. Ελέγχουμε την πίεση των ελαστικών.
 8. Έχουμε γεμάτο ρεζερβουάρ.
 9. Ελέγχουμε τον χειμωνιάτικο εξοπλισμό του αυτοκινήτου (αλυσίδες, ξύστρα για χιόνια, deicer, τρίγωνο, γάντια, ισοθερμική κουβέρτα κλπ)
 10. Αν διαθέτουμε χειμερινά λάστιχα τα τοποθετούμε.

Οδήγηση (κατά την εκδήλωση των φαινομένων)

Η οδήγηση σε χιόνι ή παγετό απαιτεί δεξιότητα και γνώσεις.

 1. Καθαρίστε το αυτοκίνητο σας αν χρειαστεί πριν ξεκινήσετε.
 2. Αν χρειάζονται αλυσίδες τοποθετήστε πριν ξεκινήσετε.
 3. Βάλτε μπροστά τον κινητήρα και αφήστε να λειτουργεί στο ρελαντί για 30 δευτερόλεπτα. Ο χρόνος αυτός είναι αρκετός στα περισσότερα αυτοκίνητα (διαβάστε το εγχειρίδιο κατόχου) για να κυκλοφορήσουν τα λάδια στον κινητήρα. Ξεκινήστε οδηγώντας σε χαμηλές στροφές μέχρι να ανεβεί η θερμοκρασία του αυτοκινήτου.
 4. Ανάψτε τα φώτα για να σας βλέπουν.
 5. Ανοίξτε το σύστημα θέρμανσης και ενεργοποιήστε το σύστημα ξεθαμπώματος στο εμπρός και πίσω παρμπρίζ.
 6. Δοκιμάστε όταν, οι συνθήκες είναι κατάλληλες, να φρενάρετε,  για να αντιληφθείτε την πρόσφυση του οδοστρώματος. Αυτό θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε την ταχύτητα που θα αναπτύξετε. Αν φοράτε αλυσίδες αυτό δεν σας προστατεύει από την ολίσθηση κατά την πέδηση και κατά την κίνηση σε καμπύλη τροχιά. Είναι μόνα για την πρόσφυση κατά την κίνηση.
 7. Αν φοράτε αλυσίδες δεν πρέπει να ξεπερνάτε τα 50 χιλ/ώρα.
 8. Κατά την κίνηση τοποθετήστε μεγάλη ταχύτητα στο κιβώτιο ταχυτήτων (τουλάχιστον τρίτη)
 9. Σε ανηφόρα αποφύγετε να κόψετε ταχύτητα εκτός αν δεν γίνετε.
 10. Σε κατηφόρα τοποθετήστε από νωρίς μικρή ταχύτητα στο κιβώτιο ταχυτήτων για να μη χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε το φρένο (φρενάρει ο κινητήρας).
 11. Φροντίστε όταν οδηγείτε να διαχειρίζεστε την ταχύτητα του αυτοκινήτου ώστε να μη χρειάζεται να σταματάτε.
 12. Φροντίστε να έχετε μεγάλες αποστάσεις ασφαλείας που καθορίζονται από τις εκάστοτε συνθήκες .
 13. Κατά την αλλαγή κατεύθυνσης, οι χειρισμοί πρέπει να είναι αργοί και προοδευτικοί, αφού πάνω στο χιόνι και ειδικά στον πάγο η αλλαγή πορείας και γενικά η μεταβολή της κινητικής κατάστασης του αυτοκινήτου πρέπει να είναι όσο το δυνατόν ομαλότερη. Προχωρείτε αργά και σταθερά, παίρνετε τις στροφές “γλυκά” και προσοχή στο φρένο: το ABS βοηθάει αλλά δεν κάνει θαύματα!
 14. Όταν γλιστράτε στο χιόνι, στρίψτε προς την πλευρά τις ολίσθησης, μη φρενάρετε, αλλά, πατήστε το συμπλέκτη (αυτό απελευθερώνει τους τροχούς από δυνάμεις που ασκούνται από τον κινητήρα) διορθώστε την πορεία με απαλές κινήσεις στο τιμόνι και φρενάρετε μαλακά, αν χρειαστεί.
 15. Φρενάρισμα. Πρέπει να είστε πάντα σε επιφυλακή, διότι μπορεί ανά πάσα στιγμή να τύχει κάποιο μη προγραμματισμένο φρενάρισμα και άσχετα από το πόσο καλό σύστημα διαθέτει το αυτοκίνητό σας, υπάρχει κίνδυνος αυξημένης ολίσθησης. Σε περίπτωση που είστε αναγκασμένοι να φρενάρετε απότομα προσπαθήστε να πατάτε και να αφήνετε το φρένο τόσο όσο να μην μπλοκάρουν οι τροχοί του αυτοκινήτου σας
 16. Αν υπάρχει πάγος η ενδεικνυόμενη ταχύτητα είναι της τάξης των 5 χιλ/ώρα.
 17. Αν οδηγείτε σε υψόμετρο μην ξεχνάτε ότι, άνω των 1.600 μέτρων, το πρώτο πράγμα που συμβαίνει είναι η σταθερή μείωση της πυκνότητας του αέρα με συνέπεια, για κάθε 100 μέτρα ύψους να χάνουμε 1 ίππο δύναμης από το κινητήρα. Έχουμε μεγάλη κατανάλωση και υπερθέρμανση του κινητήρα.
 18. Προσοχή στις γέφυρες, τα τούνελ και τις περιοχές με βλάστηση. Σε αυτές τις επιφάνειες ο πάγος σχηματίζεται γρηγορότερα, για αυτό προσαρμόστε την οδήγησή σας προληπτικά.

