Τώρα

  • Επιλεγμένη Μουσκή
Radio Neapolis 90.8 ΑΚΟΥΣΤΕ ΖΩΝΤΑΝΑ

Το έθιμο του «κουρμπανιού» στο Καλαμπάκι

Αναρτήθηκε στις 11/01/2020

Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Κλαλαμπακίου Δράμας

Οι κάτοικοι του Καλαμπακίου, τηρώντας την παράδοση των προγόνων τους που καταγόταν από το Κρυόνερο της Ανατολικής Θράκης, κάθε χρόνο στις 18 Ιανουαρίου – από το 1922 και  χωρίς διακοπή στο πέρασμα των χρόνων- πραγματοποιούν το έθιμο του «κουρμπανιού». Όποιες κι αν είναι οι καιρικές συνθήκες το έθιμο πραγματοποιείται χάρη στο μεράκι και την αγάπη των εθελοντών και των μελών του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου, των «κουρμπαντζήδων».

 Έτσι και φέτος, παρά τη σφοδρή χιονόπτωση την ημέρα της «γύρας» στο χωριό, όλα τα σπίτια άνοιξαν το Σάββατο 5 Ιανουαρίου τις πόρτες τους για να προσφέρουν για το κουρμπάνι. Οι κουρμπαντζήδες αψηφώντας το χιόνι, το κρύο και την παγωνιά γύρισαν το χωριό πόρτα- πόρτα συνεχίζοντας  την παράδοση που τους κληροδοτήθηκε .

 Την Κυριακή 13 Ιανουαρίου το πρωί ανταποκρινόμενοι στο ετήσιο ραντεβού για τον καθαρισμό και την ετοιμασία του χώρου που γίνεται το κουρμπάνι , χωρίς να πτοηθούν από το χιόνι και τον πάγο που υπήρχε στον αύλιο χώρο της εκκλησίας, ετοίμασαν το χώρο κι ας απαιτήθηκε διπλός και τριπλός κόπος γιατί έπρεπε πρώτα με φτυάρια να καθαριστεί το χιόνι για να διασφαλιστεί η πρόσβαση .

Συνεχίζουμε τη διαδικασία της ετοιμασίας και τις επόμενες μέρες,  για να μπορέσουν όλοι να μετέχουν στο μεγαλύτερο πανηγύρι του νομού μας και να μοιραστούν μαζί μας τη φλόγα της παράδοσης μας που εξακολουθεί να ζεσταίνει τις καρδιές των νέων ανθρώπων κάθε ηλικίας σχεδόν έναν αιώνα τώρα .

Σας περιμένουμε να γιορτάσουμε και να τιμήσουμε τον Άγιο Αθανάσιο με το δικό μας μοναδικό τρόπο στο Καλαμπάκι, στις 17 & 18 Ιανουαρίου.

Ιστορικό του εθίμου

Σύμφωνα με την παράδοση, ο Θεός κάθε χρόνο, το ξημέρωμα της γιορτής του Αγίου Αθανασίου, έστελνε στο προαύλιο του ναού των Κρυονεριτών ένα ελάφι, το οποίο αφού ξεκουραζόταν, «θυσιαζόταν» με την ευλογία του ιερέα νωρίς το πρωί της γιορτής από τους «κουρμπαντζήδες», οι οποίοι το μαγείρευαν και στη συνέχεια το μοίραζαν σε όλους τους κατοίκους.
Μια χρονιά που τα χιόνια ήταν πολλά, το ελάφι άργησε να έρθει και οι «κουρμπαντζήδες» θορυβημένοι από την καθυστέρηση, επέσπευσαν τη θυσία χωρίς να το αφήσουν να ξεκουραστεί, όπως το έθιμο απαιτούσε. Έκτοτε το ελάφι δεν ξαναφάνηκε ίσως γιατί, όπως πίστευαν οι Κρυονερίτες, ο Θεός θύμωσε μαζί τους επειδή δεν τήρησαν τους κανόνες της θυσίας . Από τότε, στη θέση του ελαφιού χρησιμοποιούσαν ταύρο ή αγελάδα.

