Radio Neapolis 90.8 ΑΚΟΥΣΤΕ ΖΩΝΤΑΝΑ

Η Αλήθεια

Το ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ του Γιάννη Σαρρή και τα 3.450 Ευρώ που θα δοθούν στο Θεαγένειο και στην Ογκολογική Καβάλας

Αναρτήθηκε στις 20/02/2024

Ο χρήστης Giannis Sarris αισθάνεται γεμάτος ευγνωμοσύνη στην τοποθεσία Το Κουτουκι Του Σαρρη

 Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους ,όσους βοήθησαν με οποιοδήποτε τρόπο σήμερα να επιτευχθεί αυτός ο ιερός σκοπός και στόχος !! Ιδιαίτερα τον Σύλλογο εθελοντών κατά του Καρκίνου Ν.Καβαλας καθώς και τον Όμιλο Inner Wheel Καβάλας !!! Σύλλογο για το Παιδί και την Οικογένεια «»ΠΝΟΗ»» Την ξεχωριστή Regina Makedou που αποτελει παράδειγμα δύναμης και ελπίδας .

Δεν μπορώ να παραλείψω την βοήθεια του Tsormpatzidis Marios αντιδημάρχου Ξάνθης καθώς και την ομάδα Δόξα Σταυρουπόλης όπου για αυτόν τον ιερό σκοπό συγκεντρωσαν 750 ευρώ !!!

Νιώθω την υποχρέωση να ευχαριστήσω τον Nikos Kitsoukakis Olga Damianou και το κατάστημα τους Ζυμωτό ,την εταιρία Artvertise7 ,την εταιρεία DreamCo(τους αδερφούς Μιχαϊλίδη το ζαχαροπλαστείo Butter 'n Fly και το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Σύγχρονο ,Παναγιώτης Τσιτσιλικάκης που οικειοθελώς Προσέφεραν για αυτή την μέρα τις παροχές και χρηματικό ποσό.

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ενημερώσουμε ότι συγκεντρώθηκαν 3,450 ευρώ!!!!

Τις επόμενες μέρες θα ενημερωθείτε που διατέθηκαν τα χρήματα σας.

🫶🏼
 

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΕΣΤΟΥ: «Στη σύσκεψη με τον Αυγενάκη καλέστηκαν από το συντονιστικό, όλοι οι σύλλογοι»

Αναρτήθηκε στις 13/02/2024

Σε ανακοίνωση του, ο Αγροτικός Σύλλογος Νέστου, δίνει κάποιες διευκρινήσεις αναφορικά με την πρόσφατη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Περιφέρειας ΑΜΘ με τον Υπουργό κ. Αυγενάκη:

Μετά από το αίτημά μας προς τον Υπουργό ΑΑΤ κ. Λ. Αυγενάκη και προς τον Περιφερειάρχη ΑΜΘ κ. Χ. Τοψίδη, πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη την Κυριακή 11 Φεβρουαρίου στην Κομοτηνή.

Στη σύσκεψη καλέστηκαν από το συντονιστικό, όλοι οι σύλλογοι που προσκλήθηκαν απ’ την αρχή της σύστασής του ,χωρίς κανέναν αποκλεισμό και ο λόγος δόθηκε σε όλους όσους από τους εκπροσώπους των συλλόγων και συνεταιρισμών παρευρέθησαν.

Όποιος δηλώνει ότι δεν καλέστηκε από το συντονιστικό ψεύδεται και μπορούμε εύκολα να το αποδείξουμε με την κλειστή επικοινωνία του συντονιστικού, μέσω κοινωνικού δικτύου, καθώς και από τη παρουσία των εκπροσώπων των συλλόγων τους στη συνάντηση

Τα γενικά θέματα που θέσαμε στον κ. Υπουργό είναι σχεδόν κοινά για όλη τη χώρα. Τεθήκαν από όλους τους εκπροσώπους, θέματα τοπικής σημασίας και η υπόσχεση του κ. Αυγενάκη με δέσμευση του Περιφερειάρχη ήταν ότι θα συσταθούν ομάδες εργασίας, με τις οποίες θα βρούμε τις λύσεις στα τοπικά ζητήματα.

Οι απαντήσεις του κ. Υπουργού στα γενικά θέματα δεν ικανοποίησαν τα αιτήματα και αναμένουμε τις απαντήσεις στις προτάσεις και λύσεις που του θέσαμε.