Χρήσιμες οδηγίες και συμβουλές από την Τροχαία, σε περίπτωση που παραστεί ανάγκη να μετακινηθείτε με το όχημά σας.

Τι μπορώ να κάνω αν χρειαστεί να μετακινηθώ οδηγώντας σε περίπτωση κακοκαιρίας με αυτοκίνητο:

 • Να φροντίσω το όχημά μου να έχει αντιολισθητικές αλυσίδες.
 • Να χρησιμοποιώ πάντα τις αντιολισθητικές αλυσίδες όπου υπάρχουν ειδικές συνθήκες κυκλοφορίας (παγετός, κλπ.).
 • Να φορώ πάντα τη ζώνη ασφαλείας.
 • Να ενημερώνομαι για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου πριν ξεκινήσω.
 • Να ελέγχω την καλή λειτουργία των συστημάτων του αυτοκινήτου μου.
 • Να φροντίζω ώστε να είναι εφοδιασμένο το αυτοκίνητο με αρκετά καύσιμα.
 • Να μειώνω ταχύτητα και να αφήνω αρκετή απόσταση από το προπορευόμενο όχημα για να μπορώ να σταματήσω με ασφάλεια.
 • Να μη φρενάρω απότομα γιατί υπάρχει κίνδυνος να εκτραπώ της πορείας μου. Με τον ίδιο τρόπο να λειτουργώ και όταν πρόκειται να επιταχύνω ή να στρίψω.
 • Να έχω αναμμένα τα φώτα πορείας για να γίνομαι πιο εύκολα αντιληπτός, ιδιαίτερα όπου δεν υπάρχει μεγάλη ορατότητα.
 • Να διατηρώ τα φώτα και τους υαλοκαθαριστήρες του οχήματός μου πάντα καθαρούς.
 • Να οδηγώ με χαμηλή ταχύτητα για να έχω τη δυνατότητα ελέγχου του οχήματός μου.
 • Να είμαι ιδιαίτερα προσεκτικός όταν διασχίζω γέφυρες, ανισόπεδες διαβάσεις και δρόμους που δεν είναι πολυσύχναστοι.
 • Αν οδηγώ σε επαρχιακό δρόμο, να αποφεύγω τους χιονισμένους χωματόδρομους.
 • Να έχω στο νου μου ότι ενδεχομένως χρειαστεί πολύ μεγαλύτερος χρόνος για να ακινητοποιήσω το όχημά μου όταν οδηγώ σε παγωμένο δρόμο.

Εάν ακινητοποιηθεί το όχημά μου:

 • Να μην προσπαθήσω να «γκαζώσω» για να απεγκλωβιστώ, γιατί οι τροχοί κινδυνεύουν να εισχωρήσουν ακόμα πιο βαθιά ειδικά σε πολύ χιονισμένα σημεία.
 • Να μετακινήσω δεξιά και αριστερά τους τροχούς μερικές φορές προκειμένου να διώξω το χιόνι από τους τροχούς.
 • Να ειδοποιήσω αμέσως τις αστυνομικές αρχές.
 • Να παραμείνω στο αυτοκίνητό μου και να ανάβω τη μηχανή για 10 λεπτά ανά ώρα, ελέγχοντας ότι η εξάτμιση είναι καθαρή από χιόνι.

