Πόλεμος δηλώσεων για πλειστηριασμό λαϊκής οικίας 36τ.μ. στο Πράβι

Αναρτήθηκε στις 12/03/2018

Απάντηση Mπόνου στις ανακρίβειες περί απόπειρας πλειστηριασμού πρώτης κατοικίας

Η γνωστή φράση «αν η πραγματικότητα δεν συμφωνεί μαζί μας, τόσο χειρότερα για την ίδια» φαίνεται πως ισχύει στην περίπτωση της δήθεν απόπειρας πλειστηριασμού πρώτης κατοικίας στην Ελευθερούπολη. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Πρωινής, μέλη της Λαϊκής Ενότητας Καβάλας ισχυρίζονται πως για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε ηλεκτρονικός πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας, ο οποίος τελικά κρίθηκε άγονος.

Η αλήθεια όμως απέχει παρασάγγας. Το ακίνητο που (δεν) πλειστηριάστηκε ΔΕΝ είναι πρώτη κατοικία, όπως μπορεί να επιβεβαιώσει ο δικαστικός επιμελητής. Το δάνειο ΔΕΝ είναι στεγαστικό και αφορά επιχειρηματική δραστηριότητα προ κρίσης. Μάλιστα, το ύψους του δανείου φτάνει το 1 εκ. ευρώ και το ποσό «μοιράζεται» σε αρκετές τράπεζες. Το ύψος της οικείας που (δεν) πλειστηριάστηκε καθορίστηκε από ανεξάρτητο εκτιμητή, όπως ορίζει ξεκάθαρα ο νόμος.

Το θέμα της πρώτης κατοικίας είναι ευαίσθητο και απαιτεί απ’ όλους μας ψυχραιμία και σύνεση. Δυστυχώς, στο όνομα του αντιΣΥΡΙΖΑ αγώνα, κάποιοι προσεγγίζουν επιδερμικά τα θέματα, χωρίς στοιχεία, χωρίς έρευνα, προκαλώντας ανησυχία στους συμπολίτες μας.

Προς ενημέρωση λοιπόν των συμπολιτών μας αξίζει να αναφέρουμε τα εξής:

Οι διατάξεις του «Νόμου Σταθάκη» (του αναθεωρημένου Ν.3869/2010 ή «Νόμου Κατσέλη») που ισχύουν από 1ης Ιανουαρίου 2016 έως την 31η Δεκεμβρίου του 2018, προστατεύουν αποτελεσματικά την πρώτη κατοικία των πολιτών που βρίσκονται σε οικονομική αδυναμία.

Συγκεκριμένα, ο Νόμος ορίζει ότι ο οφειλέτης μπορεί να υποβάλει στο δικαστήριο αίτηση και σχέδιο διευθέτησης οφειλών ζητώντας να εξαιρεθεί από την εκποίηση κύρια κατοικία με ή χωρίς προσημείωση ή υποθήκη, αν ισχύουν οι εξής προϋποθέσεις:

Α. Εφόσον η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας δεν υπερβαίνει τις 180.000 ευρώ για έναν ενήλικα (ποσό που προσαυξάνεται ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του οφειλέτη σε 220.000 για ζευγάρι, 240.000 για οικογένεια με 1 τέκνο, 260.000 για οικογένεια με δύο τέκνα και 280.000 για οικογένεια με τρία τέκνα)

και

το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα του οφειλέτη δεν υπερβαίνει τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης προσαυξημένες κατά 70%, δηλαδή κυμαίνεται μεταξύ 13.906 ευρώ και 40.800€ ευρώ ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση (οικογενειακό εισόδημα ενήλικα: 13.906 ευρώ, ζευγάρι: 23.659 ευρώ και κάθε παιδί: 5.714 ευρώ),

τότε αναδιαρθρώνονται τα δάνεια με βάση τις δυνατότητες αποπληρωμής και τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης του οφειλέτη και του προσφέρεται πλήρης δικαστική κάλυψη.

Β. Εφόσον συντρέχουν κάποιες πρόσθετες προϋποθέσεις, δηλαδή:

Η αντικειμενική αξία κύριας κατοικίας κυμαίνεται μεταξύ 120.000 και 220.000 ευρώ, προσαυξημένη ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του οφειλέτη (ένας ενήλικάς:120.000 ευρώ, ζευγάρι:160.000 ευρώ και 20.000 ανά τέκνο),

και

το ετήσιο εισόδημα δεν υπερβαίνει τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης, δηλαδή κυμαίνεται από 8.180 έως 24.000 ευρώ (άγαμος: 8.180 ευρώ, ζευγάρι: 13.917 ευρώ και κάθε παιδί: 3.361 ευρώ)

το Δημόσιο καλύπτει έως και το 95% των μηνιαίων καταβολών επί τριετία.

