Radio Neapolis 90.8 ΑΚΟΥΣΤΕ ΖΩΝΤΑΝΑ

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ – Πως ανάβουμε τα κάρβουνα…και πως ψήνουμε (Για να μαθαίνουν οι νεότεροι!)

Αναρτήθηκε στις 04/03/2021

Το ψήσιμο του κρέατος και ειδικά του μοσχαρίσιου θέλει τέχνη και εμπειρία, αλλά πριν κατακτήσουμε παρέα αυτή την υψηλή κορυφή, ας κερδίσουμε πρώτα τη μάχη των μετόπισθεν, στους καυτούς λοφίσκους της θράκας. Θυμάμαι όταν ξεκινούσα να ψήνω στα κάρβουνα δεν μου είχε περάσει απ’ το μυαλό να ρωτήσω το πώς τα ανάβουμε, πότε είναι έτοιμα, πόσο ψηλά βάζω τη σχάρα και τι χρειάζομαι να έχω γύρω μου για να είμαι οργανωμένος και άνετος. Μετά από αρκετές εναγώνιες προσπάθειες που δεν στέφθηκαν με ξεχωριστή επιτυχία, άρχισα να βρίσκω το δρόμο μου και κατέληξα σε μια τεχνική με μερικά απλά μυστικά που κάνουν μεγάλη διαφορά στη ψυχική μου υγεία, όταν βρίσκομαι πίσω απ’ το μπάρμπεκιου. Ταυτόχρονα παρατήρησα και διαφορά στη σωματική μου υγεία μια και μειώθηκε σημαντικά η χρήση της Bepanthol σπίτι. Το βασικό όμως είναι ότι το ψήσιμο από βραχνάς του Σαββατοκύριακου, έγινε σιγά-σιγά μια εύκολη καθημερινή δραστηριότητα ανάλογα με τα κέφια μας. Σ’ αυτό το άρθρο της σειράς “σπαλομπριζόλας άπαντα” ας δούμε λοιπόν τα βασικά σημεία που αφορούν στη ψησταριά μας πρίν ακουμπήσει πάνω της η πολυπόθητη σπαλομπριζόλα, που αφού μάθαμε στο πρώτο κεφάλαιο πως να την επιλέγουμε και στο δεύτερο, πως να την σιτεύουμε και να την διατηρούμε, μας περιμένει υπομονετικά να ανάψουμε την ρημάδα τη θράκα για να θυσιαστεί για πάρτη μας στο επόμενο κεφάλαιο.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ’: ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΤΗΣ ΨΗΣΤΑΡΙΑΣ – ΜΠΑΡΜΠΕΚΙΟΥ

1. Χρονισμός: Για να μπορείτε να υπολογίσετε τον χρόνο σας σε σχέση με την ώρα που θέλετε να φάτε, κάντε τους υπολογισμούς και οργανώστε τη δουλειά σας με βάση τον πίνακα.

οργανωση χρόνου στο bbq copy
bbq-list-final

2. Οργάνωση υλικών: Φροντίστε να έχετε όλα τα απαραίτητα υλικά πριν αρχίσει η διαδικασία ώστε να μπορείτε να συγκεντρωθείτε στο ψήσιμο που θέλει να είστε από πάνω. Αν έχετε απορίες για κάποια από τα υλικά στην προσωπική μου λίστα θα λυθούν στη πορεία.

