Radio Neapolis 90.8 ΑΚΟΥΣΤΕ ΖΩΝΤΑΝΑ

Το λιαστό χταπόδι θέλει τέχνη! (Δες τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις)

Αναρτήθηκε στις 12/08/2024
Ο πιο ωραίος νησιωτικός μεζές είναι το λιαστό χταπόδι στα κάρβουνα ή χταπόδι λιόκαφτο όπως το λέμε στα νησιά, που ψήνεται και μοσχοβολάει όλος ο τόπος.

Διαλέγουμε ένα ντόπιο ελληνικό χταπόδι. Δεν είναι απαραίτητο να είναι μεγάλο, αλλά είναι απαραίτητο να είναι ελληνικό, νόστιμο χταπόδι. Αυτό που προσέχουμε στην Πάρο είναι τα χταπόδια να είναι καλά παραγουλιασμένα. Δηλαδή να είναι καλά χτυπημένα πάνω στα βράχια στην άκρη της θάλασσας.

Η συνηθισμένη διαδικασία είναι να πιάνουμε τα χταπόδια (κάτι που λατρεύω να κάνω) και μετά να τα χτυπάμε και να τα τρίβουμε στα βράχια πολλές φορές και ταυτόχρονα να τα βουτάμε στην θάλασσα ενδιάμεσα. Το χταπόδι χρειάζεται πολλά χτυπήματα (περίπου 80) για να γίνει τέλειο.

χταπόδια στον ήλιο χταπόδι

Πώς θα καταλάβεις όμως αν δεν έχεις τη σχετική εμπειρία, ότι το χταπόδι σου είναι καλά χτυπημένο; Απλά τραβάς τα πλοκάμια ανά δυο κι αν εύκολα σχίζεται ανάμεσα, τότε είναι σωστά χτυπημένο κι έτοιμο να γίνει λιαστό χταπόδι.

Μετά, απλώνουμε το χταπόδι πάνω σε σχοινί και το αφήνουμε να στεγνώσει στον καυτό ήλιο. Απαραίτητα ραντίζουμε το χταπόδι με λίγο ξύδι και το προφυλάσσουμε από τα έντομα με ένα τουλπάνι, όσες ώρες μένει κρεμασμένο να στεγνώσει στον ήλιο. Ανάλογα με το μέγεθος και το πόσο καυτός είναι ο ήλιος θα χρειαστεί 3-5 ώρες. Λιαστό χταπόδι στα κάρβουνα με κρουστή υφή, είναι χαρακτηριστικός μεζές στα νησιά μας και αποτελεί μεγάλη απόλαυση.

Αλλά πώς ψήνεται το λιαστό χταπόδι; Χρειάζεστε θράκα με μέτρια φωτιά στα κάρβουνα και μία σχάρα πολύ καθαρή και καυτή. Το λάδωμα είναι περιττό και δε χρειάζεται να λαδώσετε ούτε τη σχάρα ούτε το χταπόδι. Μόνο να είναι πολύ καθαρή η σχάρα και στεγνό σωστά το λιαστό χταπόδι.

Χωρίζουμε τα πλοκάμια και τα ακουμπάμε στη σχάρα. Θέλουν περίπου 5′ από κάθε πλευρά. Όταν σταματήσουν να βγαίνουν φυσαλίδες από το πλοκάμια του είναι έτοιμο και ψημένο.

Μυστικά για το λιαστό χταπόδι στα κάρβουνα

Το λιαστό χταπόδι έχει τα μυστικά του για να γίνει τέλειο. Να ψηθεί σωστά στα κάρβουνα, απέξω να είναι τραγανό και μέσα τα πλοκάμια του να είναι ζουμερά και κρουστά. Το αυθεντικό λιαστό χταπόδι στα κάρβουνα πρέπει να κρατάει λίγο στο δόντι. Να έχει τα ζουμάκια του και στο πιάτο που το έκοψες να βουτάς μπουκιά ψωμιού και να σε πιάνει τρέλα με αυτό το ξινούτσικο από το λεμόνι με γεύση χταποδιού ζουμάκι.

