Radio Neapolis 90.8 ΑΚΟΥΣΤΕ ΖΩΝΤΑΝΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ – Παρουσία της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, πραγματοποιήθηκε η παγκόσμια πρεμιέρα του «Καποδίστρια» (The Governor: Sacrifice Leads to Freedom) του ΓΙΑΝΝΗ ΣΜΑΡΑΓΔΗ

Αναρτήθηκε στις 01/12/2025

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Με την παρουσία της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, πραγματοποιήθηκε η παγκόσμια πρεμιέρα της πολυαναμενόμενης ταινίας «Καποδίστριας» (The Governor: Sacrifice Leads to Freedom) του Γιάννη Σμαραγδή, στο Μουσείο Κινούμενης Εικόνας (Museum of the Moving Image) στην Αστόρια, το βράδυ του Σαββάτου.

Ο Γιάννης Σμαραγδής, στην εισαγωγική του τοποθέτηση πριν την προβολή, εξέφρασε τις θερμές του ευχαριστίες προς όλους όσοι παραβρέθηκαν, καθώς και προς όσους στήριξαν την ταινία από τα πρώτα της βήματα, μεταξύ αυτών και την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Η ταινία είχε ως στόχο να αποδώσει στη μεγάλη οθόνη την πολιτική, προσωπική και πνευματική διαδρομή του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδας, Ιωάννη Καποδίστρια, με τους συμβολισμούς της πορείας του, τις επιλογές αλλά και το τραγικό τέλος του, που σημάδεψε την πορεία του νεοσύστατου Ελληνικού Κράτους.

Η ηθοποιός – και απόγονος του Ιωάννη Καποδίστρια – Ναταλία Καποδίστρια και ο σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής. Φωτογραφία: «ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ»/ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΑΘΑΝΑΣΑΤΟΣ

Στην διοργάνωση συνέπραξαν οι οργανισμοί Know Thyself Initiative, η Ελληνική Εταιρεία Κινηματογράφου Νέας Υόρκης (Hellenic Film Society), η Ιόνιος Πολιτιστική Ομοσπονδία Αμερικής, το Ελληνικό Αμερικανικό Εθνικό Συμβούλιο (HANC), η ΕΜΚΑ (EMBCA), το Παγκόσμιο Συμβούλιο Επτανήσιων, η Παγκόσμια Ομοσπονδία Κεφαλλήνων και Θιακών, ο Σύλλογος Κεφαλλήνων «Κέφαλος» Αμερικής, η Παγκρητική Ενωση Αμερικής, η Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης καθώς και το Παγκόσμιο Συμβούλιο Κρητών.

Το «παρών» έδωσαν επίσης η γενική πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Ιφιγένεια Καναρά, ο σύμβουλος Εκδοσης του «Εθνικού Κήρυκα», Αντώνης Διαματάρης με την σύζυγό του, Λίτσα, η εκτελεστική διευθύντρια του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Αλεξάνδρα Σπύρου – Μητσάκη καθώς επίσης και εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων της Ομογένειας.

Παρόντες ήταν επίσης η ηθοποιός και απόγονος του Ιωάννη Καποδίστρια, Ναταλία Καποδίστρια, όπως επίσης και ο συνθέτης Μίνως Μάτσας, αμφότεροι συντελεστές στην ταινία.

Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, ο σύμβουλος έκδοσης του «Ε.Κ.», Αντώνης Διαματάρης, η ειδική σύμβουλος Αννα Παναγιωταρέα και η γενική πρόξενος, Ιφιγένεια Καναρά. Φωτογραφία: «ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ»/ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΑΘΑΝΑΣΑΤΟΣ

Συνέντευξη Τύπου στο Λονγκ Αϊλαντ Σίτυ

Λίγες ώρες νωρίτερα, το πρωί του Σαββάτου, ο Γιάννης Σμαραγδής και η Ναταλία Καποδίστρια παραχώρησαν συνέντευξη στους εκπροσώπους των ομογενειακών ΜΜΕ στην αίθουσα εκδηλώσεων του Vista Sky Lounge στο Λονγκ Αϊλαντ Σίτυ, ενόψει της προβολής της ταινίας στη Νέα Υόρκη.

Απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους, ο σκηνοθέτης στάθηκε από την αρχή στο ιστορικό και πολιτισμικό βάρος του εγχειρήματος, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι ο Καποδίστριας παραμένει μια μορφή που η Ελλάδα δεν έχει ακόμη ενσωματώσει στη θέση που του αρμόζει.