pos anavoume ti thraka gia barbeque sta karvouna

3. Πως ανάβουν τα κάρβουνα: Αποφύγετε την λύση του ανάμματος με οινόπνευμα γιατί είναι εξαιρετικά επικίνδυνη ειδικά αν έχει ζέστη. Ο λόγος είναι ότι μπορεί να πάρει φωτιά στον αέρα όλη η γραμμή ροής του οινοπνεύματος την ώρα που βγαίνει απ’ το μπουκάλι, με αποτέλεσμα αυτό να εκραγεί σε κλάσματα δευτερολέπτου στο χέρι σας, χωρίς να το ελέγχετε. Δεν συμβαίνει μεν συχνά η αναστροφή αυτή, αλλά έχει συμβεί σε φίλο μου που πέρασε ένα μήνα στο νοσοκομείο (ευτυχώς με κάψιμο μόνο στα χέρια) και όπως μου έχει πει πλαστικός χειρουργός “δεν υπάρχει πιο δύσκολη επέμβαση αποκατάστασης απ’ το έγκαυμα”. Πάμε λοιπόν σε μια απλή, ασφαλή και αποτελεσματική μέθοδο στην οποία έχω καταλήξει μετά από χρόνια δοκιμών: 
Κάντε ένα βουναλάκι με τα κάρβουνα υπολογίζοντας να υπερκαλύψετε όλη την επιφάνεια της σχάρας όταν τα απλώσετε. Πάνω του βάζετε 3-4 μπρικέτες για άναμμα τζακιού και αντίστοιχα μικρά δαδιά κοντά τους. Με τον μακρύ αναπτήρα κεριών ανάβετε τις μπρικέτες και αφού πάρουν φωτιά βάζετε προσεκτικά από πάνω το ειδικό τσίγκινο φουγάρο για ψησταριές, με τρόπο που να μπορεί να διεισδύει ελεύθερα αέρας από κάτω (αν χρειάζεται, βάλτε 1-2 μικρές πέτρες ή πυρότουβλα να ανασηκωθεί λίγο). Το φουγάρο αυτό μπορείτε να το αγοράσετε πολύ φτηνά από τα χρωματοπωλεία και σας διαβεβαιώ ότι θα το αποσβέσετε πολύ σύντομα, κερδίζοντας σε ηρεμία και σιγουριά. Λειτουργεί, εντείνοντας φυσικά τη ροή του αέρα μέσα απ’ τα κάρβουνα, και έτσι ανεβάζει τη θερμοκρασία λόγω μεγαλύτερης καύσης οξυγόνου, διευκολύνοντας εντέλει όλα τα κάρβουνα που είναι στο βουναλάκι να πυρώσουν όσο πρέπει σε σχετικά σύντομο χρόνο. Χωρίς το φουγάρο μπορεί να παιδευτείτε αρκετά και να παρασυρθείτε στην επικίνδυνη λύση με το οινόπνευμα. Αν μάλιστα έχει και αέρα, θα καταλήξετε να βλαστημάτε που η φωτιά σβήνει κάθε τόσο, κάτι που δεν συμβαδίζει με το υποχρεωτικό κουλ ύφος και την αυτοπεποίθηση κάθε ερασιτέχνη ψήστη.

pos svinoume tis floges sto barbeque

4. Στη διάρκεια του ψησίματος: Αν κάποια στιγμή πέσουν λίπη στα κάρβουνα και ανάψει φλόγα (σπάνια συμβαίνει αυτό με το μοσχάρι, αλλά συχνά με αρνί, παντσέτα, λουκάνικο ή κοτόπουλο) χρησιμοποιείστε ένα βαποριζατέρ νερού που πρέπει να έχετε πάντα δίπλα στην ψησταριά, οπότε με καλό σημάδι σβήνετε άμεσα την εστία της φωτιάς. Γι’ αυτό άλλωστε πρέπει να είστε από πάνω όταν ψήνετε (και γιατί βέβαια δικαιολογεί ένα έξτρα ποτό να σας δροσίζει, που είναι επίσης υποχρεωτικό αξεσουάρ του ψήστη). Αν απ’ την άλλη για τον οποιονδήποτε λόγο (π.χ. λόγω του αέρα), η ένταση της θερμοκρασίας στα κάρβουνα πέσει, έχετε το σεσουάρ κοντά. Βγάζετε πρώτα τη σχάρα με το κρέας (για να μην πέσει στάχτη πάνω του) και από απόσταση (για να μην πάρει φωτιά η αντίσταση με τις υψηλές θερμοκρασίες) αναζωπυρώνετε με τον αέρα του σεσουάρ τα κάρβουνα για 1-2 λεπτά και συνεχίζετε το ψήσιμο. Αθάνατη ελληνική πατέντα που όμως λειτουργεί τέλεια! Τα ειδικά μηχανικά σεσουάρ για το bbq δεν είναι αποτελεσματικά και είναι τζάμπα λεφτά!

ta karvouna etoima gia barbeque

5. Πότε είναι έτοιμα τα κάρβουνα: Σε 20’-30’ περίπου τα κάρβουνα σας θα πρέπει να έχουν ασπρίσει και η φωτιά να καταλαγιάζει. Σηκώνετε με το ειδικό γάντι το φουγάρο που καίει πολύ (προσοχή). Αν δείτε κάποια κάρβουνα να είναι ακόμη μαύρα μετακινήστε τα με την ειδική λαβίδα στο κέντρο της φωτιάς και αφήστε τα λίγο ακόμη να φτάσουν στην σωστή θερμοκρασία, πάλι κάτω απ’ το φουγάρο. Όταν είναι έτοιμα πυρωμένα και άσπρα αλλά χωρίς φλόγες, τα απλώνετε και βάζετε πάνω τους τη σχάρα-βάση και πάνω σ’ αυτή την σχάρα ψησίματος -αν έχετε μόνο μια, θα πρέπει να την έχετε καθαρή από την προηγούμενη φορά. Για καλό και για κακό, περάστε τες μια ακόμη φορά καθώς ζεσταίνονται με την μπρούτζινη βούρτσα.