Όλοι έχετε δει σε κάποιο ταξίδι σας σε νησί, τα χταπόδια στον ήλιο απλωμένα σε σχοινιά με τις ώρες. Αυτή η διαδικασία συμπυκνώνει την νοστιμιά του χταποδιού και διατηρεί την κρουστή υφή του στο ψήσιμο.

Αυτό που με στεναχωρεί είναι ότι κάθεσαι κάπου να παραγγείλεις λιαστό χταπόδι και σου φέρνουν ένα μαλακό άγευστο χταπόδι που πρώτα το έχουν βράσει έχουν δηλαδή καταστρέψει όλους τους χυμούς του χταποδιού για να το κάνουν μαλακό σαν βαμβάκι. Το αληθινό λιαστό χταπόδι δεν είναι ποτέ πολύ μαλακό. Και προς θεού άλλο λάθος, δεν αλατίζεται ποτέ ένα λιαστό χταπόδι. Τα φρέσκα χταπόδια του Αιγαίου έχουν τόσο αλάτι που δεν χρειάζονται επιπλέον. Επίσης ένα φρέσκο χταπόδι που έχει λιαστεί στην καυτό ήλιο και έχει στεγνώσει, έχει τόσο πλούσια γεύση συμπυκνωμένη που και σκέτο είναι υπέροχο.

•Για να φτιάξετε λιαστό χταπόδι ψητό στη σχάρα, όπως το κάνουμε στην Πάρο και γενικά στα νησιά, απαγορεύεται δια ροπάλου να βράζετε το χταπόδι. Αν το βράσετε θα χάσετε όλη την νοστιμιά του χταποδιού και θα την πετάξετε μαζί με το νερό που το βράσατε! Αντίθετα επιβάλλεται να στεγνώσετε καλά το χταπόδι στον ήλιο να γίνει λιόκαυτο.

Διαλέξτε ένα χταπόδι με χοντρά πλοκάμιαγιατί όταν λιαστεί και ψηθεί θα χαθεί το 30% από το βάρος του. Όχι πως τα πιο μικρά δεν είναι τέλεια. Αλλά αν θέλεις να το ευχαριστηθείς διάλεξε ένα με χοντρά πλοκάμια.

•Μπορείτε όταν ο ήλιος είναι δυνατός να λιάσετε (στεγνώσετε στον ήλιο) το χταπόδι σας και μετά να το συντηρήσετε λιαστό και στεγνό στην κατάψυξη. Άλλωστε η κατάψυξη είναι κι ένας τρόπος για να μαλακώσει το χταπόδι και να σπάσουν οι ίνες του. Όταν το χρειαστείτε ξεπαγώνει σχεδόν αμέσως.

Αν το καταψύξετε, απαγορεύεται να το βουτήξετε σε νερό για να ξεπαγώσει. Ένα λιαστό στεγνό χταπόδι θα καταστραφεί αν μπει σε νερό. Απλά αφού ξεπαγώσει (σε λίγα λεπτά) ακουμπάτε το λιαστό χταπόδι στην σχάρα και το ψήνετε σε μέτρια θράκα για περίπου 5΄ από κάθε πλευρά.

Όση ώρα ψήνετε το λιαστό χταπόδι στην σχάρα δεν το γυρίζετε συνέχεια πάνω στη φωτιά. Μια δυο φορές είναι αρκετές για ψηθεί σωστά. Δεν θέλει συχνό γύρισμα γιατί αλλιώς δεν θα κάνει τραγανή κρούστα απέξω.

Δε λαδώνουμε ποτέ ένα χταπόδι που θα μπει στη σχάρα. Απλά πρέπει η σχάρα σου να είναι πολύ καθαρή από λίπη και πολύ καυτή καυτή.

Δεν αλατίζουμε ποτέ ένα φρέσκο λιαστό χταπόδι. Αντίθετα με το στέγνωμα στον ήλιο επειδή χάνει τα υγρά του γίνεται αρκετά πιο αλμυρό πιο από ότι είναι αρχικά.

Μετά το ψήσιμο, κόβετε το χταποδάκι σε διαγώνιες φέτες και στύβετε λίγο λεμόνι. Δε χρειάζεται μυρωδικά. Τα πάντα είναι περιττά πάνω σε ένα λιαστό χταπόδι στη σχάρα. Απολαύστε το σκέτο ή με λίγες σταγόνες λεμόνι μόνο και θα με θυμηθείτε.

