Radio Neapolis 90.8 ΑΚΟΥΣΤΕ ΖΩΝΤΑΝΑ

Η Αλήθεια

Νέα Περιφέρειακή Αναγέννηση – «Τα ψεύδη και οι συκοφαντίες Τοψίδη πέσανε στο κενό»

Αναρτήθηκε στις 29/11/2022

Ο συνδυασμός "Νέα Περιφερειακή Αναγέννηση" του Περιφερειάρχη ΑΜΘ Χρήστου Μέτιου, στο ότι η μήνυσή του Μ. Τοψίδη, κατά αιρετών στελεχών, για παράβαση καθήκοντος, τέθηκε στο αρχείο, σημειώνοντας παράλληλα ότι ο κ. Τοψίδης είναι ο αρντηικός πρωταγωνιστής της Περιφέρειας ΑΜΘ, του οποίου τα ψεύδη και οι συκοφαντίες πέσανε στο κενό.

Αναλυτικά στην ανακοίνωση της η παράταξη της Νέας Περιφερειακής Αναγέννησης αναφέρει:

«Ο κ. Τοψίδης, στις 3/8/22, υπέβαλε μήνυση εις βάρος τριών αιρετών στελεχών της Περιφέρειάς μας, του κ. Χρήστου Παπαθεοδώρου, Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου, του Χρήστου Γάκη, Αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας, και του Βασίλη Δελησταμάτη, Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, για παράβαση καθήκοντος σχετικά με το θέμα της εταιρείας SELECTA HELLAS.
Με ανυπόστατους, ψευδείς και κατασυκοφαντικούς ισχυρισμούς, κατηγόρησε τα τρία εκλεγμένα στελέχη της Περιφέρειάς μας ότι κινήθηκαν για να έχουν περιουσιακό όφελος και να ζημιώσουν το κράτος. Η Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ροδόπης, στις 9/11/22, εξέδωσε διάταξη με την οποία έθεσε την υπόθεση στο αρχείο, κρίνοντας ότι καμία παράβαση καθήκοντος δε διαπιστώθηκε εκ μέρους των ανωτέρω στελεχών.

Οι κ.κ. Παπαθεοδώρου, Γάκης και Δελησταμάτης έχουν ήδη μηνύσει τον κ. Τοψίδη για ψευδή καταμήνυση και συκοφαντική δυσφήμιση και θα ακολουθήσει εκ μέρους τους σχετική αγωγή αποζημίωσης. Η προσπάθεια του κ. Τοψίδη να ποινικοποιήσει την πολιτική δραστηριότητα των αιρετών στελεχών της Περιφέρειάς μας, και μάλιστα χωρίς κανένα στοιχείο, είναι από μόνη της απαράδεκτη.
Σκοπός του ήταν να εκφοβίσει, να δυσφημίσει και εντέλει να βλάψει πολιτικά τους τρεις συναδέλφους και την παράταξή μας.
Το μόνο που κατάφερε τελικά είναι να πέσει ο ίδιος μέσα στο βούρκο που ετοίμαζε για άλλους.
Ο κατήφορός του δεν έχει τελειωμό.
Η πολιτική αντιπαράθεση μαζί του έχει χάσει προ πολλού την αξία και το νόημα της. Ο κ. Τοψίδης, μέσα από τις πράξεις του, έχει καταφέρει να γίνει ο αρνητικός πρωταγωνιστής της Περιφέρειάς μας».

 

ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΥΜΠΟΥΡΟΠΟΥΛΟΣ στη «Ν»: «Από όποιο μετερίζι… παλεύω να προσφέρω στο συνάνθρωπο μου ένα καλύτερο αύριο»

Αναρτήθηκε στις 26/11/2022

Συνέντευξη στον Σταύρο Δεληγιάννη

 • Αρχικά να σας πω ότι δεν μετανιώνω για τις επιλογές μου. Από κάθε επιλογή εξελίσσεσαι και γίνεσαι καλύτερος άνθρωπος
 • Ένα λάθος που γίνεται, είναι πως θεωρείται πως η ΕΕ δεν επιτελεί την αποστολή της. Όμως αυτό δεν ισχύει
 • Το Ευρωκοινοβούλιο με την θέληση των Ευρωπαϊκών Λαών έχει εφτά διαφορετικές ευρωομάδες, κάποιες με αντιευρωπαϊκή ατζέντα και καμία Ευρωομάδα δεν έχει την πλειοψηφία του Σώματος.
 • Τους γονείς μου και τον αδερφό μου τους συναντώ όταν είμαι Αθήνα και απολαμβάνουμε μαζί οικογενειακές στιγμές
 • Mου λείπει με βεβαιότητα το ότι δεν έχω το χρόνο για να επισκεφθώ αίθουσες σινεμά με τη συχνότητα που το έκανα στο παρελθόν και είναι κάτι που αγαπώ ιδιαίτερα
 • Αγαπημένη μου ταινία είναι το «The Matrix»
 • Μου λείπει το ζεστό αχνιστό σπιτικό φαγητό γιατί με τους ρυθμούς που τρέχω, δεν έχω αυτή τη πολυτέλεια 

Συνέντευξη παραχώρησε στη "Ν' και στον Σταύρο Δεληγιάννη ο Ευρωβουλευτής της ΝΔ κ. Στέλιος Κυμπουρόπουλος απαντώντας εφ όλης της ύλης τόσο για τα διεθνή όσο και για τα τρέχοντα ζητήματα της Ε.Ε, όπως επίσης και για την προσωπική του διαδρομή από τις αίθουσες των δημοσίων νοσοκομείων στο Ευρωκοινοβούλιο.

Αναλυτικά η συνέντευξη

Ερωτ. Ακούγεται κλασσική ερώτηση αλλά πως ένας γιατρός και μάλιστα στο ΕΣΥ αποφασίζει να μεταπηδήσει στην Ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή;

Την ιατρική την αγαπώ πολύ. Η ψυχιατρική μου ειδικότητα, δε, μου έχει χαρίσει πολλές όμορφες στιγμές ειδικά όταν επιτυγχάνεται η ψυχική αποκατάσταση των ασθενών μου. Η πολιτική, μου έχει χαρίσει εξίσου όμορφες και σημαντικές στιγμές, μέσω της διαμόρφωσης πολιτικών που συντελούν στην καλυτέρευση της ζωής των συνανθρώπων μου.