sxara etoimi gia barbeque

6. Σε ποιά απόσταση ψήνουμε: Ιδανικά οι σχάρες πρέπει να απέχουν 7-10 εκατοστά απ’ τα κάρβουνα. Το κρέας που θα ψήσετε καλό είναι να το βάλετε πάνω στη σχάρα περί τα 5 λεπτά αφού τις έχετε ακουμπήσει στη φωτιά, ώστε να έχει καταλαγιάσει η υπερβολική υψηλή θερμοκρασία.

Τώρα λοιπόν που έχουμε τη θράκα, την σχάρα να καίει και όλα τα τσιμπράγκαλα σε απόσταση αναπνοής με πρώτο και βασικό ένα ποτήρι με ποτό να σας δροσίζει, πάμε να δούμε στο επόμενο άρθρο όλα τα μυστικά για να ψήσετε τη σπαλομπριζόλα σας, όπως ακριβώς την ονειρευόσασταν.
Το άρθρο αυτό πρωτοδημοσιεύτηκε στο pandespani

ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΝΕΑ
Αναρτήθηκε 22 Απριλίου 2025 ΠΥΡ ΚΑΙ ΜΑΝΙΑ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ – Μετά το νερό στο ΝΕΣΤΟ και το επί 25ετίας ατελείωτο ΦΡΑΓΜΑ ΜΑΡΜΑΡΑ στο ΠΑΓΓΑΙΟ, ούτε την Αντιχαλαζική κατάφερε ο π. Υπουργός! Αναρτήθηκε 22 Απριλίου 2025 ΚΑΒΑΛΑ – Συλλυπητήρια μηνύματα για τον θάνατο του Χρήστου Ταμανά Αναρτήθηκε 22 Απριλίου 2025 Ημέρα της Γης: Μνημόνιο EnEarth – Kavala Solutions για την υπόγεια αποθήκευση CO2 στον Πρίνο Αναρτήθηκε 22 Απριλίου 2025 «Alexandrou Chora»: To «πράσινο» τουριστικό project άνω των 60 εκατ. που μεταμορφώνει την Καβάλα Αναρτήθηκε 21 Απριλίου 2025 ΞΑΝΘΗ – Πιο φτωχή η δημοσιογραφία… Έφυγε ο ΜΑΧΗΤΗΣ Πάνος Αναρτήθηκε 12 Απριλίου 2025 ΧΩΡΙΣ ΣΧΕΔΙΟ η ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΔΑΤΩΝ ΠΑΜ-Θ – ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ σε ΚΑΒΑΛΑ – ΞΑΝΘΗ Αναρτήθηκε 10 Απριλίου 2025 ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΦΙΛΙΠΠΩΝ, ΝΕΑΠΟΛΕΩΣ & ΘΑΣΟΥ – ΩΡΟΛΟΓΙΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΙΕΡΩΝ ΑΚΟΛΟΥΘΙΩΝ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ & ΠΑΣΧΑ 2025 Αναρτήθηκε 10 Απριλίου 2025 Αλέξανδρος Ιωσηφίδης: Για την Περιφέρεια ΑΜΘ εχθρός του καλού είναι πάντα το καλύτερο Αναρτήθηκε 1 Απριλίου 2025 ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ – ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ του ΑΝΑΔΟΧΟΥ η μεταφορά του ΤΕΛΩΝΕΙΟΥ στο ΦΙΛΙΠΠΟΣ Β’ – Σύσκεψη για τα μάτια του κόσμου; Αναρτήθηκε 1 Απριλίου 2025 ΚΑΒΑΛΑ – Οι “Γιατροί του Κόσμου” ενημέρωσαν μαθητές του 4ου και του 12ου Δημοτικού για τον εθελοντισμό και τη σωματική υγιεινή Αναρτήθηκε 1 Απριλίου 2025 ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ – Με άδεια χέρια γύρισε στην Καβάλα μετά από συνάντηση με τον Χρυσοχοίδη Αναρτήθηκε 1 Απριλίου 2025 ΚΑΒΑΛΑ – ΝΕΑ ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΕΛΩΝΕΙΟΥ – Ως Υπουργός δεν έκανε τίποτα και χάριν εντυπωσιασμού παραβρέθηκε! Αναρτήθηκε 28 Μαρτίου 2025 Ο Δήμος Καβάλας στην τελική διάσκεψη GR-Energy. Ενεργειακή αναβάθμιση και βιώσιμη