Radio Neapolis 90.8 ΑΚΟΥΣΤΕ ΖΩΝΤΑΝΑ

Μαθητές και μαθήτριες του 17ου Δημοτικού Σχολείου Καβάλας σε ευρωπαϊκή αποστολή στη Σλοβακία

Αναρτήθηκε στις 03/04/2026

Συμμετοχή στο πρόγραμμα Erasmus+ ΚΑ 210 “Little Green Steps” με θέμα το περιβάλλον και τη βιώσιμη ανάπτυξη

Μια ξεχωριστή εκπαιδευτική εμπειρία είχαν την ευκαιρία να ζήσουν δύο εκπαιδευτικοί και μαθητές και μαθήτριες του 17ου Δημοτικού Σχολείου Καβάλας, οι οποίοι συμμετείχαν στην πρώτη μαθητική κινητικότητα του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ KA210 “Little Green Steps”, που πραγματοποιήθηκε από τις 7 έως τις 13 Μαρτίου 2026 στη Σλοβακία.

Η ελληνική αποστολή φιλοξενήθηκε από το σχολείο Základná škola, Pribinova 1, στην πόλη Zlaté Moravce, μαζί με μαθητές και εκπαιδευτικούς από την Πολωνία και την Τουρκία, σε μια συνάντηση αφιερωμένη στο δάσος και στη σημασία του για τη ζωή στον πλανήτη μας.

Θερμή υποδοχή με μουσική και παραδοσιακούς χορούς

Η πρώτη στιγμή στο σχολείο της Σλοβακίας ήταν ιδιαίτερα συγκινητική. Οι οικοδεσπότες είχαν οργανώσει μια γιορτή υποδοχής, στην οποία συμμετείχαν μαθητές όλων των ηλικιών, από 6 έως 15 ετών.

Τα παιδιά υποδέχτηκαν τις αποστολές με παραδοσιακή μουσική που έπαιξαν οι ίδιοι μαθητές με σαξόφωνο και βιολιά, τραγούδησαν και χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς, ενώ προσέφεραν στους επισκέπτες τοπικά εδέσματα.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε το κλίμα που επικρατούσε στο σχολείο. Παρόλο που το σχολείο αριθμούσε περίπου 400 μαθητές, στους χώρους του επικρατούσε ηρεμία, τάξη και σεβασμός, ενώ οι μαθητές ξεχώριζαν για την ευγένεια και την υπευθυνότητά τους. Χαρακτηριστικό ήταν ότι μεγαλύτεροι μαθητές βοηθούσαν τους μικρότερους χωρίς καν την προτροπή των εκπαιδευτικών τους, δημιουργώντας ένα κλίμα συνεργασίας και αλληλεγγύης.

Δραστηριότητες για το δάσος και το περιβάλλον

Η κινητικότητα στη Σλοβακία ήταν αφιερωμένη στο θέμα “Forests for the Future”, με στόχο οι μαθητές να γνωρίσουν καλύτερα τα δασικά οικοσυστήματα και τη σημασία τους για τη ζωή και την ισορροπία του πλανήτη.

Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας οι μαθητές συμμετείχαν σε πολλές δημιουργικές και βιωματικές δραστηριότητες:

  • κάθε αποστολή παρουσίασε την πόλη και το σχολείο της, προβάλλοντας καλές πρακτικές για την προστασία του περιβάλλοντος
  • παρακολούθησαν επιμορφωτική παρουσίαση για τα δάση και συμμετείχαν ενεργά, απαντώντας σε ερωτήσεις και παίρνοντας μέρος σε παιχνίδια γνώσεων
  • δημιούργησαν μουσική χρησιμοποιώντας φυσικά υλικά που συναντάμε στο δάσος
  • μελέτησαν διάφορα είδη φυτών και τη σημασία των δασών
  • παρασκεύασαν οικολογικά απορρυπαντικά με απλά και φιλικά προς το περιβάλλον υλικά
  • συμμετείχαν σε δραστηριότητες coding
  • έλαβαν μέρος σε εικαστικά εργαστήρια δημιουργίας με πηλό
  • συμμετείχαν σε παιχνίδια προσανατολισμού στη φύση
  • δημιούργησαν ψηφιακά συνθήματα για την προστασία των δασών

Μια ιδιαίτερα συμβολική στιγμή ήταν η φύτευση ενός δέντρου στον χώρο του σχολείου, ως σύμβολο της συνεργασίας των χωρών και της κοινής προσπάθειας για την προστασία του περιβάλλοντος. Οι οικοδεσπότες υποσχέθηκαν ότι θα στέλνουν φωτογραφίες στους εταίρους για να παρακολουθούν όλοι μαζί την ανάπτυξή του.