•Δεν βάζουμε ποτέ λάδι σε ένα λιαστό χταπόδι ψημένο στα κάρβουνα. Είναι περιττό. Λάδι να βάζετε στο χταπόδι σαλάτα.

πηγη: Argiro.gr 

https://www.argiro.gr/recipe/chtapodi-liasto-sta-karvouna/

ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΝΕΑ
Αναρτήθηκε 12 Μαΐου 2025 ΚΔΕΤΥΔ – Στο CONVERSANO της Ιταλίας για 3η συνάντηση νέων του προγράμματος «STEP to Europe» Αναρτήθηκε 8 Μαΐου 2025 Μακάριος Λαζαρίδης: «Ο σεβασμός προς τις Ένοπλες Δυνάμεις μας είναι εθνική επιταγή» Αναρτήθηκε 8 Μαΐου 2025 Energean – Βίντεο για το ερευνητικό πρόγραμμα COREu με επίκεντρο την αποθήκευση CO₂ στον Πρίνο Αναρτήθηκε 8 Μαΐου 2025 ΚΑΒΑΛΑ – Ηλικιωμένος άντρας βρέθηκε νεκρός σε τουαλέτα σούπερ μάρκετ Αναρτήθηκε 7 Μαΐου 2025 Ο Εμπορικός Σύλλογος Καβάλας απευθύνει κάλεσμα στους καταστηματάρχες για την καλύτερη δυνατή οργάνωση της Λευκής Νύχτας Αναρτήθηκε 30 Απριλίου 2025 Τιμήθηκε για την προσφορά του ο συνταξιοδοτούμενος κ. Σταύρος Κιβράκης, Προϊστάμενος στο τμήμα Πολιτικής Προστασίας της ΠΕ Καβάλας Αναρτήθηκε 22 Απριλίου 2025 ΠΥΡ ΚΑΙ ΜΑΝΙΑ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ – Μετά το νερό στο ΝΕΣΤΟ και το επί 25ετίας ατελείωτο ΦΡΑΓΜΑ ΜΑΡΜΑΡΑ στο ΠΑΓΓΑΙΟ, ούτε την Αντιχαλαζική κατάφερε ο π. Υπουργός! Αναρτήθηκε 22 Απριλίου 2025 ΚΑΒΑΛΑ – Συλλυπητήρια μηνύματα για τον θάνατο του Χρήστου Ταμανά Αναρτήθηκε 22 Απριλίου 2025 Ημέρα της Γης: Μνημόνιο EnEarth – Kavala Solutions για την υπόγεια αποθήκευση CO2 στον Πρίνο Αναρτήθηκε 22 Απριλίου 2025 «Alexandrou Chora»: To «πράσινο» τουριστικό project άνω των 60 εκατ. που μεταμορφώνει την Καβάλα Αναρτήθηκε 21 Απριλίου 2025 ΞΑΝΘΗ – Πιο φτωχή η δημοσιογραφία… Έφυγε ο ΜΑΧΗΤΗΣ Πάνος Αναρτήθηκε 12 Απριλίου 2025 ΧΩΡΙΣ ΣΧΕΔΙΟ η ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΔΑΤΩΝ ΠΑΜ-Θ – ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ σε ΚΑΒΑΛΑ – ΞΑΝΘΗ Αναρτήθηκε 10 Απριλίου 2025 ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΦΙΛΙΠΠΩΝ, ΝΕΑΠΟΛΕΩΣ & ΘΑΣΟΥ – ΩΡΟΛΟΓΙΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΙΕΡΩΝ ΑΚΟΛΟΥΘΙΩΝ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ & ΠΑΣΧΑ 2025 Αναρτήθηκε 10 Απριλίου 2025 Αλέξανδρος Ιωσηφίδης: Για την Περιφέρεια ΑΜΘ εχθρός του καλού είναι πάντα το καλύτερο Αναρτήθηκε 1 Απριλίου 2025 ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ – ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ του ΑΝΑΔΟΧΟΥ η μεταφορά του ΤΕΛΩΝΕΙΟΥ στο ΦΙΛΙΠΠΟΣ Β’ – Σύσκεψη για τα μάτια του κόσμου; Αναρτήθηκε 1 Απριλίου 2025 ΚΑΒΑΛΑ – Οι “Γιατροί του Κόσμου” ενημέρωσαν