Εάν δε, εξετάσουμε καλύτερα τι εστί ιατρική και τι πολιτική, θα καταλήξουμε πως και τα δυο έχουν εν κατακλείδι ένα κοινό παρονομαστή. Στοχεύουν στον να κάνουν τον κόσμο μας καλύτερο. Αυτό είναι λοιπόν για εμένα το νόημα πίσω απ’ όλες μου τις επιλογές, να μπορέσω -από όποιο μετερίζι- να προσφέρω στο συνάνθρωπο μου ένα καλύτερο αύριο.

Θεωρώ αδόκιμο ακόμα να χρησιμοποιείται ο αναχρονιστικός όρος άτομα με δεξιότητες. Υπάρχει συγκεκριμένο σκεπτικό όταν χρησιμοποιώ τον όρο ανάπηρα άτομα

Ερωτ. Από την μέχρι στιγμής πορεία είστε ικανοποιημένος από την επιλογή σας η υπάρχουν στιγμές που μετανιώσατε για την επιλογή σας;

Αρχικά να σας πω ότι δεν μετανιώνω για τις επιλογές μου. Από κάθε επιλογή εξελίσσεσαι και γίνεσαι καλύτερος άνθρωπος.  Η πολιτική, μου έχει χαρίσει όπως σας προ είπα πολύ όμορφες στιγμές. Έχοντας ως γνώμονα το κοινό καλό,  προχωρώ και στοχεύω στην καλυτέρευση της ζωής των συμπολιτών μου. Σίγουρα υπάρχουν εμπόδια στην πορεία, αλλά ο στόχος είναι τόσο σημαντικός που αντισταθμίζεται με την όποια δυσκολία.

Ερωτ. Γνωρίζετε ότι υπάρχει ελλιπής πληροφόρηση στην Ελλάδα για τα τεκταίνομε στην Ε.Ε. Περιμένουμε πολλά από τους νέους πολιτικούς και μάλιστα χιλιάδες ψηφοφόροι σας περιμένουν να μάθουν εν μέσω τόσων προβλημάτων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο αν η Ε.Ε. έχει τους μηχανισμούς να επιτελέσει αυτό για το οποίο συστάθηκε;

Θα συμφωνήσω μαζί σας. Υπάρχει ένα έλλειμμα πληροφόρησης για όσα συμβαίνουν στα όργανα της ΕΕ και σύγχυση για τις αρμοδιότητες τους. Αυτό είναι λογικό ως ένα βαθμό, καθώς η ΕΕ έχει πολλαπλά επάλληλα επίπεδα λήψης και επικύρωσης αποφάσεων. Έχουμε την Επιτροπή, τις Συνόδους Υπουργών και Ηγετών και το Ευρωκοινοβούλιο. Αυτό που είναι βέβαιο είναι, πως ανεξάρτητα από όσα γίνονται ή δεν γίνονται γνωστά στο ευρύ κοινό των ευρωπαϊκών λαών, η ΕΕ διαρκώς εξελίσσεται και αναπτύσσει νέες πολιτικές και κοινά εργαλεία αντιμετώπισης των προκλήσεων και κρίσεων της εποχής μας. 

Ένα λάθος που γίνεται, είναι πως θεωρείται πως η ΕΕ δεν επιτελεί την αποστολή της. Όμως αυτό δεν ισχύει. Η ΕΕ από την στιγμή συγκρότησης της το 1992, όταν αντικατέστησε την ΕΟΚ, έχει κάνει απίστευτες υπερβάσεις. Από μία κοινή νομισματική και οικονομική ζώνη με ελευθερία κίνησης ατόμων και κεφαλαίων  έχει φτάσει να διαμορφώνει κοινή ενεργειακή πολιτική, κοινή πολιτική υγείας  για την αντιμετώπιση της Covid, κοινό ταμείο ανάκαμψης από την πανδημία, πολιτικές απασχόλησης, χρηματοδοτικά εργαλεία για την Πράσινη Μετάβαση, έχει εκδώσει μέχρι και κοινό Ευρωομόλογο. Και αυτά είναι μόνο όσα έχουν συμβεί μέσα σε δύο χρόνια. Η ΕΕ όπως και συνολικά ο στόχος της ευρωπαϊκής ενοποίησης είναι μοναδικός στην παγκόσμια ιστορία καθώς είναι διαρκώς εξελικτικός και πραγματοποιείται με κοινή συναίνεση λαών και κυβερνήσεων χωρίς να υφίσταται κάποια ανώτερη δύναμη  που να το προωθεί παρά μόνο η επιθυμία της Κοινής Πορείας των Λαών μας.  

Ερωτ. Τι σας λείπει περισσότερο από την Ελλάδα; Ποιο είναι το αγαπημένο σας χόμπι; Η αγαπημένη σας ταινία; Το αγαπημένο σας φαγητό;

Οπότε τους γονείς μου και τον αδερφό μου τους συναντώ όταν είμαι Αθήνα απολαμβάνουμε μαζί οικογενειακές στιγμές

Η αλήθεια είναι ότι ουσιαστικά δε μου λείπει κάτι ιδιαίτερο αφού τις μισές μέρες τις εβδομάδος βρίσκομαι στην Ελλάδα. Σίγουρα ο τρόπος που κινούμαι πλέον είναι πολύ διαφορετικός από αυτό που ήταν πριν από τρία χρόνια, εννοώντας ότι οι γονείς μου απολαμβάνουν τη δικιά τους καθημερινότητα χωρίς να πρέπει να ακολουθήσουν το δικό μου δύσκολο δρόμο. Οπότε τους γονείς μου και τον αδερφό μου τους συναντώ όταν είμαι Αθήνα και απολαμβάνουμε μαζί οικογενειακές στιγμές. Σίγουρα δεν έχω το χρόνο να δω φίλους όσο θα ήθελα και έχω ανάγκη, αλλά ευτυχώς σε αυτό βοηθάει η τεχνολογία. Αυτό που μου λείπει με βεβαιότητα είναι ότι δεν έχω το χρόνο για να επισκεφθώ αίθουσες σινεμά με τη συχνότητα που το έκανα στο παρελθόν και είναι κάτι που αγαπώ ιδιαίτερα. Αγαπημένη ταινία είναι το «The Matrix». Τέλος, κάτι ακόμα που μου λείπει είναι το ζεστό αχνιστό σπιτικό φαγητό γιατί με τους ρυθμούς που τρέχω, δεν έχω αυτή τη πολυτέλεια.  