Διευκρινίζουμε όμως ότι η δεκαπενταμελής επιτροπή των αγροτών, χωρίς κανένα κτηνοτρόφο και μελισσοκόμο, που θα συναντήσει τον κ. Πρωθυπουργό σήμερα, δεν εκπροσωπεί την Συντονιστική Επιτροπή των Αγροτικών και Κτηνοτροφικών Συλλόγων της περιφέρειάς μας.

Δεν έχουμε εξουσιοδοτήσει κανέναν από τους συμμετέχοντες να μας εκπροσωπήσει, ενώ για βασικά θέματα όπως είναι το θέμα της ΚΑΠ, δεν έχουν τις γνώσεις να στηρίξουν τις σοβαρές αλλαγές που χρειάζονται.

Οι σύλλογοί μας λειτουργούν διεκδικώντας όλο το χρόνο, με συνεχείς παρεμβάσεις κι όταν συνομιλούν με τον οιονδήποτε, εκπροσωπούν τα μέλη των συλλόγων τους κι όχι τον εαυτό τους, όπως συμβαίνει με κάποιους στη σημερινή συνάντηση.

Οι αποφάσεις για τις επόμενες ενέργειές μας, θα συναποφασιστούν άμεσα στην επόμενη σύγκληση της Συντονιστικής Επιτροπής .

 

Το μήνυμα του Προέδρου της Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας της Βουλής στη βασιλόπιτα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εκπαιδευτών

Αναρτήθηκε στις 05/02/2024

Ο χρήστης Μακάριος Λαζαρίδης βρίσκεται στην τοποθεσία Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών

Αθήνα  · Στην εκδήλωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εκπαιδευτών Οδήγησης τόνισα ότι η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Οδικής Ασφάλειας της Βουλής θα είναι πάντα πρόθυμη για ανταλλαγή χρήσιμων απόψεων.

Κοινό μέλημά μας η αποτελεσματική αντιμετώπιση της μάστιγας των τροχαίων ατυχημάτων.

 

Ένταση στο κτήριο της Περιφέρειας ΑΜΘ – Αγρότες επιχείρησαν κατάληψη

Αναρτήθηκε στις 29/01/2024

Να προχωρήσουν σε συμβολική κατάληψη του κτηρίου της Περιφέρειας ΑΜΘ στην Κομοτηνή, προσπάθησαν νωρίς τη Δευτέρα 29 Ιανουαρίου οι αγρότες της Ροδόπης, των οποίων τα τρακτέρ βρίσκονται παραταγμένα έξω από αυτό, από το μεσημέρι της Παρασκευής.

Οι αγρότες διαμαρτύρονται για μια σειρά από προβλήματα που αντιμετωπίζουν, από το κόστος παραγωγής και τα προβλήματα στις πληρωμές της νέας ΚΑΠ, μέχρι τα τοπικά ζητήματα που αφορούν τα εγγειοβελτιωτικά έργα, τα σχέδια βελτίωσης και άλλα.

Το βράδυ της Κυριακής 28 Ιανουαρίου οι αγρότες έκλεισαν την είσοδο την Περιφέρειας με μπάλες από άχυρο, και αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν συμβολική κατάληψη της Περιφέρειας την επόμενη ημέρα, ώστε να εισακουστούν από την Κυβέρνηση. Όμως το πρωί είχαν παραταχθεί μπροστά από την Περιφέρεια ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων δυνάμεων των ΜΑΤ, ώστε να αποτρέψουν την κατάληψη, και τελικά οι αγρότες, μην θέλοντας να κλιμακώνουν την ένταση, δεν συγκρούστηκαν με αυτές.

Παρόλα αυτά τα τρακτέρ παραμένουν στο χώρο, ενώ και το βράδυ αναμένεται να συγκεντρωθούν ξανά αγρότες στο χώρο. Φαίνεται δε πως το μεσημέρι της Τρίτης θα πραγματοποιήσουν πορεία στην Κομοτηνή ξανά με τα τρακτέρ, και στη συνέχεια θα αποσυρθούν για να ετοιμάσουν τις επόμενες κινήσεις τους, που πιθανότατα περιλαμβάνουν και παρουσία στα εγκαίνια της Agrotica στις 1 Φεβρουαρίου, μαζί με αγρότες από όλη την Ελλάδα.