Το κουρμπάνι στο Καλαμπάκι
Το έθιμο ήρθε αυτούσιο στο Καλαμπάκι από τους Κρυονερίτες πρόσφυγες και γινόταν κάθε χρόνο με ευθύνη των «κουρμπαντζήδων».  Με τα χρόνια το χωριό μεγάλωνε και οι κάτοικοί του, ανεξάρτητα από την καταγωγή τους, διαφύλαξαν το κουρμπάνι θεωρώντας το πανηγύρι του Αγίου Αθανασίου το μεγαλύτερο γεγονός στην κοινωνική ζωή του χωριού. Το 1979 ιδρύεται από τους κατοίκους του Καλαμπακίου ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος και περνά στα χέρια του η ευθύνη της διάσωσης και διατήρησης των τοπικών εθίμων και παραδόσεων.

Αρχικά συγκροτείται, με την επιμέλεια και συμμετοχή του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου, επιτροπή κουρμπανιού. Η συμμετοχή στην ομάδα αυτή είναι εθελοντική και  ελεύθερη -όποιος έχει το μεράκι και την αγάπη για το έθιμο.. Κάθε χρόνο όλο και περισσότερα άτομα συμμετέχουν μικροί και μεγάλοι, παλιοί και νέοι.  Υπάρχουν άνθρωποι που για τριάντα και πλέον χρόνια δίνουν τις μέρες αυτές τον καλύτερο εαυτό τους για να γίνει το έθιμο.

Το κουρμπάνι βήμα-βήμα

Η προετοιμασία

Πρώτα απ’ όλα πρέπει να ετοιμαστεί ο χώρος που θα γίνει το κουρμπάνι. Τα καζάνια πλένονται και όσα χρειάζονται γάνωμα γανώνονται, τα φλόγιστρα που θα ανάψουν συντηρούνται και ελέγχονται, ο χώρος καθαρίζεται και ασβεστώνεται, τα ξύλα που χρειάζονται για την φωτιά συγκεντρώνονται, το σπιτάκι που γίνεται το ξεψάχνισμα του κρέατος στήνεται και κάθε λεπτομέρεια ελέγχεται δυό και τρεις φορές ώστε όλα να γίνουν όπως πρέπει. Κάθε εργασία είναι εθελοντική και όλα τα απαραίτητα υλικά προσφέρονται από κατοίκους και επαγγελματίες του Καλαμπακίου.

Η «γύρα» στο χωριό

Οι «κουρμπαντζήδες» και τα μέλη του συλλόγου συγκεντρώνουν από όλους τους κατοίκους προσφορές σε σιτάρι, καλαμπόκι ή χρήματα. Η καθιερωμένη «γύρα» στο χωριό γίνεται συνήθως το πρώτο Σάββατο ή Κυριακή μετά τη γιορτή του Αι-Γιάννη. Το πρωί, συγκεντρώνονται όλοι οι εθελοντές κάθε ηλικίας και ξεκινούν πεζοί, με αγροτικά αυτοκίνητα να τους συνοδεύουν για να φορτώνουν τις προσφορές σε καλαμπόκι.Με κέφι και χτυπώντας τους τενεκέδες γυρνάνε όλο το χωριό, πόρτα-πόρτα, σε όλα ανεξαιρέτως τα σπίτια ζητώντας τη συνδρομή των κατοίκων για να γίνει το κουρμπάνι.

 Με τα χρήματα που συγκεντρώνονται και την πώληση του καλαμποκιού που προσφέρθηκε αγοράζονται οι αγελάδες που θα χρησιμοποιηθούν. Το στάρι που προσφέρεται θα γίνει πλιγούρι την παραμονή από τους κουρμπαντζήδες για να βράσει με το κρέας .  Σήμερα με την αύξηση του πληθυσμού του Καλαμπακίου ένα ζώο δεν είναι αρκετό, γι’ αυτό χρησιμοποιούνται τέσσερα ή και περισσότερα.

Τα ζώα επιλέγονται προσεκτικά με την παρουσία κτηνίατρου και στη συνέχεια οδηγούνται στο σφαγείο. Δείγματα στέλνονται για έγκριση της ποιότητας του κρέατος . Οι μοσχαροκεφαλές δε θα χρησιμοποιηθούν στην παρασκευή του κουρμπανιού, αλλά θα βγουν σε λαχειοφόρο αγορά από το Σύλλογο την ημέρα του κουρμπανιού.