Σε περίπτωση που μετακινηθώ εκτός πόλεως:

 • Φροντίζω, πριν ξεκινήσω, να ενημερωθώ για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου.
 • Προγραμματίζω το ταξίδι μου, έτσι ώστε να μη συμπέσει με την αιχμή των καιρικών φαινομένων.
 • Ελέγχω την καλή λειτουργία των συστημάτων του αυτοκινήτου μου.
 • Βεβαιώνομαι ότι το ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου μου είναι γεμάτο καύσιμα.
 • Φροντίζω να έχω μαζί μου κουτί πρώτων βοηθειών.

Σε περίπτωση που μετακινούμαι μέσα στην πόλη:

 • Προτιμώ τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
 • Κινούμαι με ιδιαίτερη προσοχή και ακολουθώ τις υποδείξεις των Τροχονόμων.
 • Αποφεύγω τις άσκοπες μετακινήσεις.

Σε περίπτωση που αποκλειστώ:

 • Παραμένω στο αυτοκίνητό μου και φροντίζω να ανάβω τη μηχανή για 10 λεπτά ανά ώρα.
 • Τοποθετώ στην κεραία του ραδιοφώνου ένα ύφασμα με έντονο χρώμα για τον ευκολότερο εντοπισμό μου από τις διασωστικές ομάδες.
 • Εξοπλισμός όπως αδιάβροχα, ομπρέλες, σφυρίχτρα, γαλότσες, φακός, κουβέρτες, νερό, πρόχειρο φαγητό, σταφίδες, σοκολάτες μπορεί να φανεί χρήσιμος.