πηγή: paratiritis-news.gr

 

Νέα ασθενοφόρα που ενισχύουν και τον στόλο της Καβάλας

Αναρτήθηκε στις 24/01/2024

Παραδόθηκαν 10 νέα ασθενοφόρα στο ΕΚΑΒ από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, που ήρθαν να προστεθούν στα 7 που ήδη παραδόθηκαν εντός του 2023. Οι πόροι για τα 17 αυτά ασθενοφόρα προήλθαν από δωρεές Ελλήνων συμπολιτών μας στον ειδικό λογαριασμό Covid-19. Η τελετή πραγματοποιήθηκε στην Κεντρική Υπηρεσία του ΕΚΑΒ Αθήνας, παρουσία του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και ΟικονομικώνΚωστή Χατζηδάκη, του Υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη και του προέδρου του ΕΚΑΒ, Νικόλαου Παπαευσταθίου.

Τα 10 νέα ασθενοφόρα θα καλύψουν κρίσιμες ανάγκες στις περιοχές της Θεσσαλονίκης, Κοζάνης, Τρίπολης, Εύβοιας, Καβάλας, Αλεξανδρούπολης και Ηρακλείου. Τους προηγούμενους μήνες είχε ολοκληρωθεί η παράδοση άλλων 6 ασθενοφόρων σε Αττική και Φθιώτιδα, καθώς και μίας Κινητής Μονάδας για τις ανάγκες του ΕΚΑΒ Αθηνών.

 

ΔΡΑΜΑ – Επιβεβαιώθηκαν εστίες αφρικανικής πανώλης των χοίρων

Αναρτήθηκε στις 17/01/2024

Σε συναγερμό τέθηκαν οι κτηνιατρικές αρχές και οι κτηνοτρόφοι της Δράμας μετά την επιβεβαίωση εστίας της αφρικανικής πανώλης σε οικόσιτους χοίρους.

Ειδικότερα, στις 11.01.2024 επιβεβαιώθηκε από το Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς, για την αφρικανική πανώλη του χοίρου (ΑΠΧ) (Διεύθυνση Κτηνιατρικού Κέντρου Αθηνών-Τμήμα Μοριακής Διαγνωστικής, Αφθώδη Πυρετού, Ιολογικών, Ρικετσιακών και Εξωτικών Νοσημάτων) μία εστία της νόσου σε κατοικίδιους χοίρους που αφορά δύο συστεγαζόμενες αγελαίες εκτροφές, στην κοινότητα Παγονερίου, του Δήμου Κάτω Νευροκοπίου, της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας. Οι συγκεκριμένες μονάδες βρίσκονται στην Απαγορευμένη Ζώνη I και αποτελούνται από 174 χοίρους (6 κάπροι,  116 χοιρομητέρες και 52 παχυνόμενα).

 

Οι μεγάλες και ουσιαστικές παρεμβάσεις της ΔΕΥΑ Καβάλας συνεχίζονται…

Αναρτήθηκε στις 15/01/2024

Ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ, Απόστολος Χρόνης και ο εκπρόσωπος της εταιρείας «UW TECH HELLAS A.E.», Νίκος Παπασαραφιανός, υπέγραψαν τη Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2024 το συμφωνητικό για την "Προμήθεια ολιστικού συστήματος διαχείρισης δικτύου ύδρευσης της Δημοτικής Κοινότητας Καβάλας".

ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ

Τηλεπαρακολούθηση των Η/Μ εγκαταστάσεων ύδρευσης

Ανάπτυξη δικτύου τηλεμετρίας

Εγκατάσταση οργάνων μέτρησης παροχής και στάθμης στις εξόδους των δεξαμενών

Εγκατάσταση 44 Τοπικών Σταθμών Ελέγχου

Εγκατάσταση νέων οργάνων μέτρησης και ρύθμισης της υδραυλικής λειτουργίας του δικτύου ύδρευσης και σταθμού μέτρησης της ποιότητας του νερού

Εγκατάσταση Τοπικού Σταθμού Ελέγχου της Ρύθμισης Πίεσης (ΤΣΕΡΠ)

Εγκατάσταση 10 σταθμών μέτρησης υπολειμματικού χλωρίου

Προμήθεια 25.695 υδρομετρητών, με ενσωματωμένο ασύρματο μεταδότη σήματος

Επέκταση του Κεντρικού Συστήματος Ελέγχου (Κ.Σ.Ε.)