μαθητές του 4ου και του 12ου Δημοτικού για τον εθελοντισμό και τη σωματική υγιεινή Αναρτήθηκε 1 Απριλίου 2025 ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ – Με άδεια χέρια γύρισε στην Καβάλα μετά από συνάντηση με τον Χρυσοχοίδη Αναρτήθηκε 1 Απριλίου 2025 ΚΑΒΑΛΑ – ΝΕΑ ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΕΛΩΝΕΙΟΥ – Ως Υπουργός δεν έκανε τίποτα και χάριν εντυπωσιασμού παραβρέθηκε! Αναρτήθηκε 28 Μαρτίου 2025 Ο Δήμος Καβάλας στην τελική διάσκεψη GR-Energy. Ενεργειακή αναβάθμιση και βιώσιμη ανάπτυξη Αναρτήθηκε 28 Μαρτίου 2025 Μακάριος Λαζαρίδης: «Υλοποιούμε την υπόσχεση ότι οικονομική ανάπτυξη και κοινωνική δικαιοσύνη πάνε χέρι-χέρι» Αναρτήθηκε 27 Μαρτίου 2025 Δήμος Καβάλας – Υπενθύμιση για τον καθαρισμό ακάλυπτων χώρων Αναρτήθηκε 27 Μαρτίου 2025 ΣΟΚ στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΠΟΛΗ – 59χρονη γυναίκα βρέθηκε κρεμασμένη από τα εγγόνια της Αναρτήθηκε 27 Μαρτίου 2025 ΚΑΒΑΛΑ – ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ – Η δραστήρια Άννα Γιοβανιού μαζί με τον Σοροπτιμιστικό Αναρτήθηκε 16 Μαρτίου 2025 Α.Ο.ΚΑΒΑΛΑ – Νίκη που τον έφερε πάνω από τη γραμμή του υποβιβασμού Αναρτήθηκε 16 Μαρτίου 2025 ΔΗΜΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ – Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα η ημερίδα για τη βία των ανηλίκων και τη πρόληψη της Αναρτήθηκε 16 Μαρτίου 2025 ΚΟΜΟΤΗΝΗ – ΝΙΚΟΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: «Αλλαγή μέσα στην κοινωνία ώστε να γίνουν πρωταγωνιστές οι απλοί άνθρωποι» Αναρτήθηκε 16 Μαρτίου 2025 ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ – ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ – Έτσι κόπηκε ο Μακάριος Λαζαρίδης από Υφυπουργός Αναρτήθηκε 15 Μαρτίου 2025 Ο Σαμαρικός Θανάσης Μήττας σχολιάζει με τον δικό του τρόπο την έλλειψη Καβαλιωτών στην Κυβέρνηση Αναρτήθηκε 15 Μαρτίου 2025 SOS ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΑΜΥΓΔΑΛΕΩΝΑ – ΔΡΟΜΟΣ ΚΑΡΜΑΝΙΟΛΑ για Δράμα – «Πέρασαν τόσοι Υπουργοί αλλά χάνουμε ζωές» Αναρτήθηκε 3 Μαρτίου 2025 ΚΑΒΑΛΑ – Νεκρός βρέθηκε ο άνδρας από τη Λυδία που είχε χαθεί Αναρτήθηκε 2 Μαρτίου 2025 Καρναβαλική παρέλαση με χιλιάδες μασκαράδες στην Ξάνθη. Κέφι και χορός Αναρτήθηκε 2 Μαρτίου 2025 Ούτε λέξη για τα συλλαλητήρια για τα Τέμπη ο Καβαλιώτης Υπουργός στην κοπή της πίτας της ΔΕΕΠ ΝΔ Αναρτήθηκε 20 Φεβρουαρίου 2025 Κοπή πίτας της παράταξης «Σύγχρονος Δήμος» Αναρτήθηκε 20 Φεβρουαρίου 2025 Η Περιφέρεια ΑΜΘ συνεχίζει τις δράσεις της για την τουριστική προβολή του τόπου μας