πηγή: Drivenews, Newsbomb

ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΝΕΑ
Αναρτήθηκε 22 Ιανουαρίου 2022 ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ – ΚΑΒΑΛΑ ΟΙΛ -Το σβήσιμο των πυρσών και τα θέματα ασφαλείας Αναρτήθηκε 19 Ιανουαρίου 2022 ΑμεΑ Ν. Καβάλας – Συνάντηση με τον Αντιδήμαρχο Λ. Παππά Αναρτήθηκε 19 Ιανουαρίου 2022 Συνάντηση Τάκη Αγγελίδη με το νέο Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας Αναρτήθηκε 15 Ιανουαρίου 2022 ΚΑΒΑΛΑ – Επιτήδειοι τον εξαπάτησαν και του πήραν 8.300 Ευρώ!!! Αναρτήθηκε 12 Ιανουαρίου 2022 ΚΑΒΑΛΑ – Έφυγε ο Καρράς που ομόρφαινε τις νύχτες μας Αναρτήθηκε 9 Ιανουαρίου 2022 Η δήλωση του επανεκλεγέντα Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ, Χρήστου Παπαθεοδώρου Αναρτήθηκε 4 Ιανουαρίου 2022 Ο Μουριάδης μαζί με το Βρεττό στο Παράρτημα Προστασίας παιδιού Καβάλας Αναρτήθηκε 4 Ιανουαρίου 2022 Είναι τρελλός…είναι τρελλός ο ΙρανοΚαναδός!!! Αναρτήθηκε 23 Δεκεμβρίου 2021 ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ – ΧΡΙΣΤΟΥ ΓΕΝΝΑ – η επαναφορά του ανθρωπίνου γένους στο αρχαίον κάλλος Αναρτήθηκε 17 Δεκεμβρίου 2021 Δήμαρχος Καβάλας: «Ο Δήμος μας στον ευρωπαϊκό χάρτη εκπαίδευσης πιλότων» Αναρτήθηκε 15 Δεκεμβρίου 2021 ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΚΑΒΑΛΑΣ – Θέατρο παραλόγου…η ENERGEAN παίρνει 100εκατ. κορωνοενίσχυση και αφήνει την αγορά της Καβάλας χωρίς cent! Αναρτήθηκε 8 Δεκεμβρίου 2021 O Aετός Ορφανού ευχαριστεί την ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ ΑΕΒΕ Αναρτήθηκε 8 Δεκεμβρίου 2021 Δήμος Νέστου – Ασφαλτοστρώσεις στην Πέρνη Αναρτήθηκε 8 Δεκεμβρίου 2021 ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΨΩΝΙΖΟΥΜΕ ΚΑΒΑΛΑ – ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΣ Αναρτήθηκε 8 Δεκεμβρίου 2021 Πέθανε ο Πομάκος δημοσιογράφος, συγγραφέας και υπερασπιστής των εθνικών ιδεών και της Πομακικής γλώσσας, Σεμπαεδήν Καραχότζα Αναρτήθηκε 7 Δεκεμβρίου 2021 ΚΑΒΑΛΑ – Παράρτημα Προστασίας Παιδιού – Βιβλία και επιτραπέζια παιχνίδια από τη νέα Πρόεδρο των Προυσαλιωτών Αναρτήθηκε 30 Νοεμβρίου 2021 Στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας θα υπάρχουν Εκλογικά Κέντρα στα κάτωθι σημεία… Αναρτήθηκε 20 Νοεμβρίου 2021 ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΚΑΒΑΛΑΣ – Μαύρα Χριστούγεννα για τους εργαζομένους (Βγαίνουν σε διαθεσιμότητα…) Αναρτήθηκε 15 Νοεμβρίου 2021 ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ – Η ENERGEAN μηνύει εργαζομένους, και εγκαταλείπει το «Νέο Πρίνο» Αναρτήθηκε 14 Νοεμβρίου 2021 Θεσσαλονίκη – Γλέντι με Καρρά και ένα βουνό λουλούδια στη πίστα (φώτο) Αναρτήθηκε 10 Νοεμβρίου 2021 Alexander Haditaghi: «Αυτοί είναι που στάθηκαν δίπλα στον ΑΟΚ, δέχθηκαν πόλεμο και δεν λύγισαν» Αναρτήθηκε 4 Νοεμβρίου 2021 ΔΕΕΠ ΝΔ Καβάλας – Εκμετάλλευση του πόνου, από τον ΣΥΡΙΖΑ Αναρτήθηκε 4 Νοεμβρίου 2021 Συμμετοχή του Δήμου Θάσου στην 36η Philoxenia 2021 Αναρτήθηκε 2 Νοεμβρίου 2021 ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΔΙΑΛΟΓΟΣ !!!ΕNERGEAN ΟIL&GAS – ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΑΒΑΛΑ ΟΙΛ Αναρτήθηκε 1 Νοεμβρίου 2021 Εγινε παππούς ο Γιώργος Καλαντζής – Θεοδώρα το όνομα της πρώτης του εγγονής Αναρτήθηκε 29 Οκτωβρίου 2021 Δωρεάν Rapid Test στο Φουαγιέ του Αμφιθεάτρου «Γεώργιος Παυλίδης» της ΠΕ Καβάλας Αναρτήθηκε 28 Οκτωβρίου 2021 ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ – Θερμές ευχές Αγγελίδη σε Ιωσηφίδου και Κουφατζή Αναρτήθηκε 25 Οκτωβρίου 2021 Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης παρουσιάζει την εικαστική, καλλιτεχνική έκθεση με θέμα: «Ταξίδι σε 3 Δήμους Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη, Καβάλα» Αναρτήθηκε 22 Οκτωβρίου 2021 2,1 εκ. € από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειάς ΑΜΘ στην ενίσχυση του στόλου του ΕΚΑΒ Αναρτήθηκε 5 Οκτωβρίου 2021 Αυξάνεται η χρηματοδότηση της αναβάθμισης του εκπαιδευτικού εξοπλισμού του ΔΠΘ κατά 1.5 εκατ. ευρώ Αναρτήθηκε 29 Σεπτεμβρίου 2021 Στο κόκκινο παραμένουν οι ΠΕ Καστοριάς, Δράμας, Ημαθίας, Ξάνθης, Πιερίας, Πέλλας και Καβάλας Αναρτήθηκε 28 Σεπτεμβρίου 2021 ΚΑΒΑΛΑ – Επιδειξίας ολόγυμνος μπαίνει σε αυλές στον Αμυγδαλεώνα Αναρτήθηκε 24 Σεπτεμβρίου 2021 Προχωράει το έργο της αναβάθμισης του Γυμνασίου – Λυκείου Κρηνίδων Αναρτήθηκε 20 Σεπτεμβρίου 2021 ΚΑΒΑΛΑ – Έπιασαν «πάτο» οι αφίξεις στο αεροδρόμιο της FRAPORT