Radio Neapolis 90.8 ΑΚΟΥΣΤΕ ΖΩΝΤΑΝΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ – Παρουσία της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, πραγματοποιήθηκε η παγκόσμια πρεμιέρα του «Καποδίστρια» (The Governor: Sacrifice Leads to Freedom) του ΓΙΑΝΝΗ ΣΜΑΡΑΓΔΗ

Αναρτήθηκε στις 01/12/2025

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Με την παρουσία της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, πραγματοποιήθηκε η παγκόσμια πρεμιέρα της πολυαναμενόμενης ταινίας «Καποδίστριας» (The Governor: Sacrifice Leads to Freedom) του Γιάννη Σμαραγδή, στο Μουσείο Κινούμενης Εικόνας (Museum of the Moving Image) στην Αστόρια, το βράδυ του Σαββάτου.

Ο Γιάννης Σμαραγδής, στην εισαγωγική του τοποθέτηση πριν την προβολή, εξέφρασε τις θερμές του ευχαριστίες προς όλους όσοι παραβρέθηκαν, καθώς και προς όσους στήριξαν την ταινία από τα πρώτα της βήματα, μεταξύ αυτών και την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Η ταινία είχε ως στόχο να αποδώσει στη μεγάλη οθόνη την πολιτική, προσωπική και πνευματική διαδρομή του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδας, Ιωάννη Καποδίστρια, με τους συμβολισμούς της πορείας του, τις επιλογές αλλά και το τραγικό τέλος του, που σημάδεψε την πορεία του νεοσύστατου Ελληνικού Κράτους.

Η ηθοποιός – και απόγονος του Ιωάννη Καποδίστρια – Ναταλία Καποδίστρια και ο σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής. Φωτογραφία: «ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ»/ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΑΘΑΝΑΣΑΤΟΣ

Στην διοργάνωση συνέπραξαν οι οργανισμοί Know Thyself Initiative, η Ελληνική Εταιρεία Κινηματογράφου Νέας Υόρκης (Hellenic Film Society), η Ιόνιος Πολιτιστική Ομοσπονδία Αμερικής, το Ελληνικό Αμερικανικό Εθνικό Συμβούλιο (HANC), η ΕΜΚΑ (EMBCA), το Παγκόσμιο Συμβούλιο Επτανήσιων, η Παγκόσμια Ομοσπονδία Κεφαλλήνων και Θιακών, ο Σύλλογος Κεφαλλήνων «Κέφαλος» Αμερικής, η Παγκρητική Ενωση Αμερικής, η Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης καθώς και το Παγκόσμιο Συμβούλιο Κρητών.

Το «παρών» έδωσαν επίσης η γενική πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Ιφιγένεια Καναρά, ο σύμβουλος Εκδοσης του «Εθνικού Κήρυκα», Αντώνης Διαματάρης με την σύζυγό του, Λίτσα, η εκτελεστική διευθύντρια του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Αλεξάνδρα Σπύρου – Μητσάκη καθώς επίσης και εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων της Ομογένειας.

Παρόντες ήταν επίσης η ηθοποιός και απόγονος του Ιωάννη Καποδίστρια, Ναταλία Καποδίστρια, όπως επίσης και ο συνθέτης Μίνως Μάτσας, αμφότεροι συντελεστές στην ταινία.

Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, ο σύμβουλος έκδοσης του «Ε.Κ.», Αντώνης Διαματάρης, η ειδική σύμβουλος Αννα Παναγιωταρέα και η γενική πρόξενος, Ιφιγένεια Καναρά. Φωτογραφία: «ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ»/ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΑΘΑΝΑΣΑΤΟΣ

Συνέντευξη Τύπου στο Λονγκ Αϊλαντ Σίτυ

Λίγες ώρες νωρίτερα, το πρωί του Σαββάτου, ο Γιάννης Σμαραγδής και η Ναταλία Καποδίστρια παραχώρησαν συνέντευξη στους εκπροσώπους των ομογενειακών ΜΜΕ στην αίθουσα εκδηλώσεων του Vista Sky Lounge στο Λονγκ Αϊλαντ Σίτυ, ενόψει της προβολής της ταινίας στη Νέα Υόρκη.

Απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους, ο σκηνοθέτης στάθηκε από την αρχή στο ιστορικό και πολιτισμικό βάρος του εγχειρήματος, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι ο Καποδίστριας παραμένει μια μορφή που η Ελλάδα δεν έχει ακόμη ενσωματώσει στη θέση που του αρμόζει.

«Οι μετέπειτα διοικούντες, κυβερνώντες, Ελληνες με ξένες δυνάμεις, θάβουν τον Καποδίστρια, θάβουν την πραγματική Ελλάδα και επιβάλλουν αυτό που θα ήθελαν: η Ελλάδα να είναι μια επαρχία, ένα προτεκτοράτο, με τον εκάστοτε ανώτερο κυβερνήτη των καιρών», ανέφερε χαρακτηριστικά. Στο ίδιο πνεύμα, υπογράμμισε ότι η διαχρονική αποσιώπηση ή υποβάθμιση της προσφοράς του Κυβερνήτη λειτουργεί ως εμπόδιο στην ίδια την ωρίμανση του ελληνικού έθνους: «Οταν εμποδίζεις τον Καποδίστρια να πάρει τη θέση που πρέπει στην Ιστορία και στη συνείδηση των ανθρώπων, εμποδίζεις τον ανώτερό σου εαυτό ως έθνος».

Η παγκόσμια πρεμιέρα της ταινίας «Καποδίστριας» πραγματοποιήθηκε στην κεντρική αίθουσα του Μουσείου Κινούμενης Εικόνας, στην Αστόρια, πλησίον των ιστορικών στούντιο Κάουφμαν.

Με λόγο έντονα εμποτισμένο από θαυμασμό, ο Σμαραγδής περιέγραψε τον Καποδίστρια ως μια μοναδική ιστορική φυσιογνωμία, η οποία, κατά την άποψή του, συνδύαζε την πολιτική διορατικότητα με μια πνευματική καθαρότητα σπάνια για την εποχή – και σπανιότερη ακόμη σήμερα. «Ακολούθησε το μονοπάτι του Χριστού. Ηρθε, κατέθεσε. Ηξερε ότι η εποχή ήταν ανώριμη… Δεν μπορούσε να αντέξει αυτό το μέγεθος. Αφησε το ίχνος του και μετά πήγε μόνος του, σαν τον Χριστό, να ανέβει τον Γολγοθά του», σημείωσε, αναδεικνύοντας την αυτοθυσία ως κεντρικό χαρακτηριστικό της πορείας του Κυβερνήτη.

Συνεχίζοντας, ο σκηνοθέτης χρησιμοποίησε την πλατωνική έννοια του «έρωτος» για να περιγράψει τη σχέση του με το πρόσωπο του Καποδίστρια: «Δεν μπορείς αυτό το μεγάλο πρόσωπο να μην το ερωτευτείς… με την έννοια του Πλάτωνα: ότι έχει τα στοιχεία της αρετής που σε κάνουν να το θαυμάζεις ή να θέλεις να το αγκαλιάσεις για να γίνεις έτσι». Παρουσίασε δε τον Καποδίστρια ως «αμόλυντο, άσπιλο και εντελώς δοσμένο στον ρόλο που του ανατέθηκε από το Σύμπαν», τονίζοντας ότι η ταινία επιδιώκει να φωτίσει ακριβώς αυτή τη διάσταση: την προσπάθειά του να επαναφέρει την Ελλάδα «στον δρόμο της καθαρότητας, για να ξαναγίνει χώρα–οδηγός στον Κόσμο».

Αναφορικά με την υποδοχή του έργου, ο Σμαραγδής επέλεξε να σταθεί με σεμνότητα και αφοσίωση στη διαδικασία: «Δεν ξέρω τι θα γίνει η ταινία. Αυτό τώρα… ‘πανί δείξει’. Θα τη δούνε οι άνθρωποι και θα πούνε ‘ναι’ ή ‘όχι”». Στο σημείο αυτό, στάθηκε ιδιαίτερα στη δύναμη της Ομογένειας, την οποία χαρακτήρισε ως έναν από τους μεγαλύτερους φορείς μετάδοσης των ελληνικών αξιών παγκοσμίως: «Η μεγάλη πυρηνική δύναμη του Ελληνισμού είναι οι Ελληνες της Διασποράς και ο ελληνικός πολιτισμός. Αυτά τα δύο όταν ενωθούν θα γίνουν υπερατομική βόμβα… Είμαστε από το Σύμπαν υποχρεωμένοι να τις βάλουμε αυτές τις ανθρωπιστικές αξίες του ελληνικού πολιτισμού για να γίνει η ανθρωπότητα καλύτερη».

