Τώρα

  • Παλιά Λαϊκά
Radio Neapolis 90.8 ΑΚΟΥΣΤΕ ΖΩΝΤΑΝΑ

Στην Πόλη ο Μορφίδης

Αναρτήθηκε στις 06/07/2017

Ο Κώστας Μορφίδης στη συνεδρίαση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας του Εύξεινου Πόντου που πραγματοποιήθηκε από τις 4 μέχρι τις 6 Ιουλίου στην Κωνσταντινούπολη.

Η ομιλία του βουλευτή στην ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευση του ΟΣΕΠ:

«Ο ρόλος των Κοινοβουλίων στην εξασφάλιση της Ασφάλειας και της Ειρήνης στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας

Προ έτους, στην 47η Κοινοβουλευτική Συνέλευση της ΟΣΕΠ στη Μόσχα, σχετικά με τα οφέλη της Οικονομικής Συνεργασίας προς την κατεύθυνση της Ειρήνης και της Σταθερότητας στην περιοχή, είχε αναφερθεί πως η οικονομική ανάπτυξη και οι συνεργασίες με στόχο την ευημερία των κρατών και των πολιτών, είναι αναγκαία αλλά όχι ικανή συνθήκη. Το ζητούμενο σήμερα, είναι η εξασφάλιση της Ειρήνης και της Ασφάλειας, δύο παραγόντων που θα μπορούσαν να τονώσουν τις πάμπολλες αναπτυξιακές προοπτικές της περιοχής μας, μέσω των κοινοβουλευτικών δράσεων.

Αποτελεί κοινή διαπίστωση  και ομολογία, και έχει ειπωθεί και σε άλλες Συνόδους του Οργανισμού, πως στην περιοχή υπάρχουν αρκετές διενέξεις, χρόνιες ή πιο πρόσφατες, διπλωματικές ή και ένοπλες, που αποδυναμώνουν τα όποια θετικά αποτελέσματα θα μπορούσαν να υπάρχουν στα πλαίσια του Οργανισμού. Η διεθνής αρνητική συγκυρία έχει προσθέσει σύγχρονα προβλήματα στα ήδη υπάρχοντα, όπως η αντιμετώπιση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ρευμάτων και ο εξτρεμιστικός φονταμενταλισμός.

Όμως, τα έθνη γύρω από τον Εύξεινο Πόντο, συνυπάρχουν για πολλές εκατοντάδες χρόνια, έχοντας αναπτύξει, πέρα από διενέξεις, πολιτισμικές και οικονομικές σχέσεις. Άλλωστε, εκ των βασικών σκοπών του Οργανισμού αποτελεί η πολυμερής συνεργασία για την επίτευξη κοινών αναπτυξιακών στόχων, και μέσω αυτών, η εξομάλυνση των υφιστάμενων ανισοτήτων και διαφορών. Όπως όμως ειπώθηκε, η Οικονομία από μόνη της δεν αρκεί. Οι αναπτυξιακές πολιτικές, τα φιλόδοξα επενδυτικά προγράμματα, η ενίσχυση του ρόλου του Οργανισμού και της περιοχής σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, απαιτούν πολιτική και διπλωματική σύνεση, συνεννόηση και συνεργασία.

Η Οικονομία είναι εργαλείο ευημερίας και ανάπτυξης. Μια εμπόλεμη ή μη συνοριακή διένεξη έχει δύο ηττημένους και ανυπαρξία ευημερίας και ανάπτυξης. Οι θρησκείες από μόνες τους δεν είναι ανταγωνιστικές. Ο εξτρεμισμός και μισαλλοδοξία, οι ακραίες τάσεις φανατικών τις μετατρέπουν σε πεδία αντιπαλότητας με ηττημένο τον πολιτισμό. Οι μετακινήσεις ανθρώπινου δυναμικού συμβάλουν στη διάχυση του πολιτισμού και των επιστημών. Η βίαιη μαζική μετακίνηση συνόλων πληθυσμών εξαιτίας πολέμων, δημιουργεί καταστροφικές συνέπειες στις κοινωνίες.