Με βάση αυτές τις διατάξεις, η περίοδος αποπληρωμής δύναται να επιμηκυνθεί έως 35 έτη και η συνολική οφειλή να προσαρμοστεί στα επίπεδα της μειωμένης εμπορικής αξίας της κύριας κατοικίας του.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα στοιχεία σχετικά με τη διαχρονική παρατήρηση των διενεργηθέντων πλειστηριασμών:

2008: 43.000 πλειστηριασμοί

2009: 58.800 πλειστηριασμοί

2010: 48.000 πλειστηριασμοί

2011: 44.000 πλειστηριασμοί

2012: 25.900 πλειστηριασμοί

2013: 19.300 πλειστηριασμοί

2014: 16.000 πλειστηριασμοί

2015: 8.700 πλειστηριασμοί

2016: 4.800 πλειστηριασμοί

2017: 6.900 πλειστηριασμοί

2018: έχουν ζητηθεί 15.000 πλειστηριασμοί

Είτε το θέλουν κάποιοι, είτε όχι, η πρώτη λαϊκή κατοικία προστατεύεται.

ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας

 

 

 Τι απαντά η ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΒΑΛΑΣ ΤΗΣ ΛΑΕ

Για τον πλειστηριασμό που δεν έγινε αλλά κατέστη άγονος (ενώ δεν έγινε)

Αυτοί που παρέδωσαν λιμάνια, αεροδρόμια, δρόμους και τρένα, αυτοί που δίνουν «γη και ύδωρ» στους τροϊκανούς, αυτοί που ξευτελιζόμενοι υλοποιούν πολιτικές που θα ζήλευε και η ίδια η Θάτσερ,εγκαλούν και μαλώνουν τη ΛΑΕ . Γιατί άραγε; Γιατί τόλμησε να εναντιωθεί και να αποκαλύψει έναν πλειστηριασμό που κατά τα λεγόμενα τους δεν έγινε, αλλά κατέστη άγονος, πάλι κατά τα λεγόμενα τους (άρα έγινε). Ότι δεν αφορά πρώτη κατοικία αλλά είναι η μόνη της οικογένειας του παιδιού της ιδιοκτήτριας, που αν την χάσει μένει στο δρόμο ή θα αναγκαστεί να φιλοξενηθεί από συγγενείς. Ότι είναι μέρος μεγαλύτερου χρέους των μόλις 17.000 Ευρώ, ποσό για το οποίο έγινε ο πλειστηριασμός ενός διαμερίσματος μόλις 36,73 τμ. Ευτυχώς δεν πρόσεξαν την πισίνα οπότε η διαμαρτυρία τους θα ολοκλήρωνε τη θεωρία των πλούσιων στρατηγικών κακοπληρωτών. ( Στον ιστότοπο των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών στο διαδίκτυο στη διάθεση κάθε συμπολίτη υπάρχει το δελτίο του συγκεκριμένου πλειστηριασμού με όλες τις πληροφορίες Κωδικός: h54t3pKj9T )

Η σωτηρία των τραπεζών το νέο ευαγγέλιο του ΣΥΡΙΖΑ. Των τραπεζών που σαν ιδιωτικές επιχειρήσεις ανακεφαλαιοποιήθηκαν 3 φορές από όλους μας, άρα και από τους πλειστηριαζόμενους. Το δόγμα ότι «δε γίνεται αλλιώς» (ΤΙΝΑ) από το ξεπούλημα της δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας, ότι μόνο με αυτόν τον τρόπο παραμένουμε στην υπέροχη οικογένεια της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης, υπηρετείται πιστά από αυτούς που πριν λίγα χρόνια θα άλλαζαν την Ευρώπη. Ο κατήφορος δεν έχει σταματημό.

Το «κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη έγινε ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και καταστολή απέναντι σε όσους αντιδρούν. Για να έρθει η σειρά των κατασχέσεων και των εξώσεων. Τους καλούμε να ετοιμάζονται αφού «δε γίνεται αλλιώς» να ξεσπιτώνουν οι ίδιοι τους οφειλέτες, όταν και η αστυνομία δε θα το τολμά. Ας ετοιμάζουν τις οργανώσεις τους για τις εξώσεις γιατί δεν είναι ηθικό και δίκαιο μια δουλιά που ξεκίνησαν αυτοί να την τελειώνουν άλλοι. Καθείς εφ΄ ω ετάχθη ώσπου ο εξευτελισμός τους να γίνει τέλειος.