Ερωτ. Πανδημία, Ενέργεια, φτωχοποίηση, πόλεμος και αναθεωρητικές τακτικές… δώστε μου σας παρακαλώ αν υπάρχει Ευρωπαϊκό σχέδιο αντιμετώπισής τους και αν είστε ικανοποιημένος προσωπικά από τα αντανακλαστικά της Ε.Ε.

Είναι απόλυτα φυσική η ανησυχία των ευρωπαίων πολιτών εξαιτίας των απανωτών και συνεχόμενων κρίσεων που έχουν προκύψει. Η ΕΕ  ως οντότητα σε όλες αυτές τις κρίσεις μπορεί να δράσει και δρα όταν έχει την απόλυτη συναίνεση των κρατών μελών της. Τα κράτη μέλη χρειάζεται να  αποφασίσουν να σχεδιάσουν κοινές πολιτικές και να προχωρήσουν με μια κοινή συμφωνημένη πολιτική.  Όταν υπάρχει αυτή η συναίνεση, υπάρχει και η ταχύτητα δράσης της ΕΕ και εν τέλει είναι βέβαιη και η αποτελεσματικότητα της. Για παράδειγμα όταν τα κράτη μέλη αποφάσισαν να αντιμετωπίσουν συνολικά την πανδημία, αντιμετωπίστηκαν οι ελλείψεις αναλωσίμων και υγειονομικού υλικού που υπήρχαν στην αρχή της πανδημίας και μπορέσαμε να εφοδιαστούμε με εκατομμύρια δόσεις εμβολίων. Αντίστοιχα με την ενεργειακή κρίση, όταν τα κράτη μέλη επέλεξαν να αναθέσουν στα όργανα  της Ένωσης τη σχεδίαση στρατηγικής, πετύχαμε να καλύψουμε τις ενεργειακές ανάγκες των κρατών από εναλλακτικούς προμηθευτές, να γεμίσουμε τις αποθήκες μας με τα μέγιστα δυνατά αποθέματα φυσικού αερίου και να έχουμε εναλλακτικό σχέδιο αρωγής μεταξύ των κρατών μελών, που πιθανόν θα αντιμετωπίσουν ελλείψεις. 

Πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους πως η ΕΕ δεν είναι ένας μονολιθικός μηχανισμός και πως αντλεί την εξουσία της από τα κράτη-μέλη. Η νομιμοποίηση της είναι από τις εθνικές κυβερνήσεις και τα εθνικά κοινοβούλια. Αυτός είναι και ο λόγος που υφίσταται η διαρκής αγωνία, όταν οι ευρωπαϊκοί λαοί με την ψήφο τους ενισχύουν αντιευρωπαϊκές δυνάμεις ή λαϊκιστές. Σε τέτοιες περιπτώσεις η ενοποιητική διαδικασία  και η ταχύτητα λήψης αποφάσεων επηρεάζεται. Αν λοιπόν οι ευρωπαϊκοί λαοί θέλουν περισσότερη και ισχυρότερη Ευρώπη θα πρέπει να υποστηρίζουν και τις πολιτικές δυνάμεις και τις πολιτικές ηγεσίες που έχουν πραγματικά ευρωπαϊκή ταυτότητα. Τα αντανακλαστικά της ΕΕ κρίνονται όχι στις κρίσεις αλλά σε κάθε κάλπη που στήνεται σε κάθε κράτος μέλος. 

6) Στην Ελλάδα υπάρχει γραφειοκρατία, στην Ευρώπη και στα όργανά της ο Ευρωβουλευτής έχει πραγματική δύναμη ή αντιμετωπίζει μαζί με τους πολίτες και αυτός μία από τα ίδια και πρέπει να μεσολαβεί για να λύνει προβλήματα;

 Στην ΕΕ και στα όργανα της δεν υφίσταται ακριβώς γραφειοκρατία. Υφίστανται όμως σαφώς προκαθορισμένες διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν από όλους. Αυτό μπορεί κάποιες φορές να ξενίζει κάποιους αλλά είναι ο μόνος τρόπος να επιτευχθεί η ομαλή λειτουργία ενός πολυεθνικού μηχανισμού όπως τα όργανα και οι οργανισμοί της  ΕΕ και ταυτόχρονα να γίνεται η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση πόρων και προσωπικού με διαφάνεια. Οι Ευρωβουλευτές για να μιλήσω για εμάς, έχουμε ισχύ αλλά αυτή προέρχεται μέσα από την καθολική δράση μας ως Οργάνου ή την μαζική μας προσπάθεια στα πλαίσια της Ευρωομάδας στην οποία ανήκουμε. Το Ευρωκοινοβούλιο δεν είναι η Γερουσία ή Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ. Πρέπει να δρας στα πλαίσια της Ευρωομάδας σου επιχειρηματολογώντας, πρέπει να είσαι τυπικός στα καθήκοντα σου, ώστε να ενημερώνεσαι, να παρακολουθείς τις εξελίξεις και να είσαι ευέλικτος. Το Ευρωκοινοβούλιο με την θέληση των Ευρωπαϊκών Λαών έχει εφτά διαφορετικές ευρωομάδες, κάποιες με αντιευρωπαϊκή ατζέντα και καμία Ευρωομάδα δεν έχει την πλειοψηφία του Σώματος. Η επίτευξη πλειοψηφιών  και η ισχύς του ευρωβουλευτή εξαρτάται από την διαρκή διαπραγμάτευση. Αν οι ευρωπαϊκοί λαοί με την ψήφο τους αλλά και με τις αποφάσεις τους στα Εθνικά κοινοβούλια ενίσχυαν τις αρμοδιότητές του Ευρωκοινοβουλίου θα ήταν και μεγαλύτερα τα περιθώρια δράσης των ευρωβουλευτών.        