«Οι μετέπειτα διοικούντες, κυβερνώντες, Ελληνες με ξένες δυνάμεις, θάβουν τον Καποδίστρια, θάβουν την πραγματική Ελλάδα και επιβάλλουν αυτό που θα ήθελαν: η Ελλάδα να είναι μια επαρχία, ένα προτεκτοράτο, με τον εκάστοτε ανώτερο κυβερνήτη των καιρών», ανέφερε χαρακτηριστικά. Στο ίδιο πνεύμα, υπογράμμισε ότι η διαχρονική αποσιώπηση ή υποβάθμιση της προσφοράς του Κυβερνήτη λειτουργεί ως εμπόδιο στην ίδια την ωρίμανση του ελληνικού έθνους: «Οταν εμποδίζεις τον Καποδίστρια να πάρει τη θέση που πρέπει στην Ιστορία και στη συνείδηση των ανθρώπων, εμποδίζεις τον ανώτερό σου εαυτό ως έθνος».

Η παγκόσμια πρεμιέρα της ταινίας «Καποδίστριας» πραγματοποιήθηκε στην κεντρική αίθουσα του Μουσείου Κινούμενης Εικόνας, στην Αστόρια, πλησίον των ιστορικών στούντιο Κάουφμαν.

Με λόγο έντονα εμποτισμένο από θαυμασμό, ο Σμαραγδής περιέγραψε τον Καποδίστρια ως μια μοναδική ιστορική φυσιογνωμία, η οποία, κατά την άποψή του, συνδύαζε την πολιτική διορατικότητα με μια πνευματική καθαρότητα σπάνια για την εποχή – και σπανιότερη ακόμη σήμερα. «Ακολούθησε το μονοπάτι του Χριστού. Ηρθε, κατέθεσε. Ηξερε ότι η εποχή ήταν ανώριμη… Δεν μπορούσε να αντέξει αυτό το μέγεθος. Αφησε το ίχνος του και μετά πήγε μόνος του, σαν τον Χριστό, να ανέβει τον Γολγοθά του», σημείωσε, αναδεικνύοντας την αυτοθυσία ως κεντρικό χαρακτηριστικό της πορείας του Κυβερνήτη.

Συνεχίζοντας, ο σκηνοθέτης χρησιμοποίησε την πλατωνική έννοια του «έρωτος» για να περιγράψει τη σχέση του με το πρόσωπο του Καποδίστρια: «Δεν μπορείς αυτό το μεγάλο πρόσωπο να μην το ερωτευτείς… με την έννοια του Πλάτωνα: ότι έχει τα στοιχεία της αρετής που σε κάνουν να το θαυμάζεις ή να θέλεις να το αγκαλιάσεις για να γίνεις έτσι». Παρουσίασε δε τον Καποδίστρια ως «αμόλυντο, άσπιλο και εντελώς δοσμένο στον ρόλο που του ανατέθηκε από το Σύμπαν», τονίζοντας ότι η ταινία επιδιώκει να φωτίσει ακριβώς αυτή τη διάσταση: την προσπάθειά του να επαναφέρει την Ελλάδα «στον δρόμο της καθαρότητας, για να ξαναγίνει χώρα–οδηγός στον Κόσμο».

Αναφορικά με την υποδοχή του έργου, ο Σμαραγδής επέλεξε να σταθεί με σεμνότητα και αφοσίωση στη διαδικασία: «Δεν ξέρω τι θα γίνει η ταινία. Αυτό τώρα… ‘πανί δείξει’. Θα τη δούνε οι άνθρωποι και θα πούνε ‘ναι’ ή ‘όχι”». Στο σημείο αυτό, στάθηκε ιδιαίτερα στη δύναμη της Ομογένειας, την οποία χαρακτήρισε ως έναν από τους μεγαλύτερους φορείς μετάδοσης των ελληνικών αξιών παγκοσμίως: «Η μεγάλη πυρηνική δύναμη του Ελληνισμού είναι οι Ελληνες της Διασποράς και ο ελληνικός πολιτισμός. Αυτά τα δύο όταν ενωθούν θα γίνουν υπερατομική βόμβα… Είμαστε από το Σύμπαν υποχρεωμένοι να τις βάλουμε αυτές τις ανθρωπιστικές αξίες του ελληνικού πολιτισμού για να γίνει η ανθρωπότητα καλύτερη».

Η πρεμιέρα της ταινίας «Καποδίστριας» υποστηρίχθηκε οργανωτικά από ελληνοαμερικανικά σωματεία, ενώ υπήρξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την πρεμιέρα, το απόγευμα του Σαββάτου.

