

Τα ΨΕΜΑΤΑ της κυρίας Οικονόμου-Βαμβακά - Γράφει ο Γιάννης Εριφυλλίδης
"Καλές οι μελό συνεντεύξεις της καλλιτεχνικής διευθύντριας του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας στα διάφορα αθηναϊκά μέσα (και την μαθαίνει έτσι – μέσω Καβάλας – και το κοινό της πρωτεύουσας), ωστόσο η απαξίωση από την πλευρά της του ΔΣ του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. έχει πλέον περάσει σε άλλο επίπεδο και καθιστά ακόμη και την παραμονή της στη θέση για την οποία επελέγη πρόσφατα για δεύτερη συνεχή θητεία εντόνως προβληματική.
Στην τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., η καλλιτεχνική διευθύντρια κατάφερε να περάσει ως έκτακτο θέμα την αναγνώριση της συνάφειας του μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών της με τα καθήκοντά της (προκειμένου φυσικά να συνεχίσει να λαμβάνει τις αυξημένες μηνιαίες αποδοχές της).
Σημειώνεται ότι η συνάφεια είχε αναγνωριστεί με απόφαση του προηγούμενου ΔΣ του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ως προς την πρώτη θητεία της ως καλλιτεχνικής διευθύντριας. Απορώ πώς είναι δυνατόν να έλαβε την εν λόγω απόφαση το προηγούμενο ΔΣ στηριζόμενο απλώς στη διαβεβαίωση της καλλιτεχνικής διευθύντριας ότι το μεταπτυχιακό της στο αστικό δίκαιο περιελάμβανε μαθήματα πνευματικής ιδιοκτησίας και εργατικού δικαίου, τα οποία είναι (τουλάχιστον κατά την ίδια) εξόχως συναφή με την άσκηση των καθηκόντων της. Ούτε αναλυτική βαθμολογία ζήτησε το ΔΣ από το πανεπιστήμιο ούτε οποιαδήποτε άλλη επίσημη βεβαίωση. Τέτοια εμπιστοσύνη (ή μήπως ανοησία;)!
Ως προς τη δεύτερη θητεία της, η ιστορία αρχίζει να ξετυλίγεται σε συνεδρίαση του ΔΣ τον περασμένο Μάιο. Τότε, με μια αυστηρή επιστολή της προς το ΔΣ η κυρία Οικονόμου-Βαμβακά ζητά να αναγνωριστεί η συνάφεια του μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στο αστικό δίκαιο και για τη δεύτερη θητεία της, λόγω του ότι διδάχθηκε τα μαθήματα της ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ και του ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ. Αυτή ακριβώς ήταν η αιτιολόγηση και της σχετικής εισήγησης.
Φυσικά, για μια ακόμη φορά, κανένα επίσημο δικαιολογητικό. Επειδή όμως δεν είμαστε όλοι άσχετοι και αδαείς, η εκπρόσωπος της παράταξής μας ζητά την προσκόμιση αναλυτικής βαθμολογίας από τό πανεπιστήμιο όπου ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό της η κυρία Οικονόμου-Βαμβακα.
Μετά από δύο σχεδόν μήνες, βρέθηκε επιτέλους η αναλυτική βαθμολογία και παρουσιάζεται εκτάκτως στην πρόσφατη συνεδρίαση του ΔΣ μαζί με ένα συνοδευτικό έγγραφο που κατατέθηκε επίσημα στο ΔΣ, όπου η καλλιτεχνική διευθύντρια επεξηγεί ξεχωριστά για κάθε μάθημα τους λόγους για τους οποίους θεωρεί ότι υπάρχει συνάφεια με την άσκηση των καθηκόντων της. Και εδώ αρχίζει το καλό! Φυσικά, όπως άλλωστε το περίμενα, μάθημα ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ δεν υπάρχει στην αναλυτική βαθμολογία (και πώς να υπάρχει μάθημα εργατικού δικαίου σε μεταπτυχιακό αστικού;!). Πρώτο ψέμα (το οποίο διατυπώθηκε γραπτώς στην επιστολή της προς το ΔΣ τον Μάιο που μας πέρασε)!
Η πλοκή όμως όλο και πυκνώνει, όπως λένε και οι Άγγλοι!
Τι γίνεται με την πνευματική ιδιοκτησία, την οποία επίσης βεβαίωσε (δύο φορές) γραπτώς η κυρία Οικονόμου-Βαμβακά ότι διδάχθηκε στο πλαίσιο του μεταπτυχιακού της; Εδώ η δεινή σεναριογράφος αναλαμβάνει δράση. Ούτε ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ αναγράφεται στην αναλυτική βαθμολογία της. Υπάρχει όμως ένα μάθημα το οποίο αναγράφεται ως εξής: "ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΚΑΙ Α" (δεν χωρούσε ολόκληρος ο τίτλος στο έγγραφο της αναλυτικής). Ε, λοιπόν, η καλλιτεχνική διευθύντρια αποφασίζει να το βαφτίσει "ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΚΑΙ ΑΠΟΤΙΜΗΣΕΙΣ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΖΗΤΗΜΑΤΩΝ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ"! Κάνει μάλιστα εγγράφως και σχετική περίγραφη του μαθήματος, επιμένοντας φυσικά στις πτυχές της πνευματικής ιδιοκτησίας τις οποίες υποτίθεται ότι διδάχθηκε στο μεταπτυχιακό της."