7) Στις Επιτροπές που συμμετέχετε γίνεται ουσιαστική δουλειά η απλά διεκπεραιώνονται τα ζητήματα;

Σε όλες τις Επιτροπές γίνεται πραγματικά πολύ σημαντική δουλειά. Το ευρωκοινοβούλιο εκ της φύσης του συνδιαμορφώνει πολιτικές, δεν τις νομιμοποιεί. Η Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο  είναι που χρειάζονται το ευρωκοινοβούλιο και όχι το αντίθετο. Για αυτό και σε κάθε νομοθέτημα και ψήφισμα μετά από σοβαρό και εκτενή διάλογο, ακολουθούν δεκάδες τροπολογίες που οδηγούν σε ένα κείμενο που απηχεί τις αντιλήψεις του Κοινοβουλίου. Μπορεί η διαδικασία αυτή να είναι μακρόσυρτη, όμως επιτρέπει να μην παρουσιαστούν φαινόμενα αυθαιρεσίας από την Επιτροπή και να εκφράζεται η βούληση των ευρωπαϊκών λαών και όχι μίας ευρωπαϊκής θεσμικής ιεραρχίας. 

8)Πιστεύεται ότι υπάρχει η Ευρώπη των λαών ή χρειάζεται δρόμος ακόμα;

Ευρώπη των λαών υφίσταται, με την έννοια ότι οι λαοί επιθυμούν περισσότερη Ευρώπη και μεγαλύτερη αλληλεγγύη. Όμως αυτό που απουσιάζει από τους λαούς και κατά συνέπεια από τις κυβερνήσεις είναι η κοινή στόχευση. Κάποιοι επιθυμούν να δοθεί έμφαση σε ζητήματα θεσμικά και ζητήματα δικαιωμάτων, όπως οι σκανδιναβικές χώρες.  Άλλοι επιθυμούν να δοθεί έμφαση στις αναπτυξιακές πολιτικές και την διάθεση πρόσθετων πόρων, όπως οι χώρες της Βαλκανικής. Η Ελλάδα επιθυμεί να δοθεί έμφαση στις πολίτικές ασφάλειας ( εξωτερική πολιτική, μεταναστευτικό). Και αυτό συνεχίζεται σε μία μεγάλη γκάμα θεμάτων. Η πορεία της ενοποίησης είναι μακρά, απαιτητική και θα έχει φυσικά περιόδους που θα παρουσιάζεται επιτάχυνση και στασιμότητα. Έχουμε 27 κράτη μέλη με διαφορετικές ιστορικές, οικονομικές, κοινωνικές, θεσμικές αφετηρίες. Έχουμε διανύσει πολύ δρόμο και έχουμε ξεπεράσει μαζί πολλές τρικυμίες. Έχουμε μοιραστεί την κοινή ευημερία και έχουμε ακόμα πολλά βήματα να κάνουμε.

Η επιτυχία του εγχειρήματος εξαρτάται από όλους τους Ευρωπαίους και τις αποφάσεις, που λαμβάνουμε με την ψήφο μας και με την στήριξη και εφαρμογή των κοινών πολιτικών μας.     

9) Τα ΑΜΕΑ και τα άτομα με δεξιότητες νιώθουν πολίτες 3ης κατηγορίας. Ποιο μήνυμα θα θέλατε να τους στείλετε;

Βρισκόμαστε σε μια μεταβατική εποχή στην οποία πραγματοποιούνται εξελίξεις όσον αφορά τα πάγια αιτήματα των Ελλήνων αναπήρων πολιτών. Για αυτό θεωρώ αδόκιμο ακόμα να χρησιμοποιείται ο αναχρονιστικός όρος άτομα με δεξιότητες. Υπάρχει συγκεκριμένο σκεπτικό όταν χρησιμοποιώ τον όρο ανάπηρα άτομα. Και ακολουθώντας αυτό το σκεπτικό θεωρώ ότι  η καλυτέρευση της ζωής των ανάπηρων συμπολιτών μας είναι στόχος της σημερινής Κυβέρνησης και αυτό αποδεικνύεται  και με τη σύνταξη του Εθνικού Σχέδιου δράσης για την αναπηρία. 

Ένα σχέδιο δράσης που η κάθε προβλεπόμενη υπηρεσία θεσμοθετείται ως δικαίωμα κι όχι σαν μια παροχή. Δικαιώματα που πλέον έχουν περάσει στην ελληνική νομοθεσία και είναι αναφαίρετα, δεν είναι ένα σύνολο παροχών με ημερομηνίες λήξης. Είναι κάτι που έγινε για να μείνει και που σταδιακά θα φέρει ριζικές αλλαγές στις ζωές των αναπήρων αλλά και στην ευρύτερη κοινωνία.

Για τη μετάβαση αυτή είναι απαραίτητη και η ενημέρωση και υποστήριξη του στενού οικογενειακού περιβάλλοντος των αναπήρων ατόμων, αλλά και η ενημέρωση της ευρύτερης κοινωνίας, από την οποία σήμερα είμαστε σχετικά αποκομμένοι. Η κοινωνία πρέπει να μας αποδεχτεί τα ανάπηρα άτομα ως φορείς δικαιωμάτων και ισότιμα μέλη της , γιατί εν τέλη μέσα σε αυτή ζούμε και δεν θέλουμε  να ζούμε σε προστατευτικές φούσκες. Με το εθνικό σχέδιο δράσης και με επιπρόσθετες βελτιώσεις θα υλοποιηθούν όλα αυτά, σε αρμονία με την Ευρωπαϊκή Στρατηγική για την αναπηρία αλλά και τη Σύμβαση των δικαιωμάτων των αναπήρων των Ηνωμένων Εθνών, χρησιμοποιώντας το Ταμείο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία, αλλά και εθνικούς πόρους. 

