
«Σε μια εποχή γεωπολιτικών αναταράξεων και προκλήσεων, η ευγνωμοσύνη και ο σεβασμός προς τις Ένοπλες Δυνάμεις μας δεν είναι απλώς ηθική υποχρέωση — είναι εθνική επιταγή. Οι άνδρες και οι γυναίκες που υπηρετούν την πατρίδα με αυταπάρνηση και επαγγελματισμό αποτελούν τον θεμέλιο λίθο της εθνικής μας ασφάλειας».
Αυτό τόνισε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος – Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μακάριος Λαζαρίδης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας με τίτλο «Ρυθμίσεις για τα υγειονομικά θέματα των Ενόπλων Δυνάμεων και λοιπές διατάξεις».
Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε, το εν λόγω νομοθέτημα «δεν είναι απλώς κάποιο τεχνικό βήμα για την αναδιοργάνωση των υγειονομικών υπηρεσιών των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά ένα ουσιαστικό βήμα πολιτικής ευθύνης, αναγνώρισης και μέριμνας προς αυτούς τους ανθρώπους. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έρχεται να βάλει τάξη εκεί όπου για χρόνια κυριαρχούσε η αποσπασματικότητα. Αναδιαρθρώνει τα στρατιωτικά νοσοκομεία, τα ενδυναμώνει διοικητικά και οικονομικά, τους δίνει σαφή φορολογική και θεσμική ταυτότητα. Θέτει δε τέλος σε ένα καθεστώς όπου ούτε προϋπολογισμοί ούτε απολογισμοί ήταν υποχρεωτικοί, ενώ η οικονομική επιβίωση βασιζόταν σε εσωτερικές μεταφορές κονδυλίων και διαχειριστικές ασάφειες».
Και πέρα από τις αναγκαίες διορθώσεις, σημείωσε ο κ. Λαζαρίδης, «δίνεται στους ανθρώπους των Ενόπλων Δυνάμεων αυτό που αξίζουν: πλήρης πρόσβαση στο σύστημα υγείας, με αξιοπρέπεια και ισότητα. Το νέο πλαίσιο τους επιτρέπει -προαιρετικά- να χρησιμοποιούν υπηρεσίες εντός και εκτός του στρατιωτικού συστήματος, όπως κάθε άλλος Έλληνας πολίτης».
Επισήμανε δε ότι «στηρίζουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις όχι με λόγια, αλλά με πράξεις. Αναγνωρίζουμε το έργο τους όχι μόνο σε καιρούς κρίσεων και φυσικών καταστροφών, αλλά και στην καθημερινή, αθόρυβη αποστολή που επιτελούν στα σύνορα, στον αέρα και στη θάλασσα».
Δεν πρόκειται, ανέφερε ο κ. Λαζαρίδης, για «μεμονωμένες ενέργειες. Είναι συνέχεια μιας εθνικής στρατηγικής που εφαρμόζεται με συνέπεια από το 2019 μέχρι σήμερα. Μιας πολιτικής που έχει ενισχύσει την αποτρεπτική ισχύ της χώρας όσο ποτέ άλλοτε τις τελευταίες δεκαετίες».
Παράλληλα, απάντησε σε σειρά ζητημάτων που έβαλαν οι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, κ.κ. Ανδρουλάκης και Φάμελλος αντίστοιχα, όπως το θέμα της βίας στα Πανεπιστήμια. Το χαρακτήρισε ως «μία από τις μεγαλύτερες παθογένειες της μεταπολιτευτικής Ελλάδας και οι αιτίες της είναι πολύ συγκεκριμένες. Ενώθηκε το βαρύ έγκλημα με απίστευτες ιδεοληψίες της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς και δημιούργησαν αυτό το τερατούργημα. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη έκανε μέσα σε έξι χρόνια όσα δεν έγιναν ολόκληρες δεκαετίες, κυρίως λόγω της αλλαγής του νόμου για το άσυλο ανομίας το 2019».