Εμείς θα τους θυμίζουμε με την παρουσία και τη δράση μας ότι δεν είναι όλοι ίδιοι, ότι υπάρχει αριστερά και κοινωνία που αντιδρά.

Σ΄ότι αφορά τον ισχυρισμό των Συριζαίων ότι η πρώτη κατοικία προστατεύεται, ας βάλουν και αυτό το ψέμα τους πλάι στα τόσα άλλα που κατά καιρούς έχουν πει μήπως και κερδίσει το βραβείο ψευτιάς. Ο ανταγωνισμός θα είναι σκληρός. Γιατί το ψέμμα βρίσκεται πια στο DNA του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Υπάρχει προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς;

Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι η πρώτη κατοικία προστατεύεται. Ισχύει όμως κάτι τέτοιο;

Όχι. Σε αντίθεση με ότι ίσχυε στο παρελθόν, καμία μα καμία διάταξη δεν απαγορεύει τον πλειστηριασμό ακόμα και της πρώτης κατοικίας.

Η τελευταία φορά, που προστατεύτηκε η κύρια κατοικία κάθε πολίτη ήταν με το αρ.2 του Ν.4224/2013, το οποίο ως γνωστόν προέβλεπε την κατάργηση της προστασίας αυτής στις 31/12/2014 και έκτοτε η προστασία αυτή δεν ανανεώθηκε.

Για να εξαιρεθεί μια πρώτη κατοικία από τον πλειστηριασμό πρέπει ο οφειλέτης να προσφύγει μέχρι τέλους του 2018 στον αναθεωρημένο νόμο Κατσέλη αντιμετωπίζοντας αντίστοιχα και τα αυξημένα έξοδα. Η κυβέρνηση επαίρεται ότι ο αναθεωρημένος νόμος παρέχει προστασία στα 2/3 των δανειοληπτών.

Η αλήθεια όμως είναι διαφορετική. Ο αναθεωρημένος νόμος που ψήφισε η κυβέρνηση κατήργησε επί της ουσίας και τις όποιες ευεργετικές διατάξεις περιλαμβάνονταν στο νόμο Κατσέλη. Έτσι, ακόμα και όσοι τελούν σε κατάσταση απόλυτης ένδειας και με το προηγούμενο νομοθετικό καθεστώς κατόρθωναν να κουρεύεται το δάνειο τους έως και 90%, χάνουν πλέον κάθε ελπίδα προς τούτο, αφού το ύψος του ποσού που υποχρεούνται συνολικά να καταβάλουν δεν μπορεί να είναι μικρότερο από την αξία που θα πετύχαινε το ακίνητο κατόπιν πλειστηριασμού.

Με αυτό τον τρόπο δεν προστατεύεται η πρώτη κατοικία, αλλά αντίθετα γίνεται πιο ελκυστικό προϊόν το δάνειο προκειμένου να το αγοράσουν τα ξένα fund. Εδώ είναι και όλη η ουσία της κυβερνητικής πολιτικής: προκειμένου να διευκολυνθεί η μεταβίβαση των δανείων στα funds αφενός τους δόθηκε η δυνατότητα να αγοράσουν ακόμα και ενήμερα (πράσινα) δάνεια, αφετέρου δεν προβλέφθηκε δυνατότητα των δανειοληπτών – ακόμα και όσων ενημερωθούν ότι επίκειται η μεταβίβαση του δανείου τους σε ξένο fund- να αγοράσουν αυτοί το δάνειό τους στην ίδια τιμή. Από το 2018 μάλιστα επιτρέπεται ελευθέρως η μεταβίβαση δανείων που αφορούν πρώτες κατοικίες στα funds, ενώ με το νόμο για το 4ο μνημόνιο δίνεται η δυνατότητα στα funds να ασχολούνται και με realestate.

Ακόμα και όσοι δανειολήπτες έχουν χρήματα για να υποβάλλουν αίτηση στον αναθεωρημένο νόμο Κατσέλη πρέπει να αποδείξουν ότι έχουν την οικονομική δυνατότητα να εξοφλήσουν μέχρι λήξεως του χρόνου του δανείου τους το ποσό που θα ορίσει το δικαστήριο και που δεν μπορεί όπως είπαμε να είναι μικρότερο από την αξία που θα πετύχαινε το ακίνητο κατόπιν πλειστηριασμού. Αλλιώς η αίτησή τους θα απορριφθεί.