Αυτή η αλλαγή δεν θα συμβεί από τη μία μέρα στην άλλη, θα πάρει χρόνια, γι’ αυτό οι δύσπιστοι ίσως σήμερα δεν βλέπουν κάτι διαφορετικό, όμως έχουν μπει πλέον στη χώρα μας τα θεμέλια, με καθυστέρηση μισού αιώνα, αλλά μπήκαν τώρα από την Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, κι είναι ευθύνη όλων μας να τα διαφυλάξουμε και να χτίσουμε πάνω σε αυτά προς την σωστή κατεύθυνση όχι μόνο των Ευρωπαίων εταίρων μας, αλλά και των Ελλήνων αναπήρων που είναι οι καλύτεροι γνώστες των ατομικών μας αναγκών. 

 

Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας – Αυτοψία με τα συνεργεία στα ρέματα

Αναρτήθηκε στις 25/11/2022

Η σχετική ανάρτηση του Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας κ. Αλέξη Πολίτη:

Ο χρήστης Alexis Politis είναι με τους Alexis Politis και Apostolos Malamidis στην πόλη Χαϊδευτό.

2 ώρ.  · Όταν οι πολίτες μιλάνε, οι διοικούντες οφείλουν να ακούνε και να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να εξυπηρετούν και να βοηθούν.

Προς διασφάλιση λοιπόν των περιοχών του Δήμου Νέστου που επλήγησαν από τις πλημμύρες, εντείνονται οι εργασίες καθαρισμού ρεμάτων και τάφρων στις περιοχές του Χαιδευτού, της Νέας Καρυάς και της ευρύτερης περιοχής.

Έχοντας προσωπική επικοινωνία με όλες τις Κοινότητες, τους Δήμους και τα ΤΟΕΒ της Π.Ε. Καβάλας, είμαστε δίπλα σε όποιον μας χρειάζεται, ενεργά και αποτελεσματικά, για να εξασφαλίσουμε την υγεία και την περιουσία κάθε πολίτη.

 

Στον Ιερό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου Πολυκάρπης Αριδαίας η Μαίρη με τον Μητροπολίτη Προύσας

Αναρτήθηκε στις 21/11/2022
Η Μαίρη Χατζηκωνσταντίνου Πολιτευτής της ΝΔ στην Καβάλα, ήταν παρούσα στο Μέγα Εσπερινό εκπροσωπώντας τους Προυσαλιώτες ωε Πρόεδρός τους

Η σχετική ανάρτηση στα social media:

Μαρία Χατζηκωνσταντίνου

3 ώρ.  · Είχα την χαρά και την τιμή να παραβρεθώ ως Πρόεδρος του Συλόγου Προυσαλιωτών Καβάλας στο Μέγα Εσπερινό που τελέσθηκε την Κυριακή το απόγευμα στον Ιερό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου Πολυκάρπης Αριδαίας χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Προύσας Ιωακείμ

 

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ – Η μεγάλη αλήθεια

Αναρτήθηκε στις 20/11/2022

Η μεγάλη αλήθεια.

Υπήρχε κάποτε ένας άνθρωπος ο οποίος ήταν σπουδαγμένος. Είχε πτυχία πολλά. Είχε προσόντα πολλά. Κοπίασε πολύ στην ζωή του. Δούλεψε σκληρά. Ήταν και οι καιροί ευλογημένοι και κέρδισε χρήματα πολλά. Έκτισε σπίτια μεγάλα, δημιούργησε επιχειρήσεις, καλλιέργησε κτήματα πολλά. Μα για να είναι σίγουρος ότι δεν θα τα χάσει αγωνιώντας, μάχονταν διαρκώς να τα αυξήσει. Οι μέρες περνούσαν, τα χρόνια έφευγαν και κάποια στιγμή για λίγο σταμάτησε και κοίταξε πίσω. Πόσα πολλά είχε κατορθώσει! Ήταν πλούσιος, είχε συνάξει πολλά, είχε λύση το μεγάλο πρόβλημα της ζωής του, δεν του έμενε πλέον παρά να ξεκουραστεί, να φάει, να πιει και να ευφρανθεί. Τι όμορφα που θα περνούσε από δω και πέρα.

Όμως δυστυχώς είχε ξεχάσει μία λεπτομέρεια. Ενώ όλα τα είχε προγραμματίσει, αν και για όλα είχε βρει μια λύση, τελικά για κάτι δεν είχε προνοήσει και τελικά αυτό ήταν το πιο σημαντικό. Η ζωή του είχε κυλήσει όλο δυναμισμό. Η ζωή του είχε καταναλωθεί στην σύναξη αγαθών. Η ζωή του είχε δαπανηθεί για να φθάσει να γίνει κι αυτός πλούσιος. Μα τελικά η ζωή του είχε κυλήσει, είχε καταναλωθεί, είχε δαπανηθεί και πλέον είχε φθάσει στο τέρμα, δεν είχε ούτε μια στάλα ακόμη, ούτε μια στιγμή επιπλέον.

Δυστυχώς ο άνθρωπός μας είχε λησμονήσει την μεγάλη αλήθεια. Είμαστε πεπερασμένοι. Πάροικοι και παρεπίδημοι του κόσμου τούτου. Η επίγεια ζωή μας έχει όρια: την γέννηση μας και τον θάνατό μας. Αν υπάρξει το πρώτο, κάποια στιγμή οπωσδήποτε θα ακολουθήσει και το άλλο. Ό,τι γεννιέται μέσα στον φθαρτό τούτο κόσμο πεθαίνει. Και ο άνθρωπος πλασμένος με στοιχεία χοϊκά, μετά την πτώση γνώρισε την φθορά και τον θάνατο ως επακόλουθο της αμαρτίας. Πόσες και πόσες ψυχές δεν χάθηκαν στην ζωή αυτή γιατί αγνόησαν την ύπαρξη του θανάτου.