Η παραμονή της γιορτής

Την παραμονή της γιορτής, στο προαύλιο της εκκλησίας,ξεκινά από το πρωί η προετοιμασία. Οι ρυθμοί είναι ιλιγγιώδεις γιατί όλα πρέπει να ‘να ι στη θέση τους, στην ώρα τους. Ο χώρος ετοιμάζεται, τα καζάνια που έχουν ήδη πλυθεί και γανωθεί παίρνουν τη θέση του πάνω από τα φλόγιστρα, τα ξύλα που θα χρησιμοποιηθούν για τα εξωτερικά καζάνια μπαίνουν στη θέση τους.  Αργά το πρωί γίνεται το  σπάσιμο και το «λίχνισμα» του σταριού,  ώστε το πλιγούρι να είναι έτοιμο για να μπει στα καζάνια

Το απόγευμα οι καμπάνες χτυπούν και μετά τον μέγα εσπερινό γίνεται η περιφορά της εικόνας. Την εικόνα σηκώνουν και πλαισιώνουν τα χορευτικά τμήματα του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου.

Αμέσως μετά τα μέλη του Δ.Σ. με τη συνοδεία ζουρνάδων γυρνούν την αγορά του Καλαμπακίου και δίνουν έτσι το έναυσμα για το γλέντι που θα διαρκέσει δυο μέρες και θα γεμίσει όλες τις ταβέρνες του Καλαμπακίου με κόσμο που διασκεδάζει.Παράλληλα, οι προετοιμασίες συνεχίζονται.. Αργά το απόγευμα το κρέας τεμαχίζεται και μπαίνει στα καζάνια για να βράσει όλη νύχτα.

Στις 11.30 το βράδυ είναι η ώρα «να μπει φωτιά στα καζάνια» και η διαδικασία ξεκινάει…

Η νύχτα και το ξημέρωμα

Η νύχτα είναι μέρα για τους ανθρώπους που δουλεύουν πυρετωδώς στο «κουρμπάνι» . Τα κρέας βράζει όλη νύχτα και οι κουρμπαντζήδες είναι επί ποδός συνέχεια για να φροντίζουν να υπάρχει φωτιά στα καζάνια που βρίσκονται στον εξωτερικό χώρο, να προσέχουν τα  φλόγιστρα, να ξαφρίζουν το κρέας. Όλη νύχτα κυλάει με δουλειά, πειράγματα και κέφι που αποτελεί το κύριο συστατικό της συνταγής για ένα καλό κουρμπάνι. Το ξημέρωμα βρίσκει τους κουρμπαντζήδες να έχουν ολοκληρώσει το βράσιμο του κρέατος.

Τώρα είναι η ώρα για το ξεψάχνισμα, πρέπει δηλαδή, να αφαιρεθούν τα κόκαλα και το λίπος και το κρέας να τεμαχιστεί σε μικρά κομμάτια για να είναι έτοιμο να μοιραστεί ως πρώτος μεζές μετά το πέρας της θείας λειτουργίας.Δουλειά επίπονη και δύσκολη.

 Ο ζωμός που έμεινε φιλτράρεται για να είναι καθαρός από μικρά κομματάκια κόκαλου και λίπος και ξαναμπαίνει στα καζάνια για να δεχτεί σε λίγο το πλιγούρι.

Το πρωί της γιορτής

Νωρίς το πρωί οι καμπάνες χτυπούν καλώντας τον κόσμο στη θεία λειτουργία. Αμέσως μετά, καθώς ο κόσμος βγαίνει από την εκκλησία, τα μέλη του Συλλόγου έχουν ετοιμάσει και προσφέρουν σε όλους τον πρώτο μεζέ: λίγο κρέας και ένα ποτηράκι τσίπουρο. Οι ζουρνάδες αρχίζουν να παίζουν και τα χορευτικά τμήματα του συλλόγου σέρνουν το χορό πάνω στην πλατεία, όπου όλος ο κόσμος θα μπει να χορέψει. Λέγεται μάλιστα, πως όποιος χορέψει εκείνη τη μέρα θα «βγάλει πλιά», θα γεννήσουν δηλαδή οι κότες και τα ζωντανά του.

Το πανηγύρι ξεκίνησε πια, ο κόσμος γλεντάει και όλοι περνούν για έναν καλό μεζέ και τσίπουρο στην υπαίθρια καντίνα που στήνει ο Πολιτιστικός με τους εθελοντές του για να μπορέσει να εξασφαλίσει τα απαραίτητα έσοδα. Μέσα στο κουρμπάνι, τίποτα δεν έχει χαλαρώσει, το πλιγούρι μπαίνει στα καζάνια για βράσει στο ζωμό του κρέατος και τώρα πια, χρειάζονται χέρια πολλά για να γυρνάνε συνεχώς το πλιγούρι πάνω από τη φωτιά για να μην «πιάσει».