Εγκατάσταση Ειδικού Λογισμικού Διαχείρισης Επικοινωνίας, Επεξεργασίας και Εξαγωγής Δεδομένων

ΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ, ΘΟΔΩΡΟΣ ΜΟΥΡΙΑΔΗΣ: "Όπως αντιλαμβάνεστε, οι μεγάλες και ουσιαστικές παρεμβάσεις της ΔΕΥΑΚ συνεχίζονται με αμείωτη ένταση. Το σχέδιο μας για τον εκσυγχρονισμό της επιχείρησης, πλήρως κοστολογημένο και απολύτως έτοιμο από πλευράς μελετών και εξασφάλισης των απαραίτητων χρηματοδοτήσεων, υλοποιείται με σταθερά βήματα. Μου δόθηκε πολλές φορές η ευκαιρία, τόσο στην αρχή της θητείας μας, όσο και στο πρόσφατο παρελθόν, να μιλήσω για την επάρκεια και τον επαγγελματισμό της διοίκησης, των διευθυντικών στελεχών και των εργαζομένων της ΔΕΥΑΚ.Τα παραπάνω εχέγγυα δεν εξασφαλίζουν μόνο το αποτέλεσμα που επιθυμούμε για τον έλεγχο του δικτύου ύδρευσης και τη σταδιακή αντικατάσταση του παλιού εξοπλισμού σε όλα τα επίπεδα, αλλά αποδομούν και τα όποια επιχειρήματα εμφανίζονται στη δημόσια συζήτηση για την συγχώνευση των ΔΕΥΑ σε όλη την επικράτεια. Από τον Σεπτέμβριο του 2019, προχωρήσαμε στη μελέτη, συμβασιοποίηση και την κατασκευή έργων 107 εκατ. ευρώ.Η φημολογούμενη συγχώνευση της ΔΕΥΑΚ με άλλες επιχειρήσεις στην περιοχή μας, δεν πρόκειται να μας βοηθήσει, όπως τουλάχιστον διατείνονται οι θιασώτες αυτού του εγχειρήματος. Η αυτονομία που έχουμε σήμερα μας δίνει τη δυνατότητα να ελέγχουμε στο μέγιστο βαθμό τη λειτουργία της ΔΕΥΑΚ, το περιεχόμενο των νέων επιλογών αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού της, καθώς και το ύψος των χρεώσεων προς τους καταναλωτές. Οι οριζόντιες λύσεις και τα γενικά πλαίσια αναδιοργάνωσης, δεν θα επιφέρουν καμία θεαματική αλλαγή στην προοπτική επιβίωσης των μικρών ή ακόμη και των προβληματικών επιχειρήσεων. Μετά τις σφοδρές αντιδράσεις που υπάρχουν σε όλη τη χώρα για τα σενάρια που απεργάζεται το αρμόδιο υπουργείο, θεωρώ ότι είναι πλέον επιβεβλημένη η αναδίπλωση της κυβέρνησης. Εκτός από τις ενστάσεις για το προτεινόμενο κυβερνητικό πλάνο εξυγίανσης, υπάρχουν και σοβαρές παρατηρήσεις για τις πραγματικές προθέσεις της άλλης πλευράς. Ο νόμος 5037 σχετικά με τη νέα Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων, μπορούσε να προσφέρει τα αναγκαία εφόδια στις ΔΕΥΑ για να εξέλθουν από την οικονομική τους δυσπραγία, αλλά δυστυχώς οι επιχειρήσεις έμειναν χωρίς χρηματική ενίσχυση στην ενεργειακή κρίση, χωρίς προτεραιότητα στον ενεργειακό χώρο, χωρίς τη δυνατότητα να εισπράττουν τις οφειλές μέσω ΑΑΔΕ και χωρίς ρυθμιστική αρχή για την τιμολόγηση.Αν δεν πρυτανεύσει η λογική και δεν αξιολογηθούν σωστά όλα τα δεδομένα, ελλοχεύει ο κίνδυνος να βρεθούμε μπροστά σε μεγάλα αδιέξοδα. Η επίκληση των όποιων προβλημάτων στην εύρυθμη λειτουργία των ΔΕΥΑ, δεν δικαιολογεί βιαστικές κινήσεις και την πιθανή αναψηλάφηση του σεναρίου των ιδιωτικοποιήσεων. Ήμασταν και παραμένουμε κατηγορηματικά αντίθετοι".