Όσοι μάλιστα υπέστησαν σημαντικές μειώσεις εισοδημάτων λόγω της κρίσης και του μνημονίου, αλλά διατηρούν εισόδημα άνω των 13.906 ευρώ ή άνω των 35.086 ευρώ (για 4μελη οικογένεια) ή διαθέτουν ακίνητα αξίας  άνω των 180.000 ευρώ ή 260.000 ευρώ για 4μελή οικογένεια όχι μόνο δεν μπορούν να προστατεύσουν την κατοικία τους, αλλά χάνουν πλέον κάθε δυνατότητα ακόμα και να μειώσουν το ποσό του δανείου τους!!

Υπάρχει όμως και ένας μεγάλος αριθμός οφειλετών που κατόρθωσαν και μπήκαν (με το προηγούμενο καθεστώς) στο νόμο Κατσέλη, αλλά δεν μπορούν σήμερα να εξακολουθούν να πληρώνουν τις δόσεις που τους όρισαν τα δικαστήρια, χάνοντας έτσι την προστασία της κατοικίας τους.

Επίσης καμία δυνατότητα προστασίας δεν έχουν οι έμποροι, που δεν τους επέτρεψαν λόγω τη ιδιότητάς τους να υπαχθούν στον νόμο Κατσέλη.

Ταυτόχρονα το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μία τάση κάποιων δικαστών να αποδίδουν δόλο στους δανειολήπτες και να απορρίπτουν τις αιτήσεις τους, την ώρα που δε βλέπουν κανέναν δόλο στις πρακτικές των τραπεζών κατά την προηγούμενη δεκαετία, τότε που κατά την κοινή περί των πραγμάτων αντίληψη, τα μισά καταναλωτικά δάνεια χορηγήθηκαν με πρωτοβουλία της εκάστοτε τράπεζας χωρίς τα προϊόντα αυτά να ζητηθούν ποτέ από τον δανειολήπτη.

ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΝΕΑ
Αναρτήθηκε 19 Μαρτίου 2018 Είμαστε το αύριο και είσαστε το χθες» Αναρτήθηκε 13 Μαρτίου 2018 Λ. ΦΟΥΝΤΟΥΛΗΣ: ΟΧΙ στην υποβάθμιση του δημόσιου χαρακτήρα των Ταχυδρομείων Αναρτήθηκε 12 Μαρτίου 2018 Εκδήλωση από το Δικηγορικό Σύλλογο Καβάλας Αναρτήθηκε 20 Φεβρουαρίου 2018 ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ, ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΩΝ Ν.ΚΑΒΑΛΑΣ Αναρτήθηκε 12 Φεβρουαρίου 2018 4 χρόνια η Δήμαρχος “παίζει” με την υγεία των κατοίκων του Ζυγού! Αναρτήθηκε 8 Φεβρουαρίου 2018 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΔΕΥΑΚ Αναρτήθηκε 22 Ιανουαρίου 2018 Μακάριος Λαζαρίδης: Η συζήτηση για το Σκοπιανό είναι σε λάθος δρόμο Αναρτήθηκε 22 Ιανουαρίου 2018 Η λύση στη σύνθετη ονομασία της FYROM είναι μία, και είναι η: «ΨευτοΜακεδονία», κατά τον αείμνηστο νομπελίστα Οδυσσέα Ελύτη! Αναρτήθηκε 17 Ιανουαρίου 2018 Στρατηγός Γ. Επιτήδειος: «Το πρόβλημα στην Ελλάδα δημιουργήθηκε για να διασωθεί το ευρώ» Αναρτήθηκε 15 Ιανουαρίου 2018 15 Ιανουαρίου 1950- ιστορική ημερομηνία της Κύπρου Αναρτήθηκε 14 Δεκεμβρίου 2017 Οι καινοτομίες του κ. Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στον πολιτικό στίβο! Αναρτήθηκε 6 Δεκεμβρίου 2017 Συγχαρητήριο σε μαθητές και εκπαιδευτικούς του ΓΕΛ Νέας Περάμου Αναρτήθηκε 20 Νοεμβρίου 2017 Το Βατερλώ της Δράμας Αναρτήθηκε 20 Νοεμβρίου 2017 Για την Ανακύκλωση… Αναρτήθηκε 7 Νοεμβρίου 2017 Οι δημοτικοί χώροι ανήκουν στους πολίτες της πόλης χωρίς αποκλεισμούς Αναρτήθηκε 30 Οκτωβρίου 2017 Ελίζα Βόζεμπεργκ: «Η σεξουαλική παρενόχληση συντηρείται από χαλαρές συνειδήσεις και νοσηρές νοοτροπίες» Αναρτήθηκε 9 Οκτωβρίου 2017 Κούλογλου: Δεν είμαστε Ιράν. Τέρμα με τους Αγιατολάχ