Ο άνθρωπός μας, μια σύγχρονη μορφή του άφρονος πλουσίου του ευαγγελίου δεν είναι τίποτε άλλο παρά το πρότυπο του σύγχρονου ανθρώπου. Ο άνθρωπος σήμερα τρέχει κάθε μέρα. Ξυπνά και πριν να δει τον ήλιο να ανατέλλει και να δοξολογήσει τον Θεό, τρέχει να προλάβει. Χάνεται μέσα στην κίνηση των δρόμων. Πνίγεται στο άγχος του χρόνου, αγωνιά στο κυνήγι του κέρδους, και τέλος χάνει την ομορφιά να αντικρίσει το χρυσοκόκκινο φως του δειλινού γιατί ακόμη τρέχει. Όμως το δείλι έρχεται και απειλητική εμφανίζεται η νύχτα για να καλύψει με τα σκοτάδια της τον κόσμο. Μες στην βιασύνη του χάνει και την ανατολή και το δείλι, χάνει την ομορφιά του ταξιδιού, όπως θα έλεγε ο ποιητής, χάνει τους ανθρώπους και τέλος χάνει την ευκαιρία να γίνει άνθρωπος, να ναι στραμμένος δηλαδή προς τα πάνω, κι όχι σκυμμένος, εγκλωβισμένος, κολλημένος στην φθορά.

Έτσι είμαστε όλοι. Έτσι πορευόμαστε αγνοώντας την ίδια την φθαρτή διάσταση της ύπαρξής μας. Οι άγιοι πατέρες είχαν διαρκή μνήμη θανάτου. Ενθυμούνταν τον θάνατο, όχι ως φόβητρο, αλλά ως δεδομένο, το οποίο θα οδηγήσει τον άνθρωπο «συν τω Χριστώ εν τω Θεώ». «Ας θυμόμαστε διαρκώς τον θάνατο», μας λέγει ο όσιος Ησύχιος, « Έτσι γεννιέται μέσα μας η απόθεση των φροντίδων και κάθε ματαιότητας, η φύλαξη του νου, η ακατάπαυστη δέηση, η απάθεια του σώματος και η αποστροφή της αμαρτίας. Και σχεδόν κάθε αρετή πηγάζει από τη μνήμη αυτή». Επειδή με την μνήμη του τέλους γεννιέται στην ψυχή το πένθος, τα δάκρυα και η προσευχή. Κατακτάτε η εγκράτεια, η συγχωριτικότητα, η εγρήγορση, η προπαρασκευή και η προετοιμασία για το μεγάλο ταξίδι.

                                                ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ Φ.Ν.Θ.                                                  Αρχιμ. Παύλος Κίτσος

 

ΚΑΒΑΛΑ – ΛΑΙΚΗ ΑΓΟΡΑ – Στους πάγκους στην σκληρή καθημερινότητα ο Πολίτης

Αναρτήθηκε στις 19/11/2022

Η σχετική ανάρτηση του Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας Αλέξη Πολίτη από την τακτική επίσκεψή του στο παζάρι της Καβάλας αφουγκραζόμενος τους ανθρώπους του μόχθου:

"Επίσκεψη σήμερα στη Λαϊκή Αγορά της Καβάλας μας με τους πανάξιους ανθρώπους της βιοπάλης. Τους διαβεβαίωσα ότι ήμουν και συνεχίζω να είμαι δίπλα τους"!

 

Ο Αντιπεριφερειάρχης Αλιείας ΑΜΘ προσέφερε 200 κιλά ψάρια σε ευπαθείς ομάδες

Αναρτήθηκε στις

O Aντιπεριφερειάρχης Αλιείας ΑΜΘ κ. Ανδρέας Καραγιώργης σε συνεργασία με τούς αλιευτικούς συνεταιρισμούς Κεραμωτής καί Βιστωνίδας καί τούς προέδρους Σταύρο Αρβανιτάκη και Γιώργο Γκίλη προσεφεραν εν όψει των άγιων ημερών 200 κιλά ψάρια σε πολιτιστικούς συλλόγους, ιδρύματα καί στη Εκκλησία προκειμένου να φροντίσει για την διανομή σέ ανθρώπους που έχουν ανάγκη.

 

KABAΛΑ – Έφυγε από τη ζωή ένας ευγενής και καλός φαρμακοποιός ο Δημήτρης Μαντζουράνης

Αναρτήθηκε στις 18/11/2022

Το 1975 ανοίγει για πρώτη φορά φαρμακείο στην Καβάλα ο Δημήτρης Μαντζουράνης, που σπούδασε με υποτροφία στην Θεσσαλονίκη. Υπήρξε ένας από τους πρωτοπόρους φαρμακοποιούς στον τομέα των φυτικών προϊόντων: βασιλικός πολτός, φυτικά ιδιοπαρασκευάσματα και προϊόντα.

 

ΚΑΒΑΛΑ – ΧΩΡΑΦΑ – Καινούργιες «αφίξεις» !!!

Αναρτήθηκε στις 15/11/2022

Η σχετική ανάρτηση της Ν.Β. αγανακτισμένης κατοίκου της περιοχής:

Στον σημερινό περίπατο λιγο πάνω από την Χωραφα καινούργιες αφίξεις από λαθρομετανάστες , δυστυχώς θα πρέπει να σημβει κάτι για να φροντίσουν οι υπεύθυνοι τους κατοίκους αλλά και το όμορφο δάσος! ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ…

 

Παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού – Δες σε ποια οινοιποιεία θα ξεναγηθείς και θα δοκιμάσεις δωρεάν κρασί

Αναρτήθηκε στις 12/11/2022

Την Κυριακή 13 Νοεμβρίου γιορτάζουμε τον οινοτουρισμό και σας προσκαλούμε στα επισκέψιμα οινοποιεία των “Δρόμων του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος” για ξεναγήσεις και γευστικές δοκιμές!!!