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΕΥΑΚ, ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΧΡΟΝΗΣ: "Ο εκσυγχρονισμός των υδρομέτρων και η αντικατάστασή τους με τα πιο εξελιγμένα αποτελεί «κλειδί» για τη διαμόρφωση του νέου, «έξυπνου» χάρτη υδροδότησης και μπορεί να συνδυαστεί με μια σειρά άλλων επενδύσεων σε έργα του δικτύου ύδρευσης του Δήμου Καβάλας. Παράλληλα, τα «έξυπνα» υδρόμετρα, πέρα από τη βέλτιστη διαχείριση του νερού, θα συμβάλλουν και στην επίτευξη μεγάλης εξοικονόμησης ενέργειας. Με την ασφαλή καταμέτρηση των υδρομέτρων και τη σωστή καταγραφή της κατανάλωσης, θα πετύχουμε τη δίκαιη χρέωση των καταναλωτών και την εξοικονόμηση ενέργειας μέσα από τη χρηστή διαχείριση των υποδομών και τον έλεγχο των διαρροών.Η ψηφιακή μετάβαση της ΔΕΥΑΚ είναι μονόδρομος για το αμέσως επόμενο διάστημα. Δεν θα αφήσουμε καμία ευκαιρία χαμένη. Η υλοποίηση της παρούσας σύμβασης μαζί με τις λοιπές συμβάσεις που έχουμε υπογράψει αποδεικνύουν στην πράξη ότι ετοιμαζόμαστε για το μέλλον και ότι είμαστε σε σωστό δρόμο. Στις μεγάλες σύγχρονες απαιτήσεις και προκλήσεις του τομέα υδάτων, η ΔΕΥΑΚ μπορεί να ανταποκριθεί στο έπακρον, επιλέγοντας τη συνεργασία με επιστημονικούς φορείς, ενώ προαπαιτούμενο αποτελεί και η συνεργασία με τους δημότες για να έχουμε το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα, προς όφελος όλων".

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ «UW TECH HELLAS A.E.», ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΣΑΡΑΦΙΑΝΟΣ: "Με τη συγκεκριμένη προμήθεια υδρομέτρων, η ΔΕΥΑΚ περνάει στην ψηφιακή εποχή. Ολοκληρώνεται όλο το δίκτυο της Δημοτικής Κοινότητας Καβάλας και ενσωματώνονται όλα τα απαραίτητα εργαλεία για τον εντοπισμό των διαρροών, της μείωσης του κόστους παραγωγής και του ελέγχου του δικτύου σε καθημερινή βάση".

ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΔΕΥΑΚ, ΑΓΓΕΛΟΣ ΛΟΓΚΑΡΗΣ: "Τα νέα υδρόμετρα έχουν διαφορετική τεχνολογία μέτρησης. Είναι ογκοετρικά υδρόμετρα και μετράνε με μεγαλύτερη ακρίβεια την ποσότητα του νερού".

Με την προμήθεια του νέου εξοπλισμού θα αντικατασταθούν περίπου τα 3/4 όλων των υδρομέτρων του Δήμου Καβάλας (σύνολο 44.500). Η τοποθέτηση τους, για την οποία δεν θα έχουν καμία επιβάρυνση οι καταναλωτές της ΔΕΥΑΚ, θα γίνει από τα συνεργεία της αναδόχου εταιρείας, θα ξεκινήσει σε πρώτη φάση από το Παληό και θα ακολουθήσουν οι περιοχές του Βύρωνα και της Παναγίας.

 

ΔΡΑΜΑ – Tα κομάντο εν μέσω χιονοθύελλας σε σκηνάκια στο Φαλακρό

Αναρτήθηκε στις 10/01/2024

Dimitris Sanozidis

Δράμα.
'Ε Μοίρα Καταδρομών σε άσκηση Χειμερινής διαβίωσης στο όρος Φαλακρό.
Λήψη νωρίς το πρωί εν μέσω σφοδρής χιονοθύελλας...!

Φωτογραφία: Katrantzis Dimitris

 

ΚΑΒΑΛΑ – Η μετακόμιση του Συνδέσμου Φιλών Γραμμάτων & Τεχνών έχει χωρίσει το Δ.Σ. «στα δύο»

Αναρτήθηκε στις 08/01/2024

Το θέμα της μετεγκατάστασης του Συλλόγου Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών από την έδρα του στην οδό Κύπρου σε κτίριο της οδού Βενιζέλου, φαινεται να δημιουργεί διχασμό εντός του συλλόγου.

Ουσιαστικά πρπόκειται για ένα ζήτημα που χώρισε το Δ.Σ. του συλλόγου στα  στα «δύο».

Πιο συγκεκριμένα, υπέρ του κειμένου της σχετικής απόφασης τάχθηκαν έξι  μέλη της Διοίκησης, οι: Σταγγίδης, Μαδεμλή, Καλαντζόπουλος, Κολτσακίδου, Μονογυιού και Ρακιτζής, ενώ κατά τάχθηκαν πέντε, οι: Καμπουρίδης, Γιαννούλα, Καλλιανιώτη, Γκουλούση και Παπαδοπούλου.

