Τώρα

  • Ενημέρωση με Αλήθειες
Radio Neapolis 90.8 ΑΚΟΥΣΤΕ ΖΩΝΤΑΝΑ

ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2017

Αναρτήθηκε στις 27/04/2017

Η Εργατική Πρωτομαγιά, ημέρα αγώνα της Εργατικής Τάξης, έρχεται να μας υπενθυμίσει ότι η πάλη για την κοινωνική απελευθέρωση και την απαλλαγή των εργαζομένων από τα δεσμά της εκμετάλλευσης συνεχίζεταιαδιάκοπα. Ο αγώνας των εργατών του Σικάγου για την καθιέρωση του 8ωρου σήμερα αποκτά ξανά νόημα, αφού το κεφάλαιο σε παγκόσμιο επίπεδο επιχειρεί να ανατρέψει ό,τι κατακτήθηκε με σκληρούς αγώνες τον προηγούμενο αιώνα.

Στο όνομα της καπιταλιστικής ανάπτυξης και της έντασης της κερδοφορίας του κεφαλαίου, επιχειρείται σε παγκόσμιο επίπεδο η εδραίωσηκαθεστώτοςφτηνής και ελαστικήςεργασίας, ο περιορισμός των εργατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα από την καταστολή και την τρομοκρατία μέχρι και τις ανοιχτές πολεμικές και ιμπεριαλιστικέςεπεμβάσεις. Στην ευρύτερη περιοχή, οι επεμβάσεις αυτές που γίνονται για τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών, εγκυμονούν τεράστιους κινδύνους και οδηγούν εκατομμύρια εργαζόμενους στην προσφυγιά και στη μετανάστευση.

Η πάλη για την ανάπτυξη ενός μαζικούφιλειρηνικού, αντιπολεμικού και αντιιμπεριαλιστικούκινήματος στη χώρα μας είναι άμεσηςπροτεραιότητας ζήτημα για το εργατικό - συνδικαλιστικό κίνημα, για το σταμάτημα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και της Βορείου Αφρικής και του ξεριζωμού των λαών τους από τις εστίες τους. Καταδικάζουμε οποιαδήποτε εμπλοκή της χώρας, με τη χρησιμοποίηση των νατοϊκών βάσεων ως ορμητήρια για τις ιμπεριαλιστικές επιθέσεις, και αγωνιζόμαστε για την αποδέσμευση της χώρας μας απ’ όλους αυτούς τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς που συμμετέχει.

Στη χώρα μας, οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι, οι γυναίκες και οι νέοι «πλήρωσαν» και «πληρώνουν» πολύ σκληρά τις μνημονιακές πολιτικές της λιτότητας, που μας βύθισαν στην οικονομική ύφεση, με την οικονομική και κοινωνική εξαθλίωση που έχει πάρει τα χαρακτηριστικά ανθρωπιστικής κρίσης. Ο παρατεταμένοςαγώνας των εργαζομένων και του λαού μας, ενάντια σε αυτές τις πολιτικές και οι ελπίδες που δημιουργήθηκαν, προδόθηκαν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με την υποταγή της στα κελεύσματα των δανειστών, του ΣΕΒ και του εγχώριου κεφαλαίου, με την υπογραφή του 3ουμνημονίου.

Αυτές τις ημέρες, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ–ΑΝΕΛ, με τη «ΣυμφωνίατηςΜάλτας» και σε πλήρη σύμπνοια με τους δανειστές, ετοιμάζεται να δώσει το τελειωτικόχτύπημα σε όσα εργασιακάδικαιώματα έχουν απομείνει. Η νέα συμφωνία που επέχει το χαρακτήρα ενός 4ουμνημονίου έρχεται να περικόψει και άλλο τις συντάξεις, μετατρέποντάς τες σε προνοιακά βοηθήματα, να φοροληστέψει και άλλο το λαό μέσω της μείωσης του αφορολόγητου, να διατηρήσει το πετσοκομμένο νομοθετικό πλαίσιο για τις ΣυλλογικέςΣυμβάσειςΕργασίας (ΣΣΕ), να ξεπουλήσει και μάλιστα αντί πινακίου φακής δημόσιεςεπιχειρήσεις και οργανισμούς και να περιορίσει τα συνδικαλιστικάδικαιώματα και ελευθερίες. Και όλα αυτά σε μια περίοδο που η ανεργία εξακολουθεί να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, η μερική απασχόληση, η «μαύρη» και η εκ περιτροπής εργασία να έχουν εκτιναχθεί στο ζενίθ, οι μισθοί και τα δικαιώματα των εργαζομένων στο ναδίρ, ενώ συνεχίζονται τα προνόμια και η φοροασυλία του μεγάλου κεφαλαίου.