Ελάτε να χαρούμε τη φύση και τον αμπελώνα της Βόρειας Ελλάδας στα πανέμορφα χρώματα του Φθινοπώρου και να δοκιμάσουμε τα κορυφαία κρασιά των “Οινοποιών Βορείου Ελλάδος”.

Τα οινοποιεία που συμμετέχουν (με σειρά από δυτικά προς ανατολικά) είναι:

 1. Ζοίνος Wines στη Ζίτσα Ιωαννίνων στην Ήπειρο
 2. Κτήμα Στεργίου στη Μεταμόρφωση Καστοριάς
 3. Κτήμα Άλφα στο Αμύνταιον Φλώρινας
 4. Κτήμα Βογιατζή στο Βελβεντό Κοζάνης
 5. Αμπελώνας Καμκούτη στο Βελβεντό Κοζάνης
 6. Αργατία στο Ροδοχώρι Νάουσας
 7. Κτήμα Κυρ-Γιάννη στο Γιαννακοχώρι Νάουσας
 8. Κτήμα Φουντή στη Νέα Στράντζα Νάουσας
 9. Βαένι Νάουσα στην Επισκοπή Νάουσας
 10. Οινοποιείο Κεχρής στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης
 11. Κτήμα Φλόριαν στον Τρίλοφο Θεσσαλονίκης
 12. Κτήμα Γεροβασιλείου στην Επανομή Θεσσαλονίκης
 13. Κτήμα Λειβαδιώτη στη Μαραθούσα Χαλκιδικής
 14. Κτήμα Βιβλία Χώρα στο Κοκκινοχώρι Καβάλας
 15. Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη στην Αδριανή Δράμας
 16. Κτήμα Παυλίδη στα Κοκκινόγεια Δράμας
 17. Το Κτήμα τ’ Αποστόλη στους Άμπελους Σερρών

Λίγα λόγια για την Παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού

Η γιορτή της Ημέρας Οινοτουρισμού ξεκίνησε από το Δίκτυο Πόλεων Κρασιού (Recevin) ως Ευρωπαϊκή Ημέρα Οινοτουρισμού το 2009.   Η ένωση «Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος» παρακολουθώντας τις εξελίξεις, αποφάσισε να συμμετέχει με το δίκτυο των επισκέψιμων οινοποιείων «Δρόμοι του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος» για πρώτη φορά το 2013, εντάσσοντας την Ελλάδα στον Ευρωπαϊκό οινικό χάρτη.

Με την πάροδο των ετών, η γιορτή άρχισε να έχει παγκόσμιο χαρακτήρα ενώ στην Ελλάδα, συμμετέχουν πλέον όλες οι Ενώσεις Οινοποιών με τα αντίστοιχα οινοτουριστικά δίκτυα.

Αξίζει να σημειωθεί πως στην προ του Covid εποχή, στην Παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού 2019, 9.000 φίλες και φίλοι του κρασιού επισκέφθηκαν τα οινοποιεία των «Δρόμων του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος».

Είναι γεγονός πως ο οινοτουρισμός έχει αρχίσει να διαμορφώνει το κοινό του στη χώρα μας αλλά και να δέχεται πλέον επισκέπτες από το εξωτερικό.

Στο παράλληλο πρόγραμμα της ημέρας, τα οινοποιεία σας προτείνουν:

 • Κτήμα Φουντή: Επέτειος “30 χρόνια Ναουσαία”!   Κλήρωση της επετειακής φιάλης για τα 30 χρόνια “Ναουσαία” με διάθεση 30 φιαλών και ακόμη 5 φιάλες σε συσκευασία magnum για τους επισκέπτες στο οινοποιείο στις 13 Νοεμβρίου.
 • Κτήμα Φλόριαν: Ημέρα παρουσίασης του Sauvignon Blanc με άνοιγμα φιαλών διαφορετικών εσοδειών και μεγεθών (0,75, 1,5 και 3lt), καθώς και κάθετη των εσοδειών 2020, 2018, 2016 και 2015, μαζί με τις υπόλοιπες ετικέτες του Κτήματος.
 • Κτήμα Γεροβασιλείου: Ώρα 12:00, οι καλλιτέχνες Renzo Gallo, Κώστας Τσόκλης και Κώστας Βαρώτσος στο Κτήμα Γεροβασιλείου
 • Το Κτήμα τ’ Αποστόλη (ωράριο 11:00-18:00): Κάθετη γευστική δοκιμή της “Εριφύλης” με σύγκριση της σοδειάς 2011, 2007 και 2006.  Μαζί, το λευκό και το ροζέ του Κτήματος, συνοδεία παραδοσιακών βουβαλίσιων προϊόντων από την Κερκίνη (τυριά και αλλαντικά).

Το κοινό ωράριο όλων των οινοποιείων για την ημέρα είναι 11:00 με 17:00.

Η είσοδος είναι δωρεάν για όλους τους επισκέπτες.

