Kριτική Σιμιτσή στον απολογισμό της Δημοτικής Αρχής για το 2016

Αναρτήθηκε στις 12/09/2017

Ο οικονομικός απολογισμός του έτους 2016, που παρουσιάστηκε με μεγάλη καθυστέρηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, αποκαλύπτει ξεκάθαρα τις αδυναμίες και τις παραλείψεις της σημερινής διοίκησης του Δήμου μας. Αλλά και την επίμονη αλλά ψεύτικη δικαιολογία της για ελλιπή χρηματοδότηση από το Κράτος.

Σε σύγκριση με το 2013, που είναι έτος αναφοράς επειδή τότε μειώθηκαν τελευταία φορά οι κρατικές επιχορηγήσεις, ο Δήμος μας το 2016 εισέπραξε 1.000.000€ παραπάνω. Είχε όμως και πολύ λιγότερα λειτουργικά έξοδα: 1.300.000€ αφού από τότε συνταξιοδοτήθηκαν πολλοί εργαζόμενοι και αποχώρησαν από τον Δήμο, ενώ μειώθηκαν οι μισθοί όσων εργάζονται καθώς και οι ασφαλιστικές εισφορές. Άρα πάνω από 2.300.000€ έμειναν στο ταμείο του Δήμου, έτσι απλά και εύκολα, χωρίς να κάνει η διοίκηση καμιά απολύτως προσπάθεια για εξορθολογισμό των δαπανών ή για μείωση της σπατάλης πόρων ή για αύξηση των εσόδων.

Όταν υπάρχουν πολλά χρήματα στο ταμείο χωρίς σχέδιο για την αξιοποίησή τους και χωρίς κόπο για την απόκτησή τους, αρχίζει η διαχείριση να πάσχει. Χάνει τον ενάρετο χαρακτήρα που οφείλει να έχει. Αρχίζει η σπατάλη. Τα γλέντια και τα πάρτι. Πώς αλλιώς να εξηγηθεί ότι η «Δημωφέλεια» εισέπραξε από τον Δήμο 1.100.000€;Το 2014 το αντίστοιχο ποσό ήταν 115.000€. Η διοργάνωση του «Κοσμόπολις» δεν μπορεί να αποτελέσει πειστική αιτιολογία γι' αυτή τη θηριώδη διαφορά, αφού κόστισε 215.000€. Στην καλύτερη περίπτωση τα χρήματα αυτά σκορπίστηκαν σε εκδηλώσεις που σήμερα όλες έχουν ξεχαστεί, γιατί έγιναν χωρίς σύστημα και ιδιαίτερη στόχευση. Τη χειρότερη περίπτωση καλύτερα να μη τη σκεφτούμε. Όμως πλανάται στην ατμόσφαιρα η απειλητική σκιά της. Και στις δυο περιπτώσεις τα λεφτά είναι πάρα πολλά.

Μήπως όμως η σημερινή διοίκηση του Δήμου μας πέτυχε καλύτερα αποτελέσματα στα έργα και τις επενδύσεις; Δυστυχώς, στον τομέα αυτόν παρατηρείται απαράδεκτη παρακμή του Δήμου Καβάλας. Ξεκίνησε το 2015 και συνεχίζει αμείωτη. Η διοίκηση δεν αγοράζει μηχανήματα και δεν ανανεώνει τον εξοπλισμό. Κυρίως όμως δεν κάνει έργα. Δεν αξιοποιεί το ΕΣΠΑ, όπου η απορρόφηση είναι σχεδόν μηδενική και αφορά αποκλειστικά και μόνο έργα της δικής μας διοικήσεως τα οποία όμως τελειώνουν χωρίς να έρχονται καινούργια. Ούτε καν χρηματοδοτεί μελέτες νέων έργων για το μέλλον ενώ έχει παραμελήσει και όλες τις πολεοδομικές μελέτες που ξεκινήσαμε και υλοποιήσαμε εμείς για να ξεπεράσει η πόλη τους παρωχημένους σχεδιασμούς της δεκαετίας του 1970.

Τελικά, η παράταξη «Ανάσα για την πόλη» πέτυχε το επιστημονικά ακατόρθωτο.

Κυρία Τσανάκα, γυρίσατε τον χρόνο. Στείλατε την Καβάλα πενήντα χρόνια πίσω.

ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΝΕΑ
Αναρτήθηκε 18 Σεπτεμβρίου 2017 Λ. ΦΟΥΝΤΟΥΛΗΣ: Η Ε.Ε. υιοθετεί την αμερικανική επιθετικότητα εναντίον της Ρωσσίας Αναρτήθηκε 2 Αυγούστου 2017 Τοποθέτηση Εμμανουηλίδη για τα Μεταπτυχιακά Αναρτήθηκε 26 Ιουλίου 2017 Ο κόμπος έχει φτάσει εδώ και καιρό στο χτένι Αναρτήθηκε 26 Ιουλίου 2017 Κινητικότητα στην Ένωση Αναρτήθηκε 25 Ιουλίου 2017 Ομόφωνη αποδοχή του έργου με τίτλο «MED4AL Αναρτήθηκε 19 Ιουλίου 2017 Σειρά έχει η Δικαιοσύνη… Αναρτήθηκε 6 Ιουλίου 2017 Στην Πόλη ο Μορφίδης Αναρτήθηκε 5 Ιουλίου 2017 Ν. Χουντής :«Καμία επιδημία δεν έχει σύνορα, κανένας φράχτηςδεν την εμποδίζει Αναρτήθηκε 5 Ιουλίου 2017 Λ.Φουντούλης: Ανάγκη δίκαιου φορολογικού συστήματος Αναρτήθηκε 4 Ιουλίου 2017 Η επιστροφή 8 συμβασιούχων στην καθαριότητα του Δήμου Αναρτήθηκε 4 Ιουλίου 2017 Στρατηγός Γ. Επιτήδειος: «Επενέβη στην Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΑΕΠ της χώρας έπεσε κατά εν τρίτον»