Την ίδια ώρα, η πλειοψηφία σε μια σειρά συνδικαλιστικές οργανώσεις, με πρώτη από όλες αυτήν της ΓΣΕΕ, ακολουθούν το δρόμο που έχουν μάθει καλά, της συνεργασίας, δηλ. με όλες τις κυβερνήσεις και την εργοδοσία, ενώ έχουν πάρει οριστικόδιαζύγιο από τους αγώνες για την υπεράσπιση των εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων, βάζοντας πλάτη στο ευρωπαϊκό και εγχώριο πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο. Η κατάσταση αυτή στο συνδικαλιστικό κίνημα θέτει σε όλες τις αγωνιστικές–ταξικές δυνάμεις στο εργατικό κίνημα το καθήκον της επαναθεμελίωσης των συνδικάτων, της ανάδειξης της αναγκαιότητας της συλλογικήςδράσης και των εργατικών αγώνων για την υπεράσπιση των κατακτήσεων και τη διεκδίκηση των εργατικών δικαιωμάτων.

Ο φετινόςγιορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς πρέπει να αποτελέσει την απαρχή για μια μεγάληκινητοποίηση όλων των εργαζομένων και των φτωχώνλαϊκώνστρωμάτων ενάντια στην υπογραφή 4ου μνημονίου που προωθούν κυβέρνηση, κεφάλαιο και δανειστές. Ο αγώνας αυτός δενμπορείναοργανωθεί από τον υποταγμένοσυνδικαλισμό της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ ούτε να είναι αποτελεσματικός με τις διχαστικέςεπιλογές της ηγεσίας του ΠΑΜΕ.

Για να είναι αποτελεσματικός αυτός ο αγώνας, απαιτείται μια νέα αγωνιστικήπρωτοβουλία που:

  1. Να συσπειρώνει όλους τους εργαζόμενους, έλληνες και μετανάστες, τους ανέργους και τους συνταξιούχους.
  2. Να συγκροτείται σε ένα ευρύτερο μέτωπο με όλα τα κοινωνικά στρώματα – ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες, αγρότες, νεολαία - που πλήττονται απ’ τα μνημόνια.
  3. Να συγκεντρώνει δυνάμεις από το αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα, τα κινήματα πόλης και υπεράσπισης των ελεύθερων χώρων, καθώς και εκείνα ενάντια στα χαράτσια και τους πλειστηριασμούς.
  4. Να αναδεικνύει την ανάγκη της πάλης για τη διαγραφή του χρέους, την εθνικοποίηση των τραπεζών και τον εργατικό και κοινωνικό έλεγχό τους, το σταμάτημα των ιδιωτικοποιήσεων και της εκποίησης της δημόσιας περιουσίας και την επανακρατικοποίηση οργανισμών και επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας, για να χρησιμοποιηθούν ως εργαλεία για την ανασυγκρότηση και τον παραγωγικό μετασχηματισμό της χώρας σε όφελος των λαϊκών κοινωνικών στρωμάτων.

Μ’ αυτόν τον τρόπο, θα οικοδομηθεί από τα κάτω η αναγκαία συγκρότηση ενός ευρύτερου κοινωνικούμετώπου που θα υπερασπίζεται τα κοινωνικά αγαθά, θα εκφράζει την αλληλεγγύη του σε όποιον αγωνίζεται και διεκδικεί, θα συγκρούεται με φασιστικές και ναζιστικέςπροκλήσεις και θα γενικεύει την πάλη του για την ανατροπή των μνημονιακώνπολιτικών.