πηγή: www.krasiagr.com

 
ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΝΕΑ
Αναρτήθηκε 1 Δεκεμβρίου 2022 ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΒΑΛΑΣ – Αντικαθιστούν την Κυριακή το Βέρρο ο οποίος δεν «τραβάει» για τον Δήμο Καβάλας Αναρτήθηκε 1 Δεκεμβρίου 2022 ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ – Ανακοίνωσε το εορταστικό ωράριο Αναρτήθηκε 30 Νοεμβρίου 2022 ΔΗΜΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ – Καθαρισμός φρεατίων στο Παληό Αναρτήθηκε 30 Νοεμβρίου 2022 ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΙΩΣΗΦΙΔΟΥ – Ανεβάζει τους τόνους η υποψήφια για το Δήμο Καβάλας Αναρτήθηκε 30 Νοεμβρίου 2022 «Ξάνθη για Όλους»: Η Ξάνθη σε κρίση Αναρτήθηκε 30 Νοεμβρίου 2022 Αντιπεριφέρεια Καβάλας – Δείτε που επιτρέπεται η ξύλευση για ιδιωτική χρήση και ποιές είναι οι προϋποθέσεις Αναρτήθηκε 30 Νοεμβρίου 2022 Οι Ιατρικοί Σύλλογοι ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης αντιτίθενται στο νέο νομοσχέδιο Αναρτήθηκε 29 Νοεμβρίου 2022 Ασφαλτόστρωση στην Δ.Ε ΠΑΓΓΑΙΟΥ – Ευχαριστίες στον Αντιπεριφερειάρχη Αναρτήθηκε 29 Νοεμβρίου 2022 ΜΑΚΑΡΙΟΣ ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ: «Η Κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη δημιουργεί μια Ελλάδα που μεγαλώνει και δυναμώνει» Αναρτήθηκε 29 Νοεμβρίου 2022 Νέα Περιφέρειακή Αναγέννηση – «Τα ψεύδη και οι συκοφαντίες Τοψίδη πέσανε στο κενό» Αναρτήθηκε 29 Νοεμβρίου 2022 ΞΑΝΘΗ – Άλυτο το πρόβλημα της μεταφοράς μαθητών Αναρτήθηκε 29 Νοεμβρίου 2022 ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ – Η μοναδική Δημοτική Επιχείρηση στην Ελλάδα που πιστοποιείται σύμφωνα με το μοντέλο Επιχειρηματικής Αριστείας Αναρτήθηκε 28 Νοεμβρίου 2022 Π.Ε. ΚΑΒΑΛΑΣ – ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΠΕΡΝΗΣ – Ο Πολίτης μας έλυσε προβλήματα ως Αντιπεριφερειάρχης Αναρτήθηκε 28 Νοεμβρίου 2022 ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΠΟΛΑΚΗ: Να φέρει το θέμα στη Βουλή. Όχι μαγκιές μέσω Facebook Αναρτήθηκε 28 Νοεμβρίου 2022 Π.Ε. ΚΑΒΑΛΑΣ – Χάρμα το χιονισμένο Παγγαίο Αναρτήθηκε 28 Νοεμβρίου 2022 ΚΑΒΑΛΑ – Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης ο Κώστας Αντωνιάδης Αναρτήθηκε 28 Νοεμβρίου 2022 ΚΑΒΑΛΑ – «Οι Άγγελοι των Λυγμών» σε σκηνοθεσία Μαρίας Καραβία Αναρτήθηκε 28 Νοεμβρίου 2022 Ο Δοικητής της 4ης ΥΠΕ και ο Μακάριος στο Νοσοκομείο Καβάλας Αναρτήθηκε 27 Νοεμβρίου 2022 ΔΗΜΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ – Οι εργαζόμενοι της Τεχνικής Υπηρεσίας διαμαρτύρονται Αναρτήθηκε 27 Νοεμβρίου 2022 Και ο πρόεδρος του ΤΕΕ και π.συνεργάτης του Νίκου Παναγιωτόπουλου «θύμα» του Predator; Αναρτήθηκε 26 Νοεμβρίου 2022 ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΥΜΠΟΥΡΟΠΟΥΛΟΣ στη «Ν»: «Από όποιο μετερίζι… παλεύω να προσφέρω στο συνάνθρωπο μου ένα καλύτερο αύριο» Αναρτήθηκε 26 Νοεμβρίου 2022 ΔΡΑΜΑ – Όλα έτοιμα για την 19η «Ονειρούπολη» Αναρτήθηκε 25 Νοεμβρίου 2022 ΚΑΒΑΛΑ – Την Δευτέρα 28 Νοεμβρίου η διάθεση δωρεάν ειστηρίων για την ομιλία της Μ. Ευθυμίου Αναρτήθηκε 24 Νοεμβρίου 2022 ΔΗΜΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ – Επαναφέρει τον διαγωνισμό για την πιο καλαίσθητη διακόσμηση βιτρίνας των Χριστουγέννων Αναρτήθηκε 24 Νοεμβρίου 2022 ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ ΘΡΑΚΗΣ – Διώξεις σε 2 δικηγόρους (Δεσμεύτηκαν οι λογαριασμοί τους) Αναρτήθηκε 23 Νοεμβρίου 2022 ΔΗΜΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ – Συλλογή ενδυμάτων και υποδημάτων στην πλατεία Ελευθερίας Αναρτήθηκε 23 Νοεμβρίου 2022 ΣΟΡΟΠΤΙΜΙΣΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ – Εκστρατεία για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών Αναρτήθηκε 22 Νοεμβρίου 2022 Ε.Π.Σ. ΚΑΒΑΛΑΣ – Έναρξη συνεργασίας με νέους προπονητές μικτών ομάδων Αναρτήθηκε 22 Νοεμβρίου 2022 ΝΙΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: «Δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα και κανέναν ως χώρα» Αναρτήθηκε 22 Νοεμβρίου 2022 ΔΡΑΜΑ και ΚΑΒΑΛΑ τιμούν την οικογένεια Σπίρερ για τη σωτηρία χιλιάδων Ελλήνων Αναρτήθηκε 22 Νοεμβρίου 2022 Καταφύγιο αδέσποτων ζώων στο αγρόκτημα του Ζυγού Καβάλας – Φωτορεαλιστική απεικόνιση Αναρτήθηκε 21 Νοεμβρίου 2022 Πώς ένας παντοπώλης από τη Χρυσούπολη «εξέθεσε» τις αλυσίδες supermarket με το δικό του «καλάθι αλληλεγγύης» Αναρτήθηκε 21 Νοεμβρίου 2022 ΚΑΒΑΛΑ – Συγκινητικές στιγμές στο κοιμητήριο – O Yπουργός Αμύνης ανάβει το καντήλι Αναρτήθηκε 21 Νοεμβρίου 2022 Α.Σ ΤΑΕΚΒΟΝΤΟ ΚΑΒΑΛΑΣ-Έξι μετάλλια στο Πανελλήνιο κύπελλο “Σταμάτης Κάσσης”