Επαφή με τη φύση και εκπαιδευτικές επισκέψεις

Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων πραγματοποιήθηκαν και αρκετές εκπαιδευτικές επισκέψεις. Οι μαθητές επισκέφθηκαν την ιστορική πόλη Banská Štiavnica, μία από τις πιο γνωστές και γραφικές πόλεις της Σλοβακίας, με μεγάλη ιστορία και σημαντική πολιτιστική κληρονομιά.

Επισκέφθηκαν επίσης μουσείο εικονικής πραγματικότητας, καθώς και κέντρο προστασίας μελισσών, όπου είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με ειδικούς και να ενημερωθούν για τον καθοριστικό ρόλο των μελισσών στο οικοσύστημα.

Στο πλαίσιο των οικολογικών δράσεων πραγματοποιήθηκε και πεζοπορία στη φύση, όπου οι μαθητές γνώρισαν από κοντά το φυσικό τοπίο της περιοχής και είχαν την ευκαιρία να παρατηρήσουν βουβάλια που ζουν στην περιοχή, μια εμπειρία ιδιαίτερα εντυπωσιακή για όλους.

Ένα ξεχωριστό οικολογικό σχολείο

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε και η επίσκεψη σε ένα ιδιαίτερο οικολογικό σχολείο, όπου οι μαθητές εκτός από τα μαθήματά τους συμμετέχουν ενεργά στη φροντίδα και προστασία ζώων που δεν μπορούν να επιβιώσουν μόνα τους στη φύση. Μάλιστα, την ξενάγησή μας στον χώρο ανέλαβε μια μαθήτρια 14 ετών, η οποία μίλησε για όλα τα ζώα που φιλοξενούνται στο σχολείο.

Στον χώρο του σχολείου φιλοξενούνταν διάφορα ζώα, όπως αρπακτικά πουλιά, ψάρια γλυκού νερού, μαϊμούδες, ακόμη και ένα καγκουρό, ενώ δίπλα από αίθουσα διδασκαλίας υπήρχε ακόμη και κροκόδειλος. Όλα αυτά τα ζώα φροντίζονται καθημερινά από τους ίδιους τους μαθητές ηλικίας 6 έως 15 ετών, οι οποίοι έχουν ουσιαστικά την πλήρη ευθύνη της φροντίδας τους σε όλη τη διάρκεια της σχολικής ζωής, από τα διαλείμματα έως και τις περιόδους διακοπών.

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσίασε επίσης η εκπαίδευση σκύλων διάσωσης, στην οποία συμμετείχαν και οι μαθητές, βοηθώντας στην προετοιμασία τους για αποστολές διάσωσης ανθρώπων στο νερό.

Το σχολείο διατηρεί επίσης κήπους και θερμοκήπιο, δημιουργώντας ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξη παχύφυτων φυτών. Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσαν οι κατακόρυφοι κήποι, οι οποίοι αξιοποιούν τον διαθέσιμο χώρο σε ύψος, συμβάλλουν στην εξοικονόμηση χώρου, βελτιώνουν το μικροκλίμα και ενισχύουν τη σύνδεση των μαθητών με το φυσικό περιβάλλον.

Αυτό που εντυπωσίασε ιδιαίτερα την ελληνική αποστολή ήταν ότι τα παιδιά φαινόταν πολύ δεμένα μεταξύ τους και συνεργάζονταν με ενθουσιασμό, έχοντας κοινό στόχο τη φροντίδα των ζώων και την προστασία της φύσης, ενώ ταυτόχρονα διατηρούσαν μια αξιοσημείωτη ηρεμία, ώστε να μην αναστατώνουν τα ζώα.

Συνάντηση με τον δήμαρχο και παραδοσιακές εμπειρίες

Κατά τη διάρκεια της κινητικότητας, οι αποστολές επισκέφθηκαν τον δήμαρχο της πόλης Zlaté Moravce, ο οποίος τους υποδέχθηκε με ιδιαίτερη χαρά και τους προσέφερε αναμνηστικά δώρα.