Διαβάστε παρακάτω την ανακοίνωση της πλειοψηφίας του ΔΣ του ΣΦΓΤ:

«Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Καβάλας με πλειοψηφία 6-5, απαντώντας στις επικρίσεις που διατυπώνονται για τους χειρισμούς που έκανε μέχρι τώρα, διευκρινίζει πως διαπραγματεύτηκε την παραμονή του στην ιστορική του έδρα, αλλά όταν αυτό δεν έγινε αποδεκτό από την πλευρά της Μητρόπολης αναγκάστηκε να συζητήσει και άλλες εναλλακτικές που του προτάθηκαν.

Έτσι, χωρίς να είναι ικανοποιημένο από τη λύση που του προτάθηκε, αλλά με αίσθημα ευθύνης μπροστά στην πιθανότητα να μείνει άστεγος ο ΣΦΓΤ, αναγκάστηκε να αποδεχτεί την πρόταση της Μητρόπολης για μεταστέγαση στον χώρο ιδιοκτησίας της επί της Βενιζέλου.

Μετά όμως από το το απρόσμενα μεγάλο κύμα συμπαράστασης των παλαιών μελών του όσο και της τοπικής κοινωνίας, αποφασίζει ότι η σκοπούμενη μετεγκατάσταση της έδρας του στο προτεινόμενο από την Μητρόπολη κτήριο, εφόσον βεβαίως οι εργασίες σε αυτό ολοκληρωθούν, να έχει καθαρά προσωρινό χαρακτήρα, με σκοπό την επιστροφή στην από έτους 1960 ιστορική «Στέγη» του, στο ισόγειο του κτηρίου της οδού Κύπρου που περιλαμβάνει φουαγιέ, θεατράκι, παρασκήνια και τουαλέτες, αμέσως μόλις ολοκληρωθούν οι απαραίτητες εργασίες, τόσο στην Στέγη για την εξάλειψη των παλαιών και γνωστών σε όλους προβλημάτων του χώρου όσο και οι απαραίτητες δομικές εργασίες για τις επισκευές του υπόλοιπου κτηρίου προς χρήση της Μητρόπολης.

Η θέση αυτή θεωρούμε ότι διασφαλίζει τόσο τις ανάγκες και το συμφέρον του Συνδέσμου που συμπίπτει με αυτό των πολιτών της Καβάλας όσο και τις ανάγκες και τα συμφέροντα της Μητρόπολης, εφόσον βεβαίως όλα αυτά επισφραγιστούν από έγγραφα, όπως ενδεικτικά παραχώρησης της χρήσης από την Μητρόπολη προς τον Σύνδεσμο».

 

ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΦΝΘ – ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Αναρτήθηκε στις 07/01/2024

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Η μαρτυρία του Ιωάννου προϋπόθεση στην ζωή των Χριστιανών.

Είναι γεγονός ότι ο Ευαγγελιστής Ιωάννης δεν καταγράφει την στιγμή της βάπτισης του Χριστού, σε σχέση με τους τρείς συνοπτικούς Ευαγγελιστές, οι οποίοι βέβαια με μεγαλειώδη απλότητα και εν συντομία αναφέρουν το μεγάλο και θαυμαστό Μυστήριο της Επιφανείας ή Θεοφανίας του Υιού και Λόγου του Θεού, το οποίο αποκαλύπτει διακριτά και αισθητά τα τρία Πρόσωπα της Τριαδικής Θεότητος.   

Στην αυριανή ευαγγελική περικοπή έχει εξαιρετική σημασία η μαρτυρία του Ιωάννου του Προδρόμου, πρόσωπο που διαδραματίζει καταλυτικό ρόλο στην συντέλεια του Βαπτίσματος του Χριστού. Ο Ευαγγελιστής Ιωάννης επικεντρώνεται στην μαρτυρία του Προδρόμου, στην χρονική στιγμή μετά το βάπτισμα του Χριστού, στο θαυμαστό συναίσθημα που γεννήθηκε μέσα του, όταν αντίκρισε το Άγιο Πνεύμα στους ουρανούς σε μορφή περιστεριού, αλλά και στο μεγαλείο της ομολογίας του Προδρόμου ότι όντως εκπληρώθηκαν οι προφητείες και ότι έρχεται Εκείνος που ως αρνίον θα θυσιασθεί και θα σηκώσει την αμαρτία και την ενοχή του εξαλείφοντας αυτή. 