ανάπτυξη Αναρτήθηκε 28 Μαρτίου 2025 Μακάριος Λαζαρίδης: «Υλοποιούμε την υπόσχεση ότι οικονομική ανάπτυξη και κοινωνική δικαιοσύνη πάνε χέρι-χέρι» Αναρτήθηκε 27 Μαρτίου 2025 Δήμος Καβάλας – Υπενθύμιση για τον καθαρισμό ακάλυπτων χώρων Αναρτήθηκε 27 Μαρτίου 2025 ΣΟΚ στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΠΟΛΗ – 59χρονη γυναίκα βρέθηκε κρεμασμένη από τα εγγόνια της Αναρτήθηκε 27 Μαρτίου 2025 ΚΑΒΑΛΑ – ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ – Η δραστήρια Άννα Γιοβανιού μαζί με τον Σοροπτιμιστικό Αναρτήθηκε 16 Μαρτίου 2025 Α.Ο.ΚΑΒΑΛΑ – Νίκη που τον έφερε πάνω από τη γραμμή του υποβιβασμού Αναρτήθηκε 16 Μαρτίου 2025 ΔΗΜΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ – Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα η ημερίδα για τη βία των ανηλίκων και τη πρόληψη της Αναρτήθηκε 16 Μαρτίου 2025 ΚΟΜΟΤΗΝΗ – ΝΙΚΟΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: «Αλλαγή μέσα στην κοινωνία ώστε να γίνουν πρωταγωνιστές οι απλοί άνθρωποι» Αναρτήθηκε 16 Μαρτίου 2025 ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ – ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ – Έτσι κόπηκε ο Μακάριος Λαζαρίδης από Υφυπουργός Αναρτήθηκε 15 Μαρτίου 2025 Ο Σαμαρικός Θανάσης Μήττας σχολιάζει με τον δικό του τρόπο την έλλειψη Καβαλιωτών στην Κυβέρνηση Αναρτήθηκε 15 Μαρτίου 2025 SOS ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΑΜΥΓΔΑΛΕΩΝΑ – ΔΡΟΜΟΣ ΚΑΡΜΑΝΙΟΛΑ για Δράμα – «Πέρασαν τόσοι Υπουργοί αλλά χάνουμε ζωές» Αναρτήθηκε 3 Μαρτίου 2025 ΚΑΒΑΛΑ – Νεκρός βρέθηκε ο άνδρας από τη Λυδία που είχε χαθεί Αναρτήθηκε 2 Μαρτίου 2025 Καρναβαλική παρέλαση με χιλιάδες μασκαράδες στην Ξάνθη. Κέφι και χορός Αναρτήθηκε 2 Μαρτίου 2025 Ούτε λέξη για τα συλλαλητήρια για τα Τέμπη ο Καβαλιώτης Υπουργός στην κοπή της πίτας της ΔΕΕΠ ΝΔ Αναρτήθηκε 20 Φεβρουαρίου 2025 Κοπή πίτας της παράταξης «Σύγχρονος Δήμος» Αναρτήθηκε 20 Φεβρουαρίου 2025 Η Περιφέρεια ΑΜΘ συνεχίζει τις δράσεις της για την τουριστική προβολή του τόπου μας Αναρτήθηκε 20 Φεβρουαρίου 2025 ΚΑΒΑΛΑ – Σκότωσε σκυλο πυροβολώντας τον Αναρτήθηκε 20 Φεβρουαρίου 2025 Υπογράφηκε η Σύμβαση Μίσθωσης του κάμπινγκ Paradiso στην Ηρακλείτσα Αναρτήθηκε 19 Φεβρουαρίου 2025 Ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ Χριστόδουλος Τοψίδης στην παρουσίαση της ΟΧΕ «Ζώνης Οροσειράς Ροδόπης και Ποταμού Νέστου» Αναρτήθηκε 10 Φεβρουαρίου 2025 Με ενέργειες Βεργόπουλου, Μαρκόπουλος και Τοψίδης εφοδίασαν με απινιδωτή το Χορτοκόπι Αναρτήθηκε 10 Φεβρουαρίου 2025 Λιμάνι Κεραμωτής: 45χρονος μηχανικός πλοίου βρέθηκε νεκρός μέσα στην καμπίνα του Αναρτήθηκε 10 Φεβρουαρίου 2025 ΝΟΘΑΚ – Χειμερινό Πρωτάθλημα Κατηγοριών ΠΑΜΠΑΙΔΩΝ Α&Β, ΠΑΓΚΟΡΑΣΙΔΩΝ Α&Β Βορείου Ελλάδας με πολλές διακρίσεις και ρεκορ