Στη συνέχεια επισκέφθηκαν ένα παραδοσιακό λαογραφικό μουσείο, όπου μια ομάδα ηλικιωμένων κατοίκων της περιοχής, ντυμένοι με παραδοσιακές στολές, τους υποδέχτηκαν με τραγούδια και χορούς. Οι μαθητές και οι μαθήτριες χόρεψαν μαζί τους, δοκίμασαν παραδοσιακά γλυκά και συμμετείχαν σε δημιουργικές δραστηριότητες, δημιουργώντας όμορφα αναμνηστικά που πήραν μαζί τους.

Εκπαιδευτική επίσκεψη στη Μπρατισλάβα

Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με επίσκεψη στην πρωτεύουσα της Σλοβακίας, τη Μπρατισλάβα. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την πόλη μέσα από μια ξενάγηση με μικρό τουριστικό τρενάκι, το οποίο τους οδήγησε στα σημαντικότερα σημεία του ιστορικού κέντρου. Κατά τη διάρκεια της περιήγησης γνώρισαν την ιστορία και τα αξιοθέατα της πόλης, ενώ επισκέφθηκαν και σύγχρονες περιοχές, όπως το Eurovea Waterfront.

Ξεχωριστή εμπειρία αποτέλεσε επίσης η διαδρομή με εναέριο αναβατήρα προς τον λόφο Kamzík, πάνω από το δάσος που περιβάλλει την πόλη, προσφέροντας μια εντυπωσιακή θέα της περιοχής.

Ένα συγκινητικό αποχαιρετιστήριο και η συνέχεια του προγράμματος

Η εβδομάδα ολοκληρώθηκε με ένα αποχαιρετιστήριο πάρτι στο σχολείο, όπου μαθητές και εκπαιδευτικοί αντάλλαξαν εμπειρίες, αναμνήσεις και ευχές για τη συνέχεια της συνεργασίας.

Οι εταίροι ανανέωσαν το ραντεβού τους για τον Μάιο στην Πολωνία, όπου θα πραγματοποιηθεί η επόμενη συνάντηση του προγράμματος, ενώ στη συνέχεια, τον Οκτώβριο, θα συναντηθούν στην Ελλάδα, με το 17ο Δημοτικό Σχολείο Καβάλας να αναλαμβάνει τη φιλοξενία.

Η ελληνική αποστολή αποχαιρέτησε τους οικοδεσπότες με βαθιά συγκίνηση και ευγνωμοσύνη για τη θερμή φιλοξενία που έζησε και εξέφρασε την ευχή να μπορέσει να προσφέρει και η ίδια στους ευρωπαίους εταίρους μια εξίσου θερμή και αξέχαστη φιλοξενία, όταν επισκεφθούν την Καβάλα.

Στην κινητικότητα συμμετείχαν οι εκπαιδευτικοί Παναγιώτα Τομαζού και Αναστασία Κυρτλιώτου, οι οποίες συνόδευσαν τη μαθητική αποστολή.

Το πρόγραμμα Erasmus+ “Little Green Steps” συνεχίζει να προσφέρει στους μαθητές πολύτιμες εμπειρίες συνεργασίας, γνωριμίας με άλλους πολιτισμούς και ουσιαστικής επαφής με το περιβάλλον, ενισχύοντας τη συνείδηση ότι ακόμη και μικρά βήματα μπορούν να συμβάλουν σε ένα πιο βιώσιμο μέλλον.

ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΝΕΑ
Αναρτήθηκε 23 Αυγούστου 2026 «Έφυγε» από τη ζωή ο Καβαλιώτης συγγραφέας Διαμαντής Αξιώτης Αναρτήθηκε 22 Αυγούστου 2026 Εμφάνιση Λιθόκερων σε παραλίες της Θάσου και της Καβάλας Αναρτήθηκε 22 Αυγούστου 2026 Καταγγελία για σεξουαλική κακοποίηση ανήλικης στη δομή φιλοξενίας στην Καβάλα Αναρτήθηκε 20 Αυγούστου 2026 Άνετη επικράτηση του ΑΟΚ στο φιλικό με την ΑΕ Θράκης Αναρτήθηκε 20 Αυγούστου 2026 ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΟΚ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ: “Δεν ήταν οπτικά ανιχνεύσιμη μια πιθανή κατάρρευση” (Δες φώτο του κτιρίου και βγάλε συμπέρασμα) Αναρτήθηκε 19 Αυγούστου 2026 ΚΑΒΑΛΑ – Πτώση μπαλκονιού στην Γαλλικής Δημοκρατίας. Από τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα – Ποιες οι ευθύνες του ΔΗΜΟΥ Αναρτήθηκε 19 Αυγούστου 2026 Η «Γη της Επαγγελίας», σε σκηνοθεσία Γεωργίας Μαυραγάνη, έρχεται στο 69ο Φεστιβάλ Φιλίππων Αναρτήθηκε 18 Αυγούστου 2026 Εμπορικός Σύλλογος Καβάλας – 12 προτάσεις ενόψει της 90ής ΔΕΘ για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων Αναρτήθηκε 14 Αυγούστου 2026 ΜΑΚΑΡΙΟΣ ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ: “Συμφώνω με την πρωτοβουλία των προέδρων του πρώην Δήμου Φιλίππων για ανασύσταση” Αναρτήθηκε 14 Αυγούστου 2026 Α.Ο. ΚΑΒΑΛΑ – 3-6 επι του Βύρωνα στο φιλικό προετοιμασίας Αναρτήθηκε 14 Αυγούστου 2026 ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟ ΚΑΒΑΛΑΣ – Εντοπισμός φυτείας κάνναβης 695 δενδρυλλίων Αναρτήθηκε 13 Αυγούστου 2026 Πανελληνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινητών παράρτημα Καβάλας – Στήριξη στους αγρότες Καβάλας και Παγγαίου Αναρτήθηκε 13 Αυγούστου 2026 Η ΜΑΡΙΑ ΜΥΛΩΝΙΔΟΥ άξια πρεσβευτής της Φιλαρμονικής του Δήμου Καβάλας στην ΚΕΡΚΥΡΑ στον Εορτασμό του ΑΓΙΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝΑ Αναρτήθηκε 12 Αυγούστου 2026 Απαγορευτικό στα αστικά λεωφορεία έβαλε η Διοίκηση του Νοσοκομείου Καβάλας. Να επανεξετάσει ζητά η διοίκηση του ΚΤΕΛ Αναρτήθηκε 11 Αυγούστου 2026 ΚΑΒΑΛΑ – ΟΔΟΣ ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΟΥ – ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ – ΕΡΓΟ ΜΟΥΡΙΑΔΗ & ΠΕΤΑΜΙΔΗ – ΜΗΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΕΜΒΕΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ; Αναρτήθηκε 11 Αυγούστου 2026 Δριμύ κατηγορώ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΑΜΕΑ ΑΜΘ για προσβασιμότητα σε πολιτιστικές παραστάσεις όπως τη ΜΕΣΟΤΟΙΧΙΑ σε ταράτσα, με ασανσέρ που δεν χωρούσε αναπηρικό αμαξίδιο – ΚΑΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ και πάλι από την ΕΥΑ ΒΑΜΒΑΚΑ Αναρτήθηκε 11 Αυγούστου 2026 Ακινητοποιημένος με το αμάξι του για δυο λεπτά στη μέση του δρόμου! Αναρτήθηκε 10 Αυγούστου 2026 Γιώργος Καρατζιώτης προς Μανίνα Ζουμπουλάκη: “Υπερασπιζόμενη την Βαμβακά, στη συνέντευξη, την κοιτάς μόνο ως «νέα και όμορφη», και μετά ως Καλλιτεχνική