Η πρεμιέρα της ταινίας «Καποδίστριας» υποστηρίχθηκε οργανωτικά από ελληνοαμερικανικά σωματεία, ενώ υπήρξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την πρεμιέρα, το απόγευμα του Σαββάτου.

Από την πλευρά της, η Ναταλία Καποδίστρια έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στον παιδευτικό χαρακτήρα της ταινίας, θεωρώντας την μια ευκαιρία για το ευρύ κοινό να έρθει σε επαφή με την ουσία της διαδρομής του προγόνου της. «Εύχομαι να είναι καλοτάξιδη η ταινία και το μεγαλύτερο μέρος του κοινού να σταθεί στο ύψος της αποστολής αυτής της ταινίας», ανέφερε, σημειώνοντας ότι ο σκοπός του έργου δεν είναι απλώς να συγκινήσει, ούτε να επαναλάβει όσα γνωρίζουν ήδη όσοι έχουν μελετήσει την περίοδο. Αντίθετα, όπως είπε, στόχος είναι να προσφέρει σε κάθε πολίτη, ανεξαρτήτως γνώσεων, τη δυνατότητα να αντιληφθεί «την βασική διαδρομή αυτού του ανθρώπου που προσπάθησε να στήσει ένα εθνικά ελεύθερο και οικονομικά ανεξάρτητο κράτος», σε ένα από τα πιο ευαίσθητα γεωπολιτικά σημεία του Κόσμου.