Ο Χριστός βαπτίστηκε στον Ιορδάνη από τον Ιωάννη επειδή ήταν θέλημα και ευδοκία Θεού. Ο Ιωάννης βάπτιζε και προετοίμαζε τους Ιουδαίους ζητώντας την ομολογία στο Θεό και την παραδοχή των αμαρτιών τους, την μετάνοια και την εισαγωγή τους στη νέα ζωή που θα εγκαινιασθεί με τον ερχομό του Μεσσία. Στην ουσία το βάπτισμά του ήταν μία προετοιμασία για την υποδοχή του Χριστού, την οποία βλέπει και βιώνει την εκπλήρωσή της.

Δεν είχε ανάγκη ο Χριστός το προδρομικό βάπτισμα ως αναμάρτητος, αλλά το βάπτισμα είχε ανάγκη από την δύναμη του Χριστού. Το βάπτισμα του προδρόμου ήταν βάπτισμα μετανοίας και τώρα γίνεται βάπτισμα υιοθεσίας στο Πρόσωπο του προαιωνίου Θεού που γίνεται άνθρωπος. 

O Ιωάννης ομολογεί την πίστη του και αναγνωρίζει τον Χριστό ως Θεάνθρωπο. Η ομολογία του ολοκληρώνεται όταν παρακινεί τους μαθητές του να ακολουθήσουν Εκείνον που είναι η πηγή της ζωής και ότι προϋπήρχε πριν από τον ίδιο ασυγκρίτως λαμπρότερος και ενδοξότερος ως Θεός. 

Την ίδια ομολογία πρέπει να αποδεχθούμε και να την θέσουμε και εμείς ὡς προϋπόθεση στην ζωή μας. Στις δυσκολίες της εποχής πρέπει  να βιώνεται με τον τρόπο της ζωής μας και τα έργα μας, όχι μόνο με τα λόγια μας. Ο Θεός γνωρίζει το βάθος της καρδιάς μας και κάνει αισθητή την παρουσία Του όταν τον αναζητούμε και εκφράζουμε δι΄ έργων την αγάπη μας προς Αυτόν.

ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ Φ. Ν. Θ.

