
Επανέρχεται πριν καλά καλά ξεκινήσει το καλοκαίρι το σοβαρό πρόβλημα με την υφαλμύρωση στο Δέλτα του Έβρου, με τις πρώτες εικόνες από νεκρά ψάρια να προκαλούν συναγερμό στους ανθρώπους που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.
Το γλυκό νερό δεν φτάνει στο ελληνικό τμήμα του ποταμού, καθώς όπως καταγγέλλεται οι τουρκικές αρχές φράζουν ή εκτρέπουν την παροχή για να εξασφαλίσουν άρδευση στις παραποτάμιες καλλιέργειές τους. Το αποτέλεσμα είναι το αλμυρό νερό να εισχωρεί όλο και πιο βαθιά στον ποταμό, καταστρέφοντας ιχθυοπληθυσμούς, οικοσυστήματα και τώρα πλέον… κτηνοτροφικές μονάδες.
Η Τουρκία προχωρεί σε υπεράντληση υδάτων από το ποτάμι για τις δικές της ανάγκες άρδευσης, με αποτέλεσμα η στάθμη του ποταμού στην ελληνική πλευρά να πέφτει αισθητά, η αλατότητα του νερού να αυξάνεται καθώς το θαλασσινό νερό υπερισχύει και η διαδικασία αυτή να γίνεται θανατηφόρα για τα ψάρια που ζουν στο ποτάμιο οικοσύστημα.
Μάλιστα, η διατάραξη του οικοσυστήματος του Έβρου επηρεάζει και ζώα που δεν ζουν στο νερό, καθώς πέρσι είχαν βρεθεί νεκρά πολλά άλογα της περιοχής.
«Να εφαρμοστεί η συμφωνία με Βουλγαρία»
Μιλώντας στο Action24, ο πρόεδρος του Συλλόγου «Αινήσιο Δέλτα», Νίκος Μουσουνάκης, τόνισε: «Εύχομαι να μην έχουμε τα περσινά. Το πρόβλημα ξεκινά από τη λειψυδρία. Δεν έπεσαν πάλι και φέτος οι βροχές που είναι αναγκαίες για το μέρος, για όλον τον τόπο».
«Επιτέλους ακούστηκε ότι έγινε συμφωνία για τα νερά του Άρδα με τους Βουλγάρους. Τα νερά όμως δεν έφτασαν ακόμα εδώ κάτω», είπε ο πρόεδρος του συλλόγου, εξηγώντας ότι «η συμφωνία συνίσταται στο να μην τα κρατάνε όλα τα νερά οι Βούλγαροι και να αφήνουν, μέσω του Άρδα, νερά να κατεβούν στην νότια περιοχή του Έβρου».
«Αυτή τη στιγμή οι Τούρκοι, για να εξασφαλίσουν γλυκό νερό για να ποτίζουν τα χωράφια τους και τους ορυζώνες τους, έχουν κλείσει ‘πόρτες’ και ένα φράγμα. Συγκρατούν τα γλυκά νερά. Έτσι, στο νότιο κομμάτι δεν πέφτει γλυκό νερό, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η αλατότητα και να ψοφούν τα ψάρια του γλυκού νερού», τόνισε ο Νίκος Μουσουνάκης.
Όπως ανέφερε, «οι αλιείς του γλυκού νερού κινδυνεύουν να υποστούν πάλι μια ολοκληρωτική ζημιά, να μην μπορούν να θρέψουν τις οικογένειές τους και να βιοποριστούν».
Εξήγησε επίσης ότι επιπτώσεις υπάρχουν και στους κτηνοτρόφους, καθώς πολλά ζώα πίνουν νερό στο ποτάμι. Όταν πλέον το νερό αρχίζει να γίνεται ακατάλληλο, τα ζώα πεθαίνουν.
«Από την πλευρά του Συλλόγου μας, είμαστε στη διάθεση κάθε Αρχής για να να προσφέρουμε τη βοήθειά μας. Περιμένουμε τις εξελίξεις, αν αυτά τα νερά που θα αφήσουν οι Βούλγαροι θα φτάσουν μέχρι κάτω στο Αινήσιο», δήλωσε ο Νίκος Μουσουνάκης, προσθέτοντας ότι χρειάζεται «να αποφύγουμε το περσινό πρόβλημα».
Η συμφωνία για τα νερά του Άρδα
Ο νομός Έβρου διατρέχεται από δυο ποτάμια, τον Έβρο και τον Άρδα. Ο ποταμός Άρδας, μήκους 290 χλμ, εκ των οποίων τα 241 χλμ. βρίσκονται στην Βουλγαρία, η οποία έχει κατασκευάσει τρία φράγματα για την λειτουργία υδροηλεκτρικών σταθμών.
Μια συμφωνία που υπέγραψαν προ ημερών οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδος και Βουλγαρίας εγγυάται μια πενταετία απρόσκοπτης ροής των υδάτων του ποταμού Άρδα προς τις αγροτικές περιοχές του Έβρου.