Από την πλευρά της, η Ναταλία Καποδίστρια έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στον παιδευτικό χαρακτήρα της ταινίας, θεωρώντας την μια ευκαιρία για το ευρύ κοινό να έρθει σε επαφή με την ουσία της διαδρομής του προγόνου της. «Εύχομαι να είναι καλοτάξιδη η ταινία και το μεγαλύτερο μέρος του κοινού να σταθεί στο ύψος της αποστολής αυτής της ταινίας», ανέφερε, σημειώνοντας ότι ο σκοπός του έργου δεν είναι απλώς να συγκινήσει, ούτε να επαναλάβει όσα γνωρίζουν ήδη όσοι έχουν μελετήσει την περίοδο. Αντίθετα, όπως είπε, στόχος είναι να προσφέρει σε κάθε πολίτη, ανεξαρτήτως γνώσεων, τη δυνατότητα να αντιληφθεί «την βασική διαδρομή αυτού του ανθρώπου που προσπάθησε να στήσει ένα εθνικά ελεύθερο και οικονομικά ανεξάρτητο κράτος», σε ένα από τα πιο ευαίσθητα γεωπολιτικά σημεία του Κόσμου.

Η ηθοποιός χαρακτήρισε την Ελλάδα της εποχής του Καποδίστρια ως «κατώφλι Ανατολής και Δύσης», όπου ο Κυβερνήτης λειτούργησε «σαν Δελφοί της Οικουμένης», κρατώντας «την κερκόπορτα κλειστή» ανάμεσα σε δύο κόσμους που συγκρούονταν και συνδιαλέγονταν ταυτόχρονα. «Αυτή είναι η κύρια αποστολή αυτού του σεναρίου και αυτής της ταινίας και νομίζω ότι με συνείδηση και ευθύνη την υπηρετήσαμε όσοι συμπράξαμε», κατέληξε. πηγή ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΝΕΑ
Αναρτήθηκε 23 Νοεμβρίου 2025 Οι ΚΑΒΑΛΙΩΤΕΣ ψηφίζουν βάση ΕΠΩΝΥΜΟΥ! – Μετά τον Παναγιωτόπουλο, Πασχαλίδης και Καλαντζής ετοιμάζουν τους υιούς τους Αναρτήθηκε 13 Νοεμβρίου 2025 ΝΕΑ ΑΠΟΦΑΣΗ ΚΑΤΑ ΤΡΑΠΕΖΩΝ – Έσωσε το σπίτι οικογένειας τρεις μέρες πριν βγει στο σφυρί η Δικηγόρος κ. Ζ.Χατζοπούλου Αναρτήθηκε 31 Οκτωβρίου 2025 Α.Ο. ΚΑΒΑΛΑ – Επανεκκίνηση με επιστροφή Κατρακυλάκη Αναρτήθηκε 31 Οκτωβρίου 2025 Λύνεται το πρόβλημα που παρουσιάστηκε με τη χρηματοδότηση του έργου κατασκευής του Κλειστού Γυμναστηρίου στη Νέα Πέραμο Αναρτήθηκε 31 Οκτωβρίου 2025 Μ.Ρήγας (Energean): Απαραίτητη η εγχώρια παραγωγή αερίου & πετρελαίου για την ενεργειακή ασφάλεια, την ανάπτυξη και την εθνική κυριαρχία Αναρτήθηκε 30 Οκτωβρίου 2025 Γκάφα του Περιφερειάρχη ΑΜΘ Χρ. Τοψίδη – Ευχήθηκε Χρόνια Πολλά στους μειονοτικούς (Έλληνες πολίτες) για την Εθνική γιορτή της Τουρκίας! – Ικανοποίηση στο Τουρκικό Προξενείο Αναρτήθηκε 30 Οκτωβρίου 2025 Μακάριος Λαζαρίδης: «Διαμορφώνουμε ένα Ε.Σ.Υ. διαφανές και αποτελεσματικό για τους πολίτες» Αναρτήθηκε 30 Οκτωβρίου 2025 ΚΑΛΑ ΝΕΑ – ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΒΑΛΑΣ – ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΡΟΤΥΠΟ– ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ M.D, MSc, PhD ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ Αναρτήθηκε 18 Οκτωβρίου 2025 ΝΑΙ στο 13ωρο εργασίας από την βουλευτή Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας Αγγελική Δεληκάρη Αναρτήθηκε 17 Οκτωβρίου 2025 Περιφέρεια ΑΜΘ – Μία ακόμα σύσκεψη με τους φορείς του επιχειρείν για την προβολή και προώθηση των αγροδιατροφικών προϊόντων Αναρτήθηκε 17 Οκτωβρίου 2025 ΗΜΕΡΙΔΑ – Το ιδιωτικό χρέος στην Ελλάδα και η βιωσιμότητά του Αναρτήθηκε 17 Οκτωβρίου 2025 Ενημερώσεις σε σχολεία της