Αρχιμ. Παντελεήμων Σάββας

 
ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΝΕΑ
Αναρτήθηκε 21 Φεβρουαρίου 2024 Με τον Κεφαλογιάννη στο Πεντάγωνο ο Μακάριος για Ελικόπτερα και ενίσχυση Πολυδύναμου Ιατρείου Οφρυνίου Αναρτήθηκε 18 Φεβρουαρίου 2024 ΓΕΛ Χρυσούπολης: Ενημερώθηκε για τις ευρωεκλογές από την Άννα – Μισέλ Ασημακοπούλου Αναρτήθηκε 17 Φεβρουαρίου 2024 Επίσκεψη του Δημάρχου Θάσου στον Μακαριώτατο Πατριάρχη Ρουμανίας Αναρτήθηκε 17 Φεβρουαρίου 2024 ΔΗΜΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ – Σε έναν μήνα το κλειστό του Αμυγδαλεώνα θα παραδωθεί αναβαθμισμένο Αναρτήθηκε 16 Φεβρουαρίου 2024 ΚΑΒΑΛΑ – Έκλεψαν ρολόγια, κοσμήματα και χρυσές λίρες Αγγλίας Αναρτήθηκε 13 Φεβρουαρίου 2024 ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΕΣΤΟΥ: «Στη σύσκεψη με τον Αυγενάκη καλέστηκαν από το συντονιστικό, όλοι οι σύλλογοι» Αναρτήθηκε 13 Φεβρουαρίου 2024 Πλησιάζει η έναρξη εργασιών για τον αυτοκινητόδρομο «Καβάλα – Δράμα – Σέρρες» Αναρτήθηκε 13 Φεβρουαρίου 2024 Ημερίδα επαγγελματικού προσανατολισμού από τον Σύνδεσμο Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ν. Καβάλας Αναρτήθηκε 12 Φεβρουαρίου 2024 ΚΑΒΑΛΑ – Το «ευχαριστώ» Τσιτσιλικάκη στον άνθρωπο που φροντίζει δεκάδες αδέσποτες γάτες Αναρτήθηκε 12 Φεβρουαρίου 2024 Σύσκεψη στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ για τα αγροτικά ζητήματα παρόντος του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Αναρτήθηκε 12 Φεβρουαρίου 2024 To Τhink Tank των Επιστημονικών Φορέων και Συλλόγων του Δήμου Καβάλας έκανε ένα πρώτο επιτυχημένο βήμα Αναρτήθηκε 9 Φεβρουαρίου 2024 «Στα χέρια» του Δήμου Καβάλας το λιμανάκι των Σφαγείων Αναρτήθηκε 9 Φεβρουαρίου 2024 Από κοινού συμμμετοχή Δήμων Καβάλας, Παγγαίου και Νέστου σε τουριστικές εκθέσεις Αναρτήθηκε 9 Φεβρουαρίου 2024 ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΚΑΒΑΛΑΣ – Το πρόγραμμα της Β’ Καλλιτεχνικής Περιόδου 2023-2024 Αναρτήθηκε 8 Φεβρουαρίου 2024 ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΠΙΕΡΡΑΚΑΚΗΣ – Το σχέδιο της Κυβέρνησης για τα τμήματα του ΔΙΠΑΕ στην Καβάλα Αναρτήθηκε 5 Φεβρουαρίου 2024 Αεροπορία Στρατού: Νέα δεδομένα και αβαντάζ σε Χρυσούπολη και Αλεξάνδρεια για τη μετεγκατάσταση της 1ης ΤΑΞΑΣ Αναρτήθηκε 4 Φεβρουαρίου 2024 Νίκες για Νέστο και Καβάλα Αναρτήθηκε 4 Φεβρουαρίου 2024 ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΜΟΥΡΙΑΔΗΣ: «Δέσμευσή μου η στήριξη του Συλλόγου Εθελοντών κατά του Καρκίνου» Αναρτήθηκε 4 Φεβρουαρίου 2024 Γ.Σ. ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΠΟΛΗΣ – Επιστροφή στις νίκες Αναρτήθηκε 2 Φεβρουαρίου 2024 ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΔΗΜΟΣ – Κοπή πίτας και βραβεύσεις πρωην αντιδημάρχων που προσέφεραν Αναρτήθηκε 1 Φεβρουαρίου 2024 Προχωρεί το έργο 248,5 εκατ. στην Εθνική Οδό Δράμας-Αμφίπολης Αναρτήθηκε 31 Ιανουαρίου 2024 ΜΑΚΑΡΙΟΣ ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ – Να αποβάλλουμε από τον αθλητισμό όσους αγνοούν τις πραγματικές αξίες του Αναρτήθηκε 31 Ιανουαρίου 2024 ΔΗΜΟΣ ΝΕΣΤΟΥ – Με τις ευλογίες του Πατέρα Τιμόθεου η κοπή της βασιλόπιτας Αναρτήθηκε 30 Ιανουαρίου 2024 ΔΗΜΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ – Σημαντική αποσυμφώρηση σε διάφορα σημεία της πόλης με την περισυλλογή εγκαταλελειμμένων οχημάτων Αναρτήθηκε 29 Ιανουαρίου 2024 Ένταση στο κτήριο της Περιφέρειας ΑΜΘ – Αγρότες επιχείρησαν κατάληψη Αναρτήθηκε 26 Ιανουαρίου 2024 Εντός του 2025 επεκτείνεται το δίκτυο φυσικού αερίου σε Αλεξανδρούπολη και Καβάλα Αναρτήθηκε 25 Ιανουαρίου 2024 Ε.Π.Σ.ΚΑΒΑΛΑΣ – Σπουδαίες αναμετρήσεις για τη Δ’ φάση του Κυπέλλου. Χωρίς αγωνα ο ΑΟΚ Αναρτήθηκε 25 Ιανουαρίου 2024 ΞΑΝΘΗ – Έκλεψαν 1 τόνο ξύλα αλλά συνελήφθησαν Αναρτήθηκε 25 Ιανουαρίου 2024 Εορτασμός της επετείου μνήμης του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου με πλήθος κόσμου απο την παραμονή Αναρτήθηκε 24 Ιανουαρίου 2024 Η σύντροφος του Καβαλιώτη διαιτητή Σταύρου Μάνταλου δέχθηκε επίθεση από αγνώστους Αναρτήθηκε 24 Ιανουαρίου 2024 ΚΥΠΕΛΛΟ Ε.Π.Σ.Κ. – Ο Α.Ο.Κ. νίκησε το Νέστο στα πέναλτι Αναρτήθηκε 24 Ιανουαρίου 2024 ΔΗΜΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ – Ανοιχτή πρόσκληση για συμμετοχή στην Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία Αναρτήθηκε 24 Ιανουαρίου 2024 Νέα ασθενοφόρα που ενισχύουν και τον στόλο της Καβάλας Αναρτήθηκε 19 Ιανουαρίου 2024 ΔΗΜΟΣ ΠΑΓΓΑΙΟΥ – Συνάντηση για τις δομές που αφορούν τις οικογένειες και τις ανάγκες τους