Η ηθοποιός χαρακτήρισε την Ελλάδα της εποχής του Καποδίστρια ως «κατώφλι Ανατολής και Δύσης», όπου ο Κυβερνήτης λειτούργησε «σαν Δελφοί της Οικουμένης», κρατώντας «την κερκόπορτα κλειστή» ανάμεσα σε δύο κόσμους που συγκρούονταν και συνδιαλέγονταν ταυτόχρονα. «Αυτή είναι η κύρια αποστολή αυτού του σεναρίου και αυτής της ταινίας και νομίζω ότι με συνείδηση και ευθύνη την υπηρετήσαμε όσοι συμπράξαμε», κατέληξε. πηγή ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΝΕΑ
Αναρτήθηκε 12 Αυγούστου 2026 Απαγορευτικό στα αστικά λεωφορεία έβαλε η Διοίκηση του Νοσοκομείου Καβάλας. Να επανεξετάσει ζητά η διοίκηση του ΚΤΕΛ Αναρτήθηκε 11 Αυγούστου 2026 ΚΑΒΑΛΑ – ΟΔΟΣ ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΟΥ – ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ – ΕΡΓΟ ΜΟΥΡΙΑΔΗ & ΠΕΤΑΜΙΔΗ – ΜΗΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΕΜΒΕΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ; Αναρτήθηκε 11 Αυγούστου 2026 Δριμύ κατηγορώ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΑΜΕΑ ΑΜΘ για προσβασιμότητα σε πολιτιστικές παραστάσεις όπως τη ΜΕΣΟΤΟΙΧΙΑ σε ταράτσα, με ασανσέρ που δεν χωρούσε αναπηρικό αμαξίδιο – ΚΑΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ και πάλι από την ΕΥΑ ΒΑΜΒΑΚΑ Αναρτήθηκε 11 Αυγούστου 2026 Ακινητοποιημένος με το αμάξι του για δυο λεπτά στη μέση του δρόμου! Αναρτήθηκε 10 Αυγούστου 2026 Γιώργος Καρατζιώτης προς Μανίνα Ζουμπουλάκη: “Υπερασπιζόμενη την Βαμβακά, στη συνέντευξη, την κοιτάς μόνο ως «νέα και όμορφη», και μετά ως Καλλιτεχνική Διευθύντρια του ΔΗΠΕΘΕ ΚΑΒΑΛΑΣ που διοικεί, αποφασίζει και λογοδοτεί” Αναρτήθηκε 10 Αυγούστου 2026 ΚΑΒΑΛΑ – Πυρκαγιά στα μαντριά απέναντι από το ΚΤΕΟ στο Κοκκινόχωμα τέθηκε υπό έλεγχο Αναρτήθηκε 10 Αυγούστου 2026 Τρεις νεκρές χελώνες σε ακτές της Καβάλας μέσα σε ένα 24ωρο Αναρτήθηκε 10 Αυγούστου 2026 ΑΓΡΟΤΕΣ ΠΑΓΓΑΙΟΥ – Αρνητική απάντηση ΕΛΓΑ σε ότι αφορά τις αποζημιώσεις για τον περονόσπορο Αναρτήθηκε 9 Αυγούστου 2026 Τουρίστρια από τη Βουλγαρία έχασε τη ζωή της στην παραλία των Αμμολόφων Αναρτήθηκε 9 Αυγούστου 2026 ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ Co2 στην ΚΑΒΑΛΑ – Ο Διεθνούς φήμης Σεισμολόγος Dr Γεράσιμος Παπαδόπουλος* αναλύει τους κινδύνους του σχεδίου του CEO της ENERGEAN OIL&GAS ΜΑΘΙΟΥ ΡΗΓΑ (Δες το Video) Αναρτήθηκε 9 Αυγούστου 2026 ΚΑΒΑΛΑ – ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ – ΧΩΡΙΣ ΣΧΕΔΙΟ η ΒΑΡΙΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ – ΑΡΘΡΟ ΜΙΣΣΙΡΙΑΝ προκαλεί διαδικτυακή αγανάκτηση για την “εθνικότητα” των τουριστών την έλλειψη σχεδίου και την άγνοια ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΩΝ & ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΩΝ Αναρτήθηκε 9 Αυγούστου 2026 Α.Ο.ΚΑΒΑΛΑΣ – Θετικό το πρώτο τεστ. 5-1 τον Άγιο Αθανάσιο Δράμας Αναρτήθηκε 6 Αυγούστου 2026 3.087,60 Ευρώ για το Μεταπτυχιακό της ΒΑΜΒΑΚΑ που συνεχίζει να κρύβεται! ΟΡΓΗ στην ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΚΑΒΑΛΑΣ – Εντολή ΜΟΥΡΙΑΔΗ στο ΔΣ του ΔΗΠΕΘΕ…η ψηφίζετε υπέρ ΕΥΑΣ η παραιτείστε! (Δημοσιεύουμε την απόφαση) Αναρτήθηκε 6 Αυγούστου 2026 Αγανακτισμένοι οι Επαγγελματίες της Θάσου με τους συνεχείς ελέγχους κατά τις ώρες αιχμής Αναρτήθηκε 5 Αυγούστου 2026 KAVALA BC: Παρουσίασε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο Αναρτήθηκε 5 Αυγούστου 2026 ΚΑΒΑΛΑ – Συνύπαρξη ταξί και λεωφορείων στην πιάτσα της οδού Δοϊράνης Αναρτήθηκε 5 Αυγούστου 2026 ΔΗΜΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ – 37χιλ ευρώ στην ΒΑΜΒΑΚΑ για τις ΜΕΣΟΤΟΙΧΙΕΣ στο Momentum Space (πλυσταριό στην Ελ. Δημοκρατίας 47) με 50 θεατές (sold out!) και λόγω ασανσέρ οι ηρωικοί θεατές ανέβηκαν 5 ορόφους με καύσωνα! Αναρτήθηκε 5 Αυγούστου 2026 ΜΑΚΑΡΙΟΣ ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ – Μετά την Υπουργό Οικογένειας …ο Καβαλιώτης βουλευτής ζητά εδώ και τώρα να δοθούν χρήματα στους πληγέντες αγρότες Αναρτήθηκε 4 Αυγούστου 2026 Η εμβληματική τραγωδία «ΠΕΡΣΕΣ» του Αισχύλου στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων Αναρτήθηκε 31 Ιουλίου 2026 ΔΗΠΕΘΕ ΚΑΒΑΛΑΣ – ΕΥΑ ΒΑΜΒΑΚΑ προς ΔΗΜΑΡΧΟ: “Πες τους να ψηφίσουν στο Δ.Σ. να πάρω άλλα 6,2 χιλ ευρώ να ανεβάσω τις “ΜΕΣΟΤΟΙΧΙΕΣ” και να μου εγκρίνουν και την προσωπική βοηθό!” Αναρτήθηκε 28 Ιουλίου 2026 ΜΑΝΙΝΑ ΖΟΥΜΠΟΥΛΑΚΗ*: “Δηλώνω την κατηγορηματική αντίθεσή μου στη σχεδιαζόμενη αποθήκευση Co2 στον Πρίνο, στο θαλάσσιο περιβάλλον μεταξύ της γαλάζιας πολιτείας μας, της Καβάλας και του σμαραγδένιου νησιού μας, της Θάσου” Αναρτήθηκε 27 Ιουλίου 2026 Μακάριος Λαζαρίδης: “Εκσυγχρονισμός δεν σημαίνει να απαρνείσαι την ιστορία και την ταυτότητά σου” Αναρτήθηκε 27 Ιουλίου 2026 Το Φεστιβάλ Δράμας γίνεται «εισιτήριο» για τα BAFTA Αναρτήθηκε 27 Ιουλίου 2026 Αντώνης & Κωσταντίνος Κούφαλης – Με το ΔΗΠΕΘΕ ΡΟΥΜΕΛΗΣ στον ΜΕΓΑΛΟ ΓΚΑΤΣΜΠΥ Αναρτήθηκε 21 Ιουλίου 2026 ΔΗΠΕΘΕ ΚΑΒΑΛΑΣ – ΑΛΑΖΟΝΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΕΥΑΣ ΒΑΜΒΑΚΑ – Στις ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΡΙΦΥΛΛΙΔΗ βάζει τον ΜΟΥΡΙΑΔΗ να δικαιολογήσει ότι δεν εξαπάτησε το Δ.Σ. για να πάρει αύξηση στο μισθό της! Αναρτήθηκε 21 Ιουλίου 2026 ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΓΓΑΙΟY: “Το αμπέλι μας χρειάζεται τη φροντίδα και τη φωνή μας” Αναρτήθηκε 21 Ιουλίου 2026 Κακοκαιρία με ζημιές σε Δράμα, Καβάλα και Κομοτηνή  Αναρτήθηκε 20 Ιουλίου 2026 ΝΕΣΤΟΣ ΧΡΥΣΟΥΠΟΛΗΣ: Σημαντική ενίσχυση της αμυντικής γραμμής με Παντεκίδη Αναρτήθηκε 20 Ιουλίου 2026 Ελσόν Ζγκούρη: “Γιατί αποκρύπτουν πως η αποθήκευση Διοξειδίου του Άνθρακα στην θάλασσα της ΚΑΒΑΛΑΣ αποτελεί μια φενάκη με σχεδόν μηδαμινό αποτύπωμα στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης;” Αναρτήθηκε 19 Ιουλίου 2026 ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΠΑΓΓΑΙΟΥ: “Δεν υπάρχει καμία σκοπιμότητα ή πρόθεση παραμέλησης του γηπέδου Κοκκινοχώματος” Αναρτήθηκε 19 Ιουλίου 2026 69ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΙΛΙΠΠΩΝ – ΝΤΡΟΠΙΑΖΕΙ ΟΛΗ ΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ η Καλλιτεχνική Διευθύντρια ΕΥΑ ΒΑΜΒΑΚΑ εξαπατώντας από το 2022 το Δ.Σ. του ΔΗΠΕΘΕ για να αυξήσει τις αποδοχές της! (Αποδοκιμάστηκε εχθές στους Φιλίππους) Αναρτήθηκε 17 Ιουλίου 2026 Πυροσβεστική Υπηρεσία Καβάλας: Ισχυρές συστάσεις στο πλαίσιο της αντιπυρικής περιόδου Αναρτήθηκε 17 Ιουλίου 2026 ΑΟ Καβάλα: Στα «γαλάζια» ο Χάρης Γεωργιάδης Αναρτήθηκε 17 Ιουλίου 2026 ΚΑΒΑΛΑ – ΛΙΓΟ ΕΛΕΙΨΕ…Αεροσκάφος κατάσβεσης πυρκαγιάς κινδύνευσε από drone τοπικού Μέσου Μαζικής Ενημέρωσης!