Με τις καταγγελίες περί εξαπάτησης του Δ.Σ. του Δηπεθέ Καβάλας από την Καλλιτεχνική Διευθύντρια κ Εύα Οικονόμου Βαμβακά που έκανε ο δικηγόρος και δημοτικός σύμβουλος κ. Γιάννης Εριφυλλίδης να παραμένουν αναπάντητες εδώ και αρκετές εβδομάδες και τους θεατρικούς συγγραφείς που έχουν παραδώσει έργα τους προκειμένου να "ανέβουν" από το ΔΗΠΕΘΕ, πολλά από αυτά να παραμένουν στις καλένδες... αίσθηση προκαλεί το γεγονός της υψηλής αμοιβής που ενέκρινε κατά πλειοψηφία στην τελευταία συνεδρίασή του το Δ.Σ. του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας (μετά από πιέσεις που φέρεται να άσκησε ο ίδιος ο Δήμαρχος μετά από επιθυμία της κ. Βαμβακά) για τη παράσταση «Μεσοτοιχίες ή Μικρή προσευχή στις 3:46 π.μ.», σε κείμενο και σκηνοθεσία της ίδιας της Καλλιτεχνικής Διευθύντριας Εύας Οικονόμου-Βαμβακά, η οποία θα ανέβει τη Δευτέρα 3 και την Τρίτη 4 Αυγούστου, στις 21:00, στο Momentum Art Space στο πλαίσιο του 69ου Φεστιβάλ Φιλίππων.

Πιο συγκεκριμένα η κ. Βαμβακά η οποία αμείβεται μηνιαίως ως Καλλιτεχνική Διευθύντρια του ΔΗΠΕΘΕ ΚΑΒΑΛΑΣ με 2.300 ευρώ θα επιβαρύνει επιπλέον τον Καβαλιώτικο λαό και τον προυπολογισμό τι Δήμου αξιώνοντας επιπλέον 6.200 ευρώ ως αμοιβή μιας και σκηνοθετεί δικό της έργο (Γιάννης κερνά Γιάννης πίνει...) την ίδια ώρα που ηθοποιοί συγγραφείς και σκηνοθέτες ψάχνουν στην Περιφέρεια το μεροκάματο και τρόπο να επιβιώσουν.
Αυτό όμως που προκάλεσε κυριολεκτικά οργή στην τοπική κοινωνία της Καβάλας είναι και η αξίωσή της προς τον Δήμαρχο Καβάλας Θεόδωρο Μουριάδη να πείσει την πλειοψηφία του Δ.Σ. του ΔΗΠΕΘΕ κάτι το οποίο και πέτυχε, να τις εγκρίνει επιπλέον προσωπική βοηθό, πέρα από το έμπειρο προσωπικό του ΔΗΠΕΘΕ, επιβαρύνοντας οικονομικά επιπλέον τον προυπολογισμό του Δήμου προκειμένου ως Καλλιτεχνική Διευθύντρια όπως η ίδια δηλώνει να μπορεί να αντεπεξέλθει στο μεγάλο φόρτο εργασίας!

Αναρτήθηκε 28 Ιουλίου 2026
Αναρτήθηκε 28 Ιουλίου 2026
Αναρτήθηκε 28 Ιουλίου 2026
Αναρτήθηκε 27 Ιουλίου 2026
Αναρτήθηκε 27 Ιουλίου 2026
Αναρτήθηκε 27 Ιουλίου 2026
Αναρτήθηκε 21 Ιουλίου 2026
Αναρτήθηκε 21 Ιουλίου 2026
Αναρτήθηκε 21 Ιουλίου 2026
Αναρτήθηκε 20 Ιουλίου 2026
Αναρτήθηκε 20 Ιουλίου 2026
Αναρτήθηκε 19 Ιουλίου 2026
Αναρτήθηκε 19 Ιουλίου 2026
Αναρτήθηκε 17 Ιουλίου 2026
Αναρτήθηκε 17 Ιουλίου 2026
Αναρτήθηκε 17 Ιουλίου 2026
Αναρτήθηκε 14 Ιουλίου 2026
Αναρτήθηκε 14 Ιουλίου 2026
Αναρτήθηκε 13 Ιουλίου 2026
Αναρτήθηκε 13 Ιουλίου 2026
Αναρτήθηκε 9 Ιουλίου 2026
Αναρτήθηκε 9 Ιουλίου 2026
Αναρτήθηκε 9 Ιουλίου 2026
Αναρτήθηκε 8 Ιουλίου 2026
Αναρτήθηκε 8 Ιουλίου 2026
Αναρτήθηκε 6 Ιουλίου 2026
Αναρτήθηκε 25 Ιουνίου 2026
Αναρτήθηκε 25 Ιουνίου 2026
Αναρτήθηκε 23 Ιουνίου 2026
Αναρτήθηκε 22 Ιουνίου 2026
Αναρτήθηκε 21 Ιουνίου 2026
Αναρτήθηκε 17 Ιουνίου 2026
Αναρτήθηκε 17 Ιουνίου 2026
Αναρτήθηκε 15 Ιουνίου 2026