Για την επίτευξη Ασφάλειας και Ειρήνης στην περιοχή, απαιτείται ένα ελάχιστο πολιτικής συνεννόησης μεταξύ των κρατών-μελών. Κυρίως των κρατών που συνορεύουν μεταξύ τους, διότι εκεί εμφανίζονται και τα περισσότερα προβλήματα. Προβλήματα που κατά κανόνα, δεν έχουν ως αρχική αιτία την Οικονομία. Όλη η περιοχή έχει κοινά οικονομικά – αναπτυξιακά συμφέροντα, τα οποία όμως μπορούν να λειτουργήσουν θετικά και με προοπτική, μόνο μέσα από τις σχέσεις καλής γειτονίας καταρχήν. Ακραίες εθνικιστικές απόψεις, ακόμη και όταν εντάσσονται στα πλαίσια του κοινοβουλευτισμού, προσφέρουν εξαιρετικά αρνητικές υπηρεσίες στις σχέσεις των χωρών.

Τα Κοινοβούλια, έχοντας την ευθύνη και την εποπτεία της θεσμοθέτησης διακρατικών και πολυμερών συνθηκών, καθώς και της οριοθέτησης των διπλωματικών οδών, οφείλουν αφενός να υιοθετούν μέτρα ενάντια σε εξτρεμιστικές απόψεις που υποβαθμίζουν το θετικό πνεύμα συνεργασίας μεταξύ των κρατών, και αφετέρου, πάντα με γνώμονα τις διεθνείς συνθήκες, να καλλιεργούν την ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονίας και τη δημιουργία εποικοδομητικού περιβάλλοντος».

(δελτίο τύπου)

ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΝΕΑ
Αναρτήθηκε 16 Οκτωβρίου 2017 Εμείς «εκλογές για λίγους» δεν θα επιτρέψουμε να διεξαχθούν Αναρτήθηκε 11 Οκτωβρίου 2017 Διδασκόμαστε. Εμπνεόμαστε Συνεχίζουμε Αναρτήθηκε 11 Οκτωβρίου 2017 Στρατηγός Γ. Επιτήδειος στον Σκοπιανό ΥΠΕΞ: «Σφετερίζεστε την Ελληνική ιστορία και πολιτισμό» Αναρτήθηκε 9 Οκτωβρίου 2017 Κούλογλου: Δεν είμαστε Ιράν. Τέρμα με τους Αγιατολάχ Αναρτήθηκε 25 Σεπτεμβρίου 2017 ΤΕΛΕΤΗ ΛΗΞΗΣ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΔΡΑΜΑΣ Αναρτήθηκε 22 Σεπτεμβρίου 2017 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΩΝ ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΔΡΑΜΑΣ Αναρτήθηκε 21 Σεπτεμβρίου 2017 ΑΙΘΡΙΑ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΑ ΜΕΣΗΜΕΡΙΑ Αναρτήθηκε 20 Σεπτεμβρίου 2017 ΣΑΡΑΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΔΡΑΜΑΣ: Τελετή Έναρξη Αναρτήθηκε 18 Σεπτεμβρίου 2017 Λ. ΦΟΥΝΤΟΥΛΗΣ: Η Ε.Ε. υιοθετεί την αμερικανική επιθετικότητα εναντίον της Ρωσσίας Αναρτήθηκε 7 Σεπτεμβρίου 2017 ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΔΡΑΜΑΣ: Πρόγραμμα προφεστιβαλικών εκδηλώσεων 2017 Αναρτήθηκε 2 Αυγούστου 2017 Τοποθέτηση Εμμανουηλίδη για τα Μεταπτυχιακά Αναρτήθηκε 26 Ιουλίου 2017 Ο κόμπος έχει φτάσει εδώ και καιρό στο χτένι Αναρτήθηκε 25 Ιουλίου 2017 Ομόφωνη αποδοχή του έργου με τίτλο «MED4AL Αναρτήθηκε 19 Ιουλίου 2017 Σειρά έχει η Δικαιοσύνη… Αναρτήθηκε 6 Ιουλίου 2017 Στην Πόλη ο Μορφίδης