‘Εξω το γλέντι συνεχίζεται χωρίς σταματημό.  Αργά το μεσημέρι, στις 3 η ώρα τα όργανα σταματούν για λίγο. Είναι η στιγμή που ο ιερέας θα ευλογήσει το κουρμπάνι για να ξεκινήσει το μοίρασμα στους κατοίκους του χωριού και σε όλους τους παρευρισκόμενους.

Ένας, ένας, με υπομονή περνούν από τον προαύλιο χώρο για να πάρουν το κουρμπάνι, κρέας και πλιγούρι. Η διανομή θα συνεχιστεί για ώρες, μέχρι να πάρει και ο τελευταίος, μέχρι να μοιραστεί όλο το κρέας, όλο το πλιγούρι. Τότε μόνο είναι η στιγμή που οι κουρμπαντζήδες θα πάρουν μιαν ανάσα, θα αφεθούν στο γλυκό ήχο του ζουρνά, στο ρυθμικό χτύπημα του νταουλιού…..

Το γλέντι θα συνεχιστεί το βράδυ στις ταβέρνες. Ένας Αη Θανάσης ακόμα πήγε καλά. Για τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου δεν τέλειωσε ακόμα, θα τελειώσει όταν όλα καθαριστούν και μπουν πάλι στη θέση τους, για να περιμένουν τον επόμενο χρόνο να τιμήσουν τον Άγιο με τον τρόπο που έμαθαν γενιά με γενιά, παππούς με εγγόνι, έτσι όπως πιάνεται το νήμα της ιστορίας, η κλωστή της παράδοσης.

Για το Δ.Σ του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Καλαμπακίου

          

ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΝΕΑ
Αναρτήθηκε 21 Ιανουαρίου 2020 Ο Δήμαρχος Καβάλας ανακοινώνει τα επόμενα 24ωρα το νέο Αντιδήμαρχο Οικονομικών Αναρτήθηκε 20 Ιανουαρίου 2020 100 προσλήψεις στο Προαναχωρησιακό κέντρο κράτησης αλλοδαπών Παρανεστίου Αναρτήθηκε 20 Ιανουαρίου 2020 Επίτιμο μέλος ο ΥΕΘΑ του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Ν.Καβάλας Αναρτήθηκε 20 Ιανουαρίου 2020 Ποιους ενόχλησε η αύξηση της αποζημίωσης του Προέδρου της ΔΕΥΑΚ Αναρτήθηκε 20 Ιανουαρίου 2020 Σπείρες με γνώσεις υποκριτικής εξαπατούν ηλικιωμένους… Αναρτήθηκε 16 Ιανουαρίου 2020 Θ.Μουριάδης: «Δεν βρίσκω μηχανικό να βάλει την υπογραφή του για την αμφιδρόμηση του δρόμου» Αναρτήθηκε 16 Ιανουαρίου 2020 Με την άδεια Πολύζου τα μπάνια των Καβαλιωτών το 2020 στην Καλαμίτσα Αναρτήθηκε 16 Ιανουαρίου 2020 Κώστας Φραγκογιάννης: «Ο 2ος Καβαλιώτης που βρέθηκε στον Λευκό Οίκο» Αναρτήθηκε 14 Ιανουαρίου 2020 Δες γιατί απέχουν οι συμβολαιογράφοι από τα καθήκοντά τους Αναρτήθηκε 14 Ιανουαρίου 2020 Γίνε λαμπαδηδρόμος και σήκωσε την «Ολυμπιακή Φλόγα» στην Καβάλα Αναρτήθηκε 14 Ιανουαρίου 2020 Πυρ και μανία ο Δήμαρχος με ραδιοφωνική εκπομπή (Βγάζει από την αδράνεια το δημοτικό ραδιόφωνο) Αναρτήθηκε 13 Ιανουαρίου 2020 Ο Μακάριος Λαζαρίδης με τους αγρότες του Ν.Καβάλας (Έρχονται σαρωτικές αλλαγές στον ΕΛΓΑ) Αναρτήθηκε 13 Ιανουαρίου 2020 Συστάσεις από το Μαξίμου στον Πασχαλίδη για δηλώσεις του σε ραδιοφωνικό σταθμό Αναρτήθηκε 13 Ιανουαρίου 2020 Μάκης Παπαδόπουλος για Κώστα Κουνάκο: «Φλερτάρει με την κόκκινη γραμμή» Αναρτήθηκε 12 Ιανουαρίου 2020 Μετά τα Θεοφάνια ο Δήμαρχος απουσίαζε και από την κοπή της πίτας του Επιμελητηρίου Αναρτήθηκε 12 Ιανουαρίου 2020 Στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής ο Βασίλης Βεργόπουλος από το Δήμο Παγγαίου Αναρτήθηκε 11 Ιανουαρίου 2020 Το έθιμο του «κουρμπανιού» στο Καλαμπάκι Αναρτήθηκε 10 Ιανουαρίου 2020 Από 10-25 Ιανουαρίου χωρίς αξονικές λόγω αντικατάστασης του μηχ/τος Αναρτήθηκε 10 Ιανουαρίου 2020 Μακάριος Λαζαρίδης: «Το στοίχημα για τους κατοίκους της Παναγίας θα κερδηθεί» Αναρτήθηκε 9 Ιανουαρίου 2020 Γαλάζιο παρασκήνιο, πάθη και ίντριγκες στο Επιμελητήριο Καβάλας Αναρτήθηκε 4 Ιανουαρίου 2020 3η επιστολή της ELFE προς το Σωματείο Εργαζομένων (Τι απαντά το Σωματείο) Αναρτήθηκε 4 Ιανουαρίου 2020 Tρεις Kαβαλιώτες ποιητές στο Ποιητικό Ημερολόγιο 2020 των εκδόσεων Ιωλκός Αναρτήθηκε 2 Ιανουαρίου 2020 Ευχές του δημοτικού συμβούλου Καβάλας Δημήτρη Βογιατζή Αναρτήθηκε 1 Ιανουαρίου 2020 Η κοπή της βασιλόπιτας της Μητρόπολης ΦΝΘ στο Τραπέζι της Αγάπης (φωτορεπορταζ) Αναρτήθηκε 1 Ιανουαρίου 2020 Πρωτοχρονιά τιμώντας τον Τύπο έκανε ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Αναρτήθηκε 25 Δεκεμβρίου 2019 MEDIA GROUP NEAPOLIS: «ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΦΩΣ ΣΤΙΣ ΖΩΕΣ ΣΑΣ»!!! Αναρτήθηκε 25 Δεκεμβρίου 2019 Μακάριος Λαζαρίδης: «Το μέλλον μας σκοτεινιάζει όταν δεν φροντίζουμε να φωτίζουμε το παρελθόν μας» Αναρτήθηκε 24 Δεκεμβρίου 2019 Στήριξη της καινοτομίας στο τομέα της Αγροδιατροφής από την Περιφέρεια ΑΜΘ Αναρτήθηκε 23 Δεκεμβρίου 2019 Αντικείμενο λατρείας ο Καβαλιώτης συγγραφέας Χάρης Τσιρκινίδης. Το ΚΟΚΚΙΝΟ ΠΟΤΑΜΙ συγκινεί…θα δοκιμάσει ξανά για βουλευτής; Αναρτήθηκε 22 Δεκεμβρίου 2019 Βήματα για την αναβίωση του Δημοσιογραφικού Συνεδρίου στη Σαμοθράκη Αναρτήθηκε 22 Δεκεμβρίου 2019 Ο πολιτευτής του ΜέΡΑ 25 καλεί σε εγκράτεια τα ΜΜΕ χωρίς να συγχαρεί για την επιτυχία της την ΕΛ.ΑΣ για την εξάρθρωση της ληστείας μαμούθ! Αναρτήθηκε 21 Δεκεμβρίου 2019 «ΚΑΡΥΟΘΡΑΣΤΗΣ» με ελεύθερη είσοδο στο Μέγαρο Μουσικής στην Κομοτηνή Αναρτήθηκε 19 Δεκεμβρίου 2019 H ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ (αν και ακέφαλη επί Μουριάδη και με υποχρηματοδότηση) βραβεύθηκε στο Μέγαρο για τα έργα και τις ημέρες της Α.Ιωσηφίδου Αναρτήθηκε 18 Δεκεμβρίου 2019 Αυτά είναι τα μέλη του Δ.Σ. της Εργοανάπτυξη ΑΜΘ ΑΕ