Διευθύντρια του ΔΗΠΕΘΕ ΚΑΒΑΛΑΣ που διοικεί, αποφασίζει και λογοδοτεί” Αναρτήθηκε 10 Αυγούστου 2026 ΚΑΒΑΛΑ – Πυρκαγιά στα μαντριά απέναντι από το ΚΤΕΟ στο Κοκκινόχωμα τέθηκε υπό έλεγχο Αναρτήθηκε 10 Αυγούστου 2026 Τρεις νεκρές χελώνες σε ακτές της Καβάλας μέσα σε ένα 24ωρο Αναρτήθηκε 10 Αυγούστου 2026 ΑΓΡΟΤΕΣ ΠΑΓΓΑΙΟΥ – Αρνητική απάντηση ΕΛΓΑ σε ότι αφορά τις αποζημιώσεις για τον περονόσπορο Αναρτήθηκε 9 Αυγούστου 2026 Τουρίστρια από τη Βουλγαρία έχασε τη ζωή της στην παραλία των Αμμολόφων Αναρτήθηκε 9 Αυγούστου 2026 ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ Co2 στην ΚΑΒΑΛΑ – Ο Διεθνούς φήμης Σεισμολόγος Dr Γεράσιμος Παπαδόπουλος* αναλύει τους κινδύνους του σχεδίου του CEO της ENERGEAN OIL&GAS ΜΑΘΙΟΥ ΡΗΓΑ (Δες το Video) Αναρτήθηκε 9 Αυγούστου 2026 ΚΑΒΑΛΑ – ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ – ΧΩΡΙΣ ΣΧΕΔΙΟ η ΒΑΡΙΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ – ΑΡΘΡΟ ΜΙΣΣΙΡΙΑΝ προκαλεί διαδικτυακή αγανάκτηση για την “εθνικότητα” των τουριστών την έλλειψη σχεδίου και την άγνοια ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΩΝ & ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΩΝ Αναρτήθηκε 9 Αυγούστου 2026 Α.Ο.ΚΑΒΑΛΑΣ – Θετικό το πρώτο τεστ. 5-1 τον Άγιο Αθανάσιο Δράμας Αναρτήθηκε 6 Αυγούστου 2026 3.087,60 Ευρώ για το Μεταπτυχιακό της ΒΑΜΒΑΚΑ που συνεχίζει να κρύβεται! ΟΡΓΗ στην ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΚΑΒΑΛΑΣ – Εντολή ΜΟΥΡΙΑΔΗ στο ΔΣ του ΔΗΠΕΘΕ…η ψηφίζετε υπέρ ΕΥΑΣ η παραιτείστε! (Δημοσιεύουμε την απόφαση) Αναρτήθηκε 6 Αυγούστου 2026 Αγανακτισμένοι οι Επαγγελματίες της Θάσου με τους συνεχείς ελέγχους κατά τις ώρες αιχμής Αναρτήθηκε 5 Αυγούστου 2026 KAVALA BC: Παρουσίασε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο Αναρτήθηκε 5 Αυγούστου 2026 ΚΑΒΑΛΑ – Συνύπαρξη ταξί και λεωφορείων στην πιάτσα της οδού Δοϊράνης Αναρτήθηκε 5 Αυγούστου 2026 ΔΗΜΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ – 37χιλ ευρώ στην ΒΑΜΒΑΚΑ για τις ΜΕΣΟΤΟΙΧΙΕΣ στο Momentum Space (πλυσταριό στην Ελ. Δημοκρατίας 47) με 50 θεατές (sold out!) και λόγω ασανσέρ οι ηρωικοί θεατές ανέβηκαν 5 ορόφους με καύσωνα! Αναρτήθηκε 5 Αυγούστου 2026 ΜΑΚΑΡΙΟΣ ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ – Μετά την Υπουργό Οικογένειας …ο Καβαλιώτης βουλευτής ζητά εδώ και τώρα να δοθούν χρήματα στους πληγέντες αγρότες Αναρτήθηκε 4 Αυγούστου 2026 Η εμβληματική τραγωδία «ΠΕΡΣΕΣ» του Αισχύλου στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων Αναρτήθηκε 31 Ιουλίου 2026 ΔΗΠΕΘΕ ΚΑΒΑΛΑΣ – ΕΥΑ ΒΑΜΒΑΚΑ προς ΔΗΜΑΡΧΟ: “Πες τους να ψηφίσουν στο Δ.Σ. να πάρω άλλα 6,2 χιλ ευρώ να ανεβάσω τις “ΜΕΣΟΤΟΙΧΙΕΣ” και να μου εγκρίνουν και την προσωπική βοηθό!” Αναρτήθηκε 28 Ιουλίου 2026 ΜΑΝΙΝΑ ΖΟΥΜΠΟΥΛΑΚΗ*: “Δηλώνω την κατηγορηματική αντίθεσή μου στη σχεδιαζόμενη αποθήκευση Co2 στον Πρίνο, στο θαλάσσιο περιβάλλον μεταξύ της γαλάζιας πολιτείας μας, της Καβάλας και του σμαραγδένιου νησιού μας, της Θάσου”