Το ΜΕΤΑ καλεί όλους και όλες να δώσουν δυναμικό «παρών» στις συγκεντρώσεις της Πρωτομαγιάς που θα διοργανωθούν, καθώς επίσης και όλους τους εργαζομένους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα να οργανωθούν στα σωματεία τους και να συντονιστούν προς την κατεύθυνση της συγκρότησης ενός Εργατικού Κέντρου Αγώνα, το οποίο θα συμβάλλει καθοριστικά στην προώθηση της αγωνιστικής εργατικής παρέμβασης στις εξελίξεις.

Η απεργία της 1ης Μάη 2017 να αποτελέσει ένα ακόμη βήμα έκφρασης της αντίθεσής μας απέναντι στις νέες περικοπές που σχεδιάζονται, αλλά και αφετηρία για τη γενίκευση των τοπικών, περιφερειακών και κλαδικών κινητοποιήσεων με προκήρυξη Γενικής Απεργίας για τα μέσα Μάη ενάντια στην «αξιολόγηση» και τα νέα βάρβαρα μέτρα σε βάρος των εργαζομένων και των συνταξιούχων.

Διεκδικούμε, τέλος, εργασία με πλήρη δικαιώματα για όλους και κατάργηση όλων των μορφών της ελαστικής και ενοικιαζόμενης εργασίας, άμεση επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751€ και καταβολή σ’ όλους τους άνεργους και για όσο διαρκεί η ανεργία τους, του επιδόματος ανεργίας στο ύψος του 80% του κατώτατου μισθού σ’ όλους και για όσο διαρκεί η ανεργία, επαναφορά του θεσμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των ΣΣΕ, μείωση του χρόνου εργασίας χωρίς μείωση των αποδοχών και επαναφορά όλων εργατικών και κοινωνικών κατακτήσεων που απωλέσθηκαν στη μνημονιακή περίοδο.

 

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΤΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΑΠΝΕΡΓΑΤΗ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΣΤΙΣ 10.30

 

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΑΠΟ ΑΝΘΡΩΠΟ

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΝΙΚΗ

ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΝΕΑ
Αναρτήθηκε 18 Μαΐου 2017 Πρωταθλητές στο να «λέμε και να ξε-λέμε» Αναρτήθηκε 18 Μαΐου 2017 Πρόγραμμα επετειακών εκδηλώσεων στον Δήμο Παγγαίου Αναρτήθηκε 17 Μαΐου 2017 ALL STAR GAME 2017 Αναρτήθηκε 11 Μαΐου 2017 Νέος κύκλος δωρεάν προληπτικών καρδιαγγειακών ελέγχων στον Δήμο Παγγαίου Αναρτήθηκε 11 Μαΐου 2017 Συνάντηση Αναστασιάδη με Δαδάκη Αναρτήθηκε 27 Απριλίου 2017 ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2017 Αναρτήθηκε 27 Απριλίου 2017 1ο βραβείο στην κατηγορία Συνόλων Κιθάρας στο Μουσικό Σχολείο Καβάλας Αναρτήθηκε 26 Απριλίου 2017 Εξιχνίαση απάτης μέσω διαδικτύου Αναρτήθηκε 11 Απριλίου 2017 Φίλιπποι – Μνημείο ΟΥΝΕΣΚΟ Αναρτήθηκε 11 Απριλίου 2017 Ψήφισμα της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ για τη Συρία Αναρτήθηκε 11 Απριλίου 2017 Ο περιφερειακός σύμβουλος ΑΜ-Θ Κ. Εξακουστός στο δημαρχείο Παγγαίου Αναρτήθηκε 11 Απριλίου 2017 Συγχαρητήρια Αναστασιάδη για την κατάκτηση του Κυπέλλου ΕΚΑΣΑΜΑΘ Αναρτήθηκε 4 Απριλίου 2017 Στρατηγός Επιτήδειος: «Οι Ένοπλες Δυνάμεις να αναλάβουν την φύλαξη των συνόρων» Αναρτήθηκε 20 Μαρτίου 2017 Στρατόπεδα Ασημακόπουλου και Κοτσάλου, και πάλι στο σημείο μηδέν…