Δράμας για το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα “Ready 4 Youth Work” Αναρτήθηκε 16 Οκτωβρίου 2025 ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΞΑΝΑΓΙΝΕΙ !!! Σύνεδροι από 13 χώρες ταξίδεψαν από Θεσ/νικη για να απολαύσουν Καβαλιώτικες γεύσεις Stou Sarri! Αναρτήθηκε 2 Οκτωβρίου 2025 ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΠΟΛΗ – 2η Συνάντηση Χορωδιακών Συνόλων «Αποτυπώσεις Ελευθερίας» Αναρτήθηκε 1 Οκτωβρίου 2025 Δ.Ε.Υ. Καβάλας – Εκσυγχρονισμός του ενδιάμεσου αντλιοστασίου της Κοινότητας Κορυφών Αναρτήθηκε 1 Οκτωβρίου 2025 Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ ΚΑΒΑΛΑΣ: «Με ιδιαίτερη θλίψη και συγκίνηση αποχαιρετούμε το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Καβάλας Ανδρέα Γράσο» Αναρτήθηκε 1 Οκτωβρίου 2025 ΚΑΒΑΛΑ – ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΑΠΝΑΠΟΘΗΚΗ – 20 χρόνια κλειστή! – ΝΕΑ ΓΚΑΦΑ ΟΛΚΗΣ – Έβαψαν με απλή λαδομπογιά αντί για άκαυστη τα ξύλινα πατώματα! Αναρτήθηκε 1 Οκτωβρίου 2025 Αγώνες κολύμβησης μεγάλων αποστάσεων ανοιχτής θαλάσσης στην Κεραμωτή Αναρτήθηκε 1 Οκτωβρίου 2025 Σοβαρό τροχαίο στο Παλιό Καβάλας με τέσσερεις τραυματίες Αναρτήθηκε 10 Σεπτεμβρίου 2025 Υπογραφή σύμβασης του έργου «Διαμόρφωση παραλιακής οδού στον οικισμό Σκάλας Ποταμιάς του Δήμου Θάσου» Αναρτήθηκε 10 Σεπτεμβρίου 2025 Μακάριος Λαζαρίδης: «Στόχος μας, κάθε Έλληνας να ζει σε αξιοπρεπή, ποιοτική και προσιτή κατοικία» Αναρτήθηκε 10 Σεπτεμβρίου 2025 Πνιγμός 86χρονου άνδρα από την Τουρκία σε παραλία του Λιμένα Αναρτήθηκε 9 Σεπτεμβρίου 2025 «Επιστροφή στα θρανία» με την Energean: 500 μαθητές προμηθεύονται σχολικά είδη Αναρτήθηκε 27 Αυγούστου 2025 Νεκρή 76χρονη στην παραλία της Κάρυανης Αναρτήθηκε 25 Αυγούστου 2025 ΑΟ Καβάλα: Και επίσημα «αργοναύτης» ο Ραφαήλ Σγούρος Αναρτήθηκε 25 Αυγούστου 2025 ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ -Συνεχίζει την επίσκεψη της στη Θάσο Αναρτήθηκε 25 Αυγούστου 2025 Πρόστιμο 16.329€ στον Δήμο Θάσου για ανεξέλεγκτη διάθεση αποβλήτων Αναρτήθηκε 16 Αυγούστου 2025 68ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΙΛΙΠΠΩΝ – «BIRTHLAND Τα καλά κορίτσια δε μιλάνε γι’ αυτά» στο Αντιγόνη Βαλάκου Αναρτήθηκε 14 Αυγούστου 2025 Σύλληψη εφοριακού μετά από καταγγελία Αναρτήθηκε 13 Αυγούστου 2025 Καβάλα και Πανιώνιος πήραν τα πιστοποιητικά της ΕΕΑ Αναρτήθηκε 13 Αυγούστου 2025 «Ο Υπηρέτης δύο αφεντάδων»: Το αριστούργημα του Κάρλο Γκολντόνι παρουσιάζεται στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων Αναρτήθηκε 13 Αυγούστου 2025 Ο Ιατρικός Σύλλογος Καβάλας συγχαίρει τον Κυριάκο Αναστασιάδη για την εκλογή του στη θέση του Πρύτανη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Αναρτήθηκε 12 Αυγούστου 2025 ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΙΛΙΠΠΩΝ|BIRTHLAND Τα καλά κορίτσια δε μιλάνε γι’ αυτά| Αναρτήθηκε 6 Αυγούστου 2025 «Υπάρχει μια απλή και θεμελιώδης, ζωτική επιθυμία που χαρακτηρίζει τη ζωή του ανθρώπου: Να ταξιδέψει, από ένα σημείο Α σε ένα σημείο Β. Ως Οδύσσεια» – 9 